Skocz do zawartości

Western Digital VS Seagate, który lepszy ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień Dobry

Chce zakupić dysk o pojemności 12 lub 16 TB

zastanawiam się pomiędzy:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

a:

Dysk będzie służył jako magazyn w domu do filmów muzyki i archiwum  filmy w 4K muzyka w  formacie Flac (Stąd jego pojemność)

proszę o pomoc w wyborze lub zaproponowania innych producentów którzy być może są lepszą opcją

Z góry bardzo dziękuję za Waszą pomoc :-)

LAGUNA i Ryzenek lubią to
Opublikowano

ciekawa propozycja @LAGUNA poczytałem komentarze pod tym dyskiem w X-Kom

"Dysk działa, jest w miarę szybki i cichy. Mam go parę dni. Wewnątrz jest dysk WD z oznaczeniem wd40edaz biała
etykieta made in thailand. Wyczytałem w necie że to jeden z dysków WD typu cheap. Tu w opisach są same rewelacje, za
krótko mam aby oceniać, ale rozbawił mnie sprzedawca w salonie X-kom proponując dodatkowa gwarancję, gdyż
twierdził że w tych dyskach psuje się elektronika. Skoro sprzedawca tak mówi, to może warto w opisie o tym nadmienić.

hmmm... zeby nie władować się na minę takze zauwazyłem ze w X-Kom niemal wciskają dodatkową gwarancje na elektronikę czyli sprzedają szmelc na nieadekwatnie wysokiej jakości ceny do produktów :cwl:

Opublikowano
26 minut temu, FILAGOL napisał(a):

rozbawił mnie sprzedawca w salonie X-kom proponując dodatkowa gwarancję, gdyż
twierdził że w tych dyskach psuje się elektronika.

To jest standard stosowany z tą dodatkową gwarancją, żebyś nie zapłacił 1600 za dysk tylko wykupił sobie dodatkowy rok gwarancji za np. 35 zł miesięcznie, czyli dysk Ciebie kosztuje nie 1600 a 2100 czysty zysk. (a gwarancja guzik daje ta dodatkowa):)

Ja mam z 2015 roku Seagate i działają bez żadnej kołyski dodnia  dzisiejszego. ( bez żadnych dodatkowych gwarancji)

P.S

Możesz sapytać o to samo w innych sklepach, ja podałem tutaj bo z myślą ewentualnego zwrotu, a możesz tak zrobić w przeciągu 14-stu dni.

FILAGOL lubi to
Opublikowano

Masz racje @LAGUNA co do tej rozszerzonej gwarancji w Komputroniku Mozesz ale nie Musisz wykupować dodatkowego ubezpieczenia (nikt Cię nie namawia jak Byś miał dzięki temu zyskać tzw. złote  kalesony) zastanawiam się czy moze są inne dyski warte uwagi po za WD i Seagate hm.... zarówno WD jak i Seagate mnie zawodziły Raz nawet Toshiba lecz to było ok 5-7 lat temu moze się coś w tej kwestii zmieniło oby na lepsze

LAGUNA lubi to
Opublikowano

@FILAGOL Ta dodatkowa gwarancja to jest praktycznie w każdym sklepie :)

Może troszkę zejdę z tematu dysku ,ale ja kupowałem pralkę która ma 10 lat gwarancji i moment sprzedawca mi oferował dokupienie dodatkowej 3 letniej gwarancji. 

Pytam się po co mi to jak jest już 10 lat gwarancji, oczywiście trójca  sprzedawców się zebrała i no wie pan jest zagwarantowany transport jak by się coś dział. (odbywało się to w sklepie stacjonarnym). Mówię ja waszego transportu nie potrzebuję jeszcze mogę wam zaoferować swój transport za niewielką odpłatnością.:)

Wracając do dysków  to ja  bym proponował odebrać go osobiście w sklepie(oczywiście w miarę możliwości) nie godzić się na kuriera.

Podeśle jeszcze taki art. sobie zerknij, nie jest może z ostatniego dnia ale w miarę świeży 2022r.

3 godziny temu, FILAGOL napisał(a):

rozbawił mnie sprzedawca w salonie X-kom proponując dodatkowa gwarancję, gdyż
twierdził że w tych dyskach psuje się elektronika

Tutaj jeszcze odpowiedź jest inna, skoro wie co się w nich psuje to po co taki sprzęt sprowadza.:D

Nic nie wie.

FILAGOL lubi to
Opublikowano

zamówię dysk z odbiorem w sklepie  stacjonarnym zobaczę co mi powiedzą "Doradcy klienta i specjaliści" hahaha

do do przedłużonej gwarancji miałem sytuację z TV LG 2 lata standardu + 3 lata ubezpieczenia tydzień po 5 roku TV padł i po ubezpieczeniu a mówiono mi ze TV najczęściej psuje się ok 2,5 roku od zakupu a tu niespodzianka

przekonam się co będzie właściwie to wszystko produkowane jest na jedno kopyto oby jak najwięcej kosztem jakości i długości gwarancji

w małym sklepiku komputerowym pracownik powiedział mi "czym producent bardziej jest pewny swego produktu tym dłuzszą daje gwarancje na swój produkt bez zadnych udziwnień i dodatkowych ubezpieczeń" i coś w tym jest :-)

LAGUNA lubi to
Opublikowano

To jest mniej więcej tak :)

Nie ma konsumenta, który kupując w ostatnich kilku latach sprzęt RTV/AGD nie byłby zachęcany– mniej lub bardziej intensywnie– do zakupienia dodatkowego ubezpieczenia sprzętu. Sprzedawcy kuszą wizją naprawy a nawet wymiany sprzętu na nowy w każdej sytuacji- zalany kawą laptop przestał działać? Żaden problem – dzięki ubezpieczeniu bez problemu wymienimy komputer na nowy. Matryca telewizora została mechanicznie uszkodzona? Wykupując polisę mamy pewność, że zostanie naprawiona – i tak dalej, itd… Sklepy reklamują ubezpieczenia jako lek na całe zło. Choć wizje roztaczane przez sprzedawców są kuszące, często okazuje się, że zapisy umowne nie zawsze stanowią potwierdzenie obietnic, jakie słyszymy w sklepie. Oczywiście,  nie zawsze ubezpieczenie okazuje się być niekorzystne; w niektórych sytuacjach jego wykupienie jest pomocne - tym bardziej warto poznać zasady jego działania, żeby świadomie z niego skorzystać.  

Przede wszystkim pamiętajmy o pewnych różnicach definicyjnych – sprzedawcy często upraszczają definicję ubezpieczenia sprowadzając ją do miana przedłużonej gwarancji. Tymczasem dodatkowe ubezpieczenie nie jest żadną „przedłużoną gwarancją” rozumianą jako ta udzielana przez producenta. To dodatkowa polisa na dany sprzęt, zawierana z ubezpieczycielem. Sklep jedynie pośredniczy w procesie zawarcia umowy o zakupie ubezpieczenia. Jest to o tyle istotne, ponieważ wbrew mylnemu przekonaniu po wygaśnięciu gwarancji producenta sklep nie bierze udziału w reklamacji sprzętu z tytułu wykupionego ubezpieczenia. Więc to nie jest tak, że w sytuacji stwierdzenia wady sprzętu, zapakujemy go w oryginalne opakowanie i wraz z gwarancją i kompletem dokumentów zawieziemy do sklepu. W większości przypadków ubezpieczyciel zastrzega w umowie, że awarię najpierw trzeba zgłosić telefonicznie do Centrum Autoryzacji Szkód (CAS) pod numerem telefonu wskazanym w dokumencie ubezpieczenia. Ponadto to ubezpieczyciel wskazuje punkt naprawczy – jeśli sprzęt waży więcej niż 10 kg, konsument sam musi dostarczyć sprzęt do wyznaczonego przez ubezpieczyciela miejsca – w ciągu 14. dni od dnia zgłoszenia awarii. Oczywiście, może to być sklep, w którym nabyliśmy towar, ale nie musi. Ubezpieczyciel wypłaca odszkodowanie w terminie 30. dni od daty otrzymania zawiadomienia o awarii.

Ubezpieczenie oferowane przez sprzedawców występuje w kilku wariantach. Z reguły jest to:

• wariant podstawowy - dotyczący awarii sprzętu.  Wariant udziela ochrony na podobnych zasadach, na jakich udzielana jest standardowa gwarancja.
  • wariant rozszerzony – dotyczy: 1) awarii sprzętu, 2) przypadkowego uszkodzenia sprzętu, 3) nieszczęśliwego uszkodzenia sprzętu i 4) kradzieży - w zależności od ceny ubezpieczenia. Oczywiście, w cenie najwyższej możemy wykupić ubezpieczenie od wszystkich czterech wypadków. Teoretycznie wariant ten dotyczy sytuacji, o których opowiadają konsumentom sprzedawcy: zalania sprzętu, uszkodzeń mechanicznych itd.
  • wariant pełny –dotyczy połączenia ofert dwóch powyższych wariantów.
Opublikowano
W dniu 3.11.2022 o 14:01, FILAGOL napisał(a):

zastanawiam się pomiędzy:

a:

Wybór niemal zerowy.

W dniu 3.11.2022 o 14:01, FILAGOL napisał(a):

lub zaproponowania innych producentów którzy być może są lepszą opcją

Inni producenci mają w środku dyski WD i Seagate. 😁

Dla ważnych danych należy mieć obudowę z dwoma dyskami w trybie RAID1.

Dyski wewnętrzne SATA są lepsze - np. HGST i Toshiba, ale te firmy nie bawią się w dyski zewnętrzne. Alternatywą jest zakup obudowy i dysku osobno, ale to z kolei wyjdzie drożej.

LAGUNA i FILAGOL lubią to
Opublikowano

Dzień Dobry @wiktorynek

właśnie wróciłem po wojażach  za dyskiem po sklepach przyznam ze Masz racje co do tego jakie dyski mają inni producenci Trafiłeś w sedno :-)

opinie w sklepach były podzielone jedni twierdzili ze WD jest lepsze a inni ze Seagate wiec wiem ze nic nie wiem haha

ceny także nie zachęcały do zakupu oczywiście proponowano mi ubezpieczenia o których pisał @LAGUNA a jakże by inaczej

zacząłem się zastanawiać nad Twoją propozycją @wiktorynek może i drożej wyjdzie zakup całkowity lecz będę mógł mieć jakiś wpływ na dyski w obudowie

ogólnie na zakup dysku mam przeznaczone 2 tyś zł więc myślę ze to już jakaś sensowna kwota

oczywiście nie chcę żadnego serwera NAS tylko dysk  3,5"o dużej pojemności w obudowie na USB 3.0/3.1

czy mógłbym Was poprosić o podesłanie  propozycji  ?

będę bardzo wdzięczny

Z góry Dziękuję i Pozdrawiam

LAGUNA lubi to
Opublikowano

NP.

I dwa dyski do tego.

Są lepsze te pojemniki no ale wszystko zależy od budżetu .:)

Opublikowano
5 godzin temu, FILAGOL napisał(a):

może i drożej wyjdzie zakup całkowity lecz będę mógł mieć jakiś wpływ na dyski w obudowie

ogólnie na zakup dysku mam przeznaczone 2 tyś zł więc myślę ze to już jakaś sensowna kwota

Ta zabawa by Ciebie troszkę więcej wyniosła.:)

jeszcze jak byś zrobił to w ten deseń jeden dysk plus obudowa (a za jakiś czas drugi dokupić i wtedy Raid1 zakładać)

Oczywiście to się wszystko wiąże z kosztami.