Jump to content

WIndows 11- zacinające się ikony pulpitu

Recommended Posts

Posted

Pacjent PC.

- System Windows 11 home - wersja 22H2
- Płyta ASUS TUF GAMING X570-PLUS (WI-FI),
- Procesor AMD Ryzen 5 3600,
- Pamięci RAM 64 GB -  G.SKILL Trident Z RGB 2x32GB 4000MHz DDR4 CL18 XMP2.0,
- Karta graficzna Asus DUAL-RX6700XT-12G 12 GB,

Wcześniej tego nie zauważyłem, ale od jakiegoś czasu  jak komputer postoi bezczynnie z 20 minut to zacinają mu się ikony na pulpicie ( mój komputer, katalogi, skróty do programów). Można na nich klikać myszką i zero reakcji ( nawet się nie podświetlają po najechaniu myszką). No ale pasek dolny menu komputera działa i tu wszystko chodzi (ikony i skróty też) . Wystarczy włączyć (kliknąć) menu start, który też działa i pulpit się odblokowuje i tak w kółko do kolejnej bezczynności.

- wygaszanie ekranu wyłączone,

- przechodzenie w tryb uśpienia ustawione za 5h,

- tryb zasilania ustawiona na najwyższą wydajność.

Proszę o wszelkie podpowiedzi co zrobić aby tą sytuację uzdrowić. :)

Posted

Ja mam ten sam problem . Aktualizowałem Windowsa 11 Pro z wersji 21H2 do 22H2 i problem się pojawił. U mnie to trwa krócej bo czas wyłączenia monitora (czas bezruchu) mam 10 min .  Po tym jak ruszę myszką aby wybudzić monitor wszystko  sie blokuje . 

Posted

Instalacja na czysto na razie odpada. Mam w systemie  po instalowanych trochę różnych baz i kolekcji, a nie chce mi się później na nowo rzeźbić ich ustawień :)

Zobaczymy - może da się coś wymyślić albo następna aktualizacji W11 rozwiąże problem./

Sterowniki grafiki zainstalowałem na nowo ale jest bez zmian.

Posted

Przeprowadziłem aktualizację  Windows 11 do  kopii ewaluacyjnej  build 25211.rs_prerelease.220923-1354.

No i jak ręka odjął- żadnych zacięć ikon (skrótów)na pulpicie :)

Zostawię jeszcze kompa bezczynnego na parę godzin,  ale jak na razie wszystko ok.