Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, sprawa jest indywidualna, nie znam się dobrze więc liczę na pomoc.

Posiadam dość starszy komputer, używam go tylko do gry Valorant, nic więcej... plus internet YT, OBS (nagrywanie)

Procesor I7 2600 3,4GHZ 3,7

Ram DDR3 4x4 16GB DDR3

Grafika Asus Nvidia Geforce GTX 1060 Strix ROG 6GB

SSD1 120GB

SSD2 256GB

Zasilacz 700V

Nie wiem co potrzebne więcej ?

Czy warto instalować windows 11 ? jeśli tak to jaką modyfikację ? czy windows 10 jeśli tak to jaką wersje, chodzi o najbardziej stabilną, przetestowaną i zjadającą najmniej zasobów :)

Dziękuję z góry i przepraszam za być może powielone pytanie:)

Opublikowano

Nie masz tragicznego sprzętu, a nawet jak na swoje lata jest dość dobry :) 

Ja bym szedł w kierunku czystej Win 10 + ręczna optymalizacja, tak by system podziałał trochę i nie było trzeba robić reinstalacji bo wyjdzie z czasem że w modzie czegoś brakuje :) 

acerfanpl lubi to
Opublikowano

Tak jak mówi Vacek, czysta 10 + optymalizacja ręczna, żadne inne wersje od kogoś modyfikowane po latach dopiero to sobie uświadomiłem ze to syf jest, w porównaniu do czystej instalacji pobranej z oficjalnej strony microsoftu.

Opublikowano

Dobre mody z forum których autorzy stawiają na "odchudzanie" systemu jest tutaj tyle, że wystarczą dwie ręce aby je policzyć. Niestety wielu wypuszcza system który jest badziewiem, jeszcze mają pretensje, że ktoś śmie krytykować ich pracę. 

VACek i Darianis lubią to
Opublikowano
W dniu 24.09.2022 o 13:34, Radzior2010 napisał(a):

Dobre mody z forum których autorzy stawiają na "odchudzanie" systemu jest tutaj tyle, że wystarczą dwie ręce aby je policzyć. Niestety wielu wypuszcza system który jest badziewiem, jeszcze mają pretensje, że ktoś śmie krytykować ich pracę. 

Modyfikacje systemów są prawie zawsze dobre tylko ludzie mają kłopot z czytaniem lub ze zrozumieniem tego co czytają. Jest np. napisane że nie ma WU bo jest definitywnie wycięte i nie należy tego zmieniać a i tak zawsze psują a potem narzekają, ciągle tylko słychać a jak to przywrócić a jak to a jak tamto, przecież mają wyraźnie napisane co jest a czego niema i nie powinno być. Co forumowicz to ciągle coś nie pasuje, niech instalują czystego Windows-a i koniec jak nie umieją czytać i instalują mody które nie są dla nich. Można zainstalować i przetestować jak coś więcej nie pasuje to usunąć i problem z głowy a nie psioczyć że mod jest do dopy bo temu czy innemu nie wszystko pasuje jakby chciał. Żeby byli wszyscy zadowoleni to by trzeba było tworzyć mody dla każdego z osobna na zamówienie. Macie czystego windowsa który jest stu procentową całością a i tak ciągle na wszystko narzekają np. jeden że widżety są niepotrzebne a drugi że ich niema i tak w kółko.

buba564 lubi to
Opublikowano
8 minut temu, RamboVIII napisał:

Modyfikacje systemów są prawie zawsze dobre tylko ludzie mają kłopot z czytaniem lub ze zrozumieniem tego co czytają. Jest np. napisane że nie ma WU bo jest definitywnie wycięte i nie należy tego zmieniać a i tak zawsze psują a potem narzekają, ciągle tylko słychać a jak to przywrócić a jak to a jak tamto, przecież mają wyraźnie napisane co jest a czego niema i nie powinno być. Co forumowicz to ciągle coś nie pasuje, niech instalują czystego Windows-a i koniec jak nie umieją czytać i instalują mody które nie są dla nich. Można zainstalować i przetestować jak coś więcej nie pasuje to usunąć i problem z głowy a nie psioczyć że mod jest do dopy bo temu czy innemu nie wszystko pasuje jakby chciał. Żeby byli wszyscy zadowoleni to by trzeba było tworzyć mody dla każdego z osobna na zamówienie. Macie czystego windowsa który jest stu procentową całością a i tak ciągle na wszystko nażekają np. jeden że widżety są niepotrzebne a drugi że ich niema i tak w kółko.

Wybacz, ale korzystałem nie raz z modyfikowanych systemów i znam systemy z forum których można używać bez obaw, że się nagle nie wysypią. I dobrze, że mam VHD bo tam na starcie testuje mody nim trafią na dysk twardy. 
I tak. Używam czyściochów które potem optymalizuje ręcznie i wyłączam to co chce. Chyba, że tak jak pisałem wiem, że autor to konkretny gość który wie co robi wtedy instaluje moda bez obaw. 

Opublikowano

Potestowałem system Win 10 extreme od sromotnik

Niestety brak aktualizacji plus BlueScreeny no i brak dostępu do MS przeszkadzały mi, zainstalowałem czystego windowsa 10 i jestem obecnie zadowolony, choć nadal chciał bym coś bardzo lekkiego typowo pod grę Valorant, Wot, Wow, Overwatch 2 :)

Do niczego więcej nie używam kompa, mimo wszystko tej modyfikacji wiele brakowało do prawidłowego działania.

Dziękuję za zaangażowanie i wszystkie odpowiedzi.