7Lelek Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Mam taki problem otóż mam zainstalowane pamięci DDR4 o częstotliwości 3200mhz i okazuje się że pamięci działają tylko z 2800mhz w biosie nic nie da się zmienić, jest to laptop AORUS 15. Kości ram obydwie takie same obsługujące 3200mhz. Co może być przyczyną takiego spadku taktowania?, da się to zmienić jakimś programem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
stanq Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2022 1 godzinę temu, 7Lelek napisał: Mam taki problem otóż mam zainstalowane pamięci DDR4 o częstotliwości 3200mhz i okazuje się że pamięci działają tylko z 2800mhz w biosie nic nie da się zmienić, jest to laptop AORUS 15. Kości ram obydwie takie same obsługujące 3200mhz. Co może być przyczyną takiego spadku taktowania?, da się to zmienić jakimś programem? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników][Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zakladajac ze wszstko z kosciami w porządku, to masz zablokowane w biosie fabrycznie, po szybkim googlu widze ze czesc ludzi poradzilo sobie uzywajac Aorus Control Center czesc dobiera sie do opcii w biose poprzez wgranie mod'a biosu Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Sierpnia 2022 Pamięci 3200MHz i procesor i7-11800H właśnie takie obsługuje, czyli ma działać. 1. Upewnij się, że nie przekłamuje program diagnostyczny - użyj CPU-z. 2. W biosie nic nie zmienisz, ale zaktualizuj bios do najnowszej wersji jeśli nie masz takiej zainstalowanej. Po drugie zmień w biosie na ustawienia domyślne, zapisz i restart, od razu wejdź ponownie i ewentualnie zmień ustawienia pod siebie typu bootowanie i inne. 3. Upewnij się, że producent nie zastosował jakiegoś oszczędzania energii: - w programie diagnostycznym sprawdzaj przy podłączonym zasilaczu - w ustawieniach zasilania zmień na wysoką wydajność, a stan minimalny procesora ustaw na 100% (jeśli nie będzie zmian, to wróć do trybu zrównoważonego i zredukuj minimalny stan procesora) 4. Laptop jest nowy, oddaj do serwisu na gwarancję. Jak coś jest, to ma działać poprawnie, a nie na pół gwizdka. Serwisy fabryczne czasem znając dany problem, posiadają specjalne wersje biosu do rozwiązywania problemów. Cytuj
7Lelek Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2022 @stanq podałbyś jakieś linki w których ludzie sobie z tym radzili?, byłbym wdzięczny. @wiktorynek 1. Użyłem CPU-Z i efekt identyczny (screen) 2. Zrobiłem ustawienia fabryczne i to samo. 3. Zrobiłem to wszystko efekt taki sam. 4. Laptop jest nowy ale oryginalnie były w nim pamięci 32GB, a ja rozbudowałem do 64GB bo potrzebuję do renderowania filmów. I teraz najlepsze mam 2 kości i zrobiłem test: Po wsadzeniu samej kości nr.1 taktowanie wzrosło do 3200mhz Po zamianie kości na samą kość nr. 2 taktowanie spadło do 2800mhz Dodam że kości są identyczne tego samego producenta i mają bliźniacze numery seryjne, co teraz? reklamować kości? bo w AIDA 64 pokazuje mi że obie obsługują 3200mhz, a okazuje się że kość nr. 2 działa tylko na 2800mhz. Nie wiem szczerze czy to może być wina laptopa czy też tej kości? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 15 Sierpnia 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2022 5 godzin temu, 7Lelek napisał: Po wsadzeniu samej kości nr.1 taktowanie wzrosło do 3200mhz Po zamianie kości na samą kość nr. 2 taktowanie spadło do 2800mhz Mam rozumieć, że kość nr 1 działa z taktowaniem 3200MHz w slocie nr 1 i w slocie nr 2, a kość nr 2 działa z taktowaniem 2800MHz w slocie nr 1 i slocie nr 2? Jeśli tak, to ewidentnie wada kości. Reklamuj ją. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi