Skocz do zawartości

Samsung R610 processor

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry! 

Moja córka ostatnio wylała soczek na mój laptop. Sytuację udało się załagodzić, ale klawiatura do wymiany. Na szczęście udało mi się wygrzebać z czeluści piekieł prawdziwego dinozaura Samsunga R610 AS01PL, którego używałam jeszcze w liceum. 

Oczywiście, dysk do wymiany, ale tak się składa, że mam czysty SSD 120 GB, więc zwyczajnie zainstaluję sobie na nim lekki Windows 7, bo po co staruszek ma się męczyć?  Ma 4GB RAMu, ale mam nadzieję, że będę w stanie wymienić na 8GB. Dokupiłam też nowy zasilacz. Największym problemem jest procesor. Nie mam pojęcia jaki mam kupić? Procesor wmontowany to śmiech na sali Intel Core Duo 2 T5800. Przecież ja nawet Painta nie otworzę z tym prockiem. W tej chwili piszę ten post z telefonu, nie wiem, gdzie mam sprawdzić kompatybilność. Pomogłaby mi jakaś życzliwa duszyczka? Nie chcę przepłacać, bo naprawa mojego nowego laptopa już mnie kosztuje jedną nerkę. I teraz akurat ta nerka jest mi potrzebna, więc naprawa musi poczekać. Czy Intel Core 2 Duo E8600 + pasta termo wystarczą?  

Mam zamiar używać Worda, oglądać seriale i grać w TFT (zależy mi na płynności gry). Proszę o pomoc Pozdrawiam! 

Opublikowano

Najważniejsze to podaj jaki chipset siedzi w tym lapku. Jeśli PM45, to fajnie, bo to najlepszy chipset z czasów C2D. Niby taki siedzi wg tej strony - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co do RAMu, to wg powyższej strony lap obsługuje max 4GB, czyli nici z rozbudowy.

Praestrigia lubi to
Opublikowano
4 hours ago, Widzior said:

Najważniejsze to podaj jaki chipset siedzi w tym lapku. Jeśli PM45, to fajnie, bo to najlepszy chipset z czasów C2D. Niby taki siedzi wg tej strony - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Co do RAMu, to wg powyższej strony lap obsługuje max 4GB, czyli nici z rozbudowy.

Chipset PM45. Czyli mogę Intel Core Duo 2 E8600? 
Z tym RAMem to szkoda, bo zasugerowałam się taką angielską stroną, ale teraz czytając tę polską, widzę, że w tej angielskiej musiał być jakiś błąd. Trudno, 4GB już jest i musi mi wystarczyć. 

Opublikowano
8 hours ago, wiktorynek said:

Pobierz CPU-z, uruchom i pokaż screen z drugiej zakładki - Mainboard oraz trzeciej - Memory.

Laptop się włącza, ale dysk jest do wymiany. Ostatnio był włączany 10 lat temu, więc nie ma szans, by ten dysk jeszcze zadziałał. Nie mam jak zainstalować tego programu na razie. Nowy dysk włożę i zainstaluję win7 jak będzie to miało jakikolwiek sens. Powyższy post opisuje bardziej eksperyment. Jeżeli nie uda mi się osiągnąć chociaż miernego efektu, to nie ma sensu się z tym bawić, dlatego najpierw chciałabym zasięgnąć wiedzy czy w ogóle jest sens. Zamówiłam procesor Intel Core Duo 2 P8600, bo chyba E8600 nie będzie kompatybilny… Czy taki eksponat muzealny jeszcze może się do czegoś przydać? W sumie: SSD 120 GB, Intel Core Duo 2 P8600, 4 GB RAM, Win7, nvidia geforce 9200m gs.

Opublikowano
17 godzin temu, Praestrigia napisał:

Chipset PM45. Czyli mogę Intel Core Duo 2 E8600?

NIE. E8600 to procesor do desktopów, a nie laptopów. Do lapków są Txxxx i Pxxxx. Sam właśnie zamówiłem P8800 za 23,50zł z chin przez shopee. Dziwnie niska cena, zobaczymy co z tego będzie. Tu masz listę kompatybilnym procesorów do swojego chipsetu - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wcześniej zaktualizuj BIOS do najnowszego. Co do procka, to szkoda do PM45 wkładać P8600, mogłaś wydać trochę więcej i poszukać min. P8700/8800 lub T9400/9550.

Opublikowano
11 godzin temu, Praestrigia napisał:

dlatego najpierw chciałabym zasięgnąć wiedzy czy w ogóle jest sens

11 godzin temu, Praestrigia napisał:

SSD 120 GB, Intel Core Duo 2 P8600, 4 GB RAM, Win7, nvidia geforce 9200m gs.

Tak, bez problemu poradzi sobie z internetem i programami biurowymi.

25 minut temu, Widzior napisał:

Co do procka, to szkoda do PM45 wkładać P8600

Dokładnie - sugerowałbym nawet poszukać okazyjnie T9600.