7Lelek Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2022 W laptopie posiadam 2 dyski SSD M.2, w oryginalnie zamontowanym dysku zastosowano pasywne nakładki przewodzące ciepło po 1 szt. na górze i 1 na dole, tak jak na zdjęciu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jednak mam problem w przypadku dodatkowego dysku SSD ponieważ za cholerę nie wiem jak zapewnić mu optymalne chłodzenie, a nagrzewa się niemiłosiernie i do 95*C, takich nakładek na Allegro znaleźć nie potrafię. Znalazłem jedyną aukcję z takimi nakładkami do DELL-a, jednak nie wiem czy warto to kupować. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może zamiast tych nakładek zastosować zwykły radiator dla M.2 ?, tylko obawiam się że miejsca mi w laptopie nie starczy, a jak już starczy to obawiam się że efekt może być odwrotny do zamierzonego ponieważ laptop jest cieniutki i ten radiator nie będzie miał przepływu powietrza. Co poradzicie w tej sytuacji?, kupować te nakładki termoprzewodzące z DELL, bo w przypadku chłodzenia od producenta to oryginalnie zamontowany dysk utrzymuje temperaturę w granicach 40-55*C, czy spróbować z radiatorem? Cytuj
Anonim17PL Opublikowano 20 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Lipca 2022 Termopad to termopad. Jedynie grubość i przewodność cieplna różna. Możesz sobie nawet kupić 100x100mm i sobie wyciąć. Zazwyczaj termopad dajemy pod radiator. Można kupić termopady i z klejem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 24 Lipca 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2022 W dniu 21.07.2022 o 00:23, Anonim17PL napisał: Można kupić termopady i z klejem Szajs - nadają się tylko i wyłącznie do przyklejania radiatorów na kości pamięci, gdzie nie ma mozliwości ściśnięcia i trwałego zamontowania. Termopady mają najczęsciej wymiary: 100x20, 100x100, 30x30 - dla dysków M.2 kupujesz ten 100x20 i docinasz jedynie długość. Im większa przewodność cieplna tym lepiej. Najlepsze obecnie na rynku, to Gelid GP-Ultimate: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Najprawdopodobniej będziesz potrzebował grubość 1mm. jarexpol lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi