Skocz do zawartości

Jak uruchamiać laptopa z uszkodzonym przyciskiem włączania?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! W laptop dell inspirion uszkodził się przycisk włączania.Naprawa na razie nie wchodzi w grę. Laptop włącza się po podpięciu zasilacza, ale może jest inne rozwiązanie? Miałem kiedyś kompa, włączanego 2klikiem , ale miał taką opcję w biosie. Jest jakiś inny sposób uruchamiania?

Pzdr,

Opublikowano
57 minut temu, razor1995 napisał:

powinno się dać uruchamiać po otwarciu klapy czy klawiaturą

Niestety nie ma takiej opcji, nie ma także opcji włączania laptopa klawiaturą, ani po podniesieniu pokrywy, w biosie jest tylko wake on lan, i co zaskakujące możliwość  ustawienia harmonogramu (tyg/dni/godz) włączania kompa. Prawdopodobnie tylko opcje w biosie mogą dać możliwość wł.laptopa w inny sposób. Chyba na razie zastosuje opcję przedłużacza z wł.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

nie ryzykowałbym z kombinowwaniem z tasiemką gdyz mozna spowodować zwarciele piej jednak zainwestować w nowy włącznik nie jest drogi szkoda byłoby uceglic taki latop

Opublikowano

A co się stało że włącznik przestał działać? Upadek czy zużycie materiału?
Najprawdopodobniej należy wymienić włącznik.
W Polsce niedostępny ale na Ali pełno tego: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Instrukcja serwisowa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
33 minuty temu, Anonim17PL napisał:

A co się stało że włącznik przestał działać?

Sam nie wiem, ale słychać "klik" więc może nie do końca włącznik.Z tym,że co raz ciężej go trzeba było wciskać,żeby zaskoczył.Zastanawiam się, czy z ubezpieczenia mieszkania nie dało by się go naprawić, wyczytałem,że mam opcję "dewastacja" zaznaczoną , więc może na kota zrzucę winę? :asd:

Opublikowano
4 minuty temu, FILAGOL napisał:

Masz mozliwość

Jak zobaczyłem  na YT ,że trzeba go rozkręcić do ostatniej śrubki ,żeby się do niego dostać,to obawiam się,że mogę już go nie złożyć.

Opublikowano
13 minut temu, FILAGOL napisał:

być moze sam włącznk (plastik) w nim uległ uszkodzeniu dlatego mocno trzeba go naciskać jeżeli Masz mozliwość Sprawdz włącznik czy nic w nim nie pękło lub się nie odłamało

Również mogą zestarzeć się styki mikroprzełącznika na PCB. Lecz bez wglądu do wnętrza to możemy wróżyć z fusów.

8 minut temu, piter1114 napisał:

Jak zobaczyłem  na YT ,że trzeba go rozkręcić do ostatniej śrubki ,żeby się do niego dostać,to obawiam się,że mogę już go nie złożyć.

Tymczasem mój Samsung RF511 i kilka śrubek do klapy dolnej pod którą jest całe mobo. :D

FILAGOL lubi to