razor1995 Posted July 12, 2022 Report Posted July 12, 2022 Najczęściej polecanym rozwiązaniem w przypadku chęci utworzenia konta lokalnego jest skorzystanie z przełącznika OOBE\bypassnro, który pozwala takie konto lokalne otworzyć - po wybraniu opcji "Nie mam Internetu". Co, jeśli wam powiem, że wystarczy szybka modyfikacja obrazu WIM, by nie musieć korzystać z tego przełącznika, a opcja pojawiała się "out of the box"? Cały proces sprowadza się do zrozumienia co robi tak naprawdę opcja OOBE\bypassnro. A nie robi nic więcej, jak uruchomienie skryptu bypassnro.cmd, znajdującego się pod ścieżką C:\Windows\System32\oobe. Skrypt ten zawiera taką treść: Dodaje zatem wartość BypassNRO w gałęzi HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE. Ale jak dodać taką wartość w dopiero instalowanym systemie i obyć się bez rebootu oraz konieczności klepania komend podczas instalacji? Bardzo prosto. Zacznijmy od przypomnienia, że rejestr Windows tak naprawdę chowa się w kilku plikach na dysku systemowym. Więcej o montowaniu rejestru offline znajdziecie tutaj: Konkretnie są to: Zatem nasza ścieżka HKLM będzie w pliku SYSTEM. Pliki te znajdują się w katalogu %SystemRoot%\System32\config. Także w obrazie WIM. Zaczniemy więc od zamontowania naszego obrazu instalacyjnego poprzez DISM: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdzie SCIEZKA - to ścieżka do naszego install.wim C:\mount - to katalog gdzie obraz chcemy zamontować Po zamontowaniu obrazu, ładujemy nasz plik rejestru, w celu modyfikacji: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Gdzie TempHive - to nasza tymczasowa ścieżka, pod która będziemy mieli dostęp do załadowanego pliku rejestru. Tak zamontowane hive'y przeglądać możemy normalnie pod regedit. Przechodząc do właściwej modyfikacji, dodajemy wartość BypassNRO komendą jak poniżej: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jeśli chcemy dodać jakieś inne modyfikacje rejestru - nic nie stoi na przeszkodzie. Po dokonaniu właściwych modyfikacji odłączamy plik rejestru: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Nie pozostaje nam nic innego jak zapisanie zmian w obrazie WIM i cieszenie się mniejszą liczbą kombinacji w celu zainstalowania Windows 11 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Możemy oczywiście zautomatyzować sobie działanie, dodając zaprezentowane tutaj komendy do skryptu (co mam zamiar sobie zrobić, bo się przyda). W celu ominięcia innych blokad tj. TPM/SecureBoot czy limity CPU polecam skorzystać z: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Skrypt, który po umieszczeniu razem z plikiem install.wim zrobi całą robotę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Hells Angels, tadziu123, LaptopIpc and 4 others like this Quote
seba007 Posted July 12, 2022 Report Posted July 12, 2022 Może tak - tworzymy jakiś folder i do niego wrzucamy nasz - install.wim oraz ten scrypt - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zapisujemy to jako plik .cmd i wrzucamy do tego samego folderu i uruchamiamy. razor1995, P1O, LaptopIpc and 1 other like this Quote
razor1995 Posted July 13, 2022 Author Report Posted July 13, 2022 @seba007 no i dzięki, nie muszę dzisiaj pisać skryptu Od siebie dodam, że najlepiej folder dla tego skryptu zrobić bezpośrednio na dysku np.: C: - DISM nie lubi mieć obrazu w miliardzie podkatalogów i potrafi się krzaczyć. Trochę poprawiłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] w reg add musisz podać "HKLM\SOFTHIVE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE" - bo ładujesz wpis do zamontowanego rejestru. Podając "HKLM\Microsoft\Windows\CurrentVersion\OOBE" załadujesz wpis do rejestru swojego uruchomionego systemu Nie edytowałem Twojego posta, bo nie testowałem jeszcze tego skryptu, sprawdzę pod wieczór. Edit: Tutaj i w pierwszym poście poprawiona wersja skryptu, poprawnie uruchamia DISM jako admin w Windows 11. starcraft2fan and seba007 like this Quote
razor1995 Posted August 12, 2022 Author Report Posted August 12, 2022 2 godziny temu, zgred napisał: Czy to obejście jeszcze działa? Czemu miałoby nie działać? 7 minut temu, tadziu123 napisał: Możesz jeszcze tak spróbować obejść jak w tym temacie Mój hack wykorzystuje właśnie bypassnro. tadziu123 likes this Quote
kbomb Posted January 26 Report Posted January 26 Pytanie - Działa po zmianach $MS z ISO Windows 11 24H2?? Ps. Skrypt "kombajn" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] - niema tego przydatnego fixa. Może warto skontaktować się z autorem ww. - by dodał Wasze dzieło Panowie do swojego projektu? (oczywiście o ile działa z edycją 24H2) Quote
Recommended Posts