Kosiara Posted May 10 Report Share Posted May 10 Cześć wszystkim Posiadam kompa o specyfikacji: -Ryzen 5 3600 -MSI B450 gaming max -32GB DDR4 3600mhz -MSI GAMING X Trio RTX 3060ti -Nvme 250gb 970 evo plus -SSD MX500 1TB x2 -HDD WD BLUE 2TB -Bequiet purepower 700W -Windows 11 Pro Po aktualizacji biosu do najnowszej wersji z zamiarem przetestowania stabilności działania komputera przed planowanym zakupem nowego Ryzena 5800x3d mój komputer zaczął startować tak jakby na dwa razy. Finalnie komp odpala i normalnie ładuje się do windowsa. Wcześniej po wciśnięciu przycisku power na starszym biosie po prostu startował. Teraz dzieje się to co na poniższym filmie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Proszę o pomoc, bo jestem ciekawy czy coś skopali i tak ma być, czy może jakaś funkcja, to powoduje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILAGOL Posted May 10 Report Share Posted May 10 Siema @Kosiara czy po wgraniu nowej wersji biosu (mam nadzieje ze odpowiedniego do Twej płyty głównej) Ustawiłeś bios do ustawień fabrycznych ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted May 10 Author Report Share Posted May 10 19 minut temu, FILAGOL napisał: Siema @Kosiara czy po wgraniu nowej wersji biosu (mam nadzieje ze odpowiedniego do Twej płyty głównej) Ustawiłeś bios do ustawień fabrycznych ? Tak na pewno odpowiedni bios wgrałem. On się sam zawsze resetuje przy każdej aktualizacji. Wiec wszystko ustawiałem od nowa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
FILAGOL Posted May 10 Report Share Posted May 10 @Kosiara byc moze problemem jest bateria systemowa ewentualnie w nowej wersji bioisiu dodano opcje którą nalezy wyłączyć badż właczyć aby komputer poprawnie sie uruchamiał Sprawdz prosze jeszcze raz opcje biosu moze coś Pominąłeś lub nie Zauwazyłeś i Daj znać czy się sytuacja poprawiła :-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
woj_ani217 Posted May 10 Report Share Posted May 10 Sprawdź w opisie co wnosi nowa wersja bios względem tej co miałeś ( i od tego zaczyna się aktualizację bios ) jeżeli nic konkretnego do Twojej starej wersji to zostawiasz - wróć do starej. Bios-u nie rusza się jeżeli nie wnosi konkretnych poprawek dla Twojego sprzętu bo narobić może więcej problemów niż pożytku. Jeżeli wszystko działa OK ( po testuj może parę dni ) to zostaw jeżeli nie wróć do twojej orginalnej wersji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bison616 Posted May 10 Report Share Posted May 10 Daj w biosie ustawienia domyślne/fabryczne. Jak nie pomoże zmień bankami kości ramu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ampa Posted May 10 Report Share Posted May 10 Może to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kosiara Posted May 10 Author Report Share Posted May 10 Nic nie pomagało, także postanowiłem wrócić do starszej wersji którą miałem przed aktualizacją. Teraz wszystko działa już dobrze. Tak czy siak dziękuje wszystkim za chęć pomocy. Temat można zamknąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts