TomOlej Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Witam, Sytuacja wygląda następująco - jakiś czas temu kupiłem della xps 9710(i7,32gb ramu, gtx3060), zaktualizowałem windows do wersji 11 pro, zainstalowałem najnowsze sterowniki oraz pozbyłem się zbędnego bloatwaru systemowego. Ustawiłem wszystko pod maksymalną wydajność, w sensie wyłączyłem izolację rdzenia, wyłączyłem przezroczystość okien, w zaawansowanych opcjach systemu - opcje wydajności ustawiłem pod najwyższą wydajność oraz w ustawieniach zasilania wybrałem najwyższą wydajność. Jednak mimo tych wszystkich zabiegów, dwie rzeczy mnie niepokoją. Otóż w stanie spoczynków windows zużywa około 7-7,5 gb ramu, muszę tu dodać że w autostartach mam wyłączone prawie wszystko poza adguard, bitwarder, intel graphic center oraz realtek audio services. Drugim problemem jest długi czas uruchomienia komputera, mimo dość szybkiego dysku ssd(WD sn730), komputer włącza się ponad 2,5-3 minuty. Większość czasu stoi na logo dell, przestawiłem nawet w biosie fastboot na minimal ale to nic nie dało. Jakieś pomysły jak naprawić ten problem, czy ja po prostu mam paranoję na punkcie wydajność? Cytuj
BartAcid Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 coś nie poszło przy aktualizacji. Zainstaluj system na czysto. MI ostatnio przeniesienie systemu na SSD i zmiana kompa się wykoleiło i musiałem instalować od nowa. Cytuj
TomOlej Opublikowano 24 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Kwietnia 2022 30 minut temu, BartAcid napisał: coś nie poszło przy aktualizacji. Zainstaluj system na czysto. MI ostatnio przeniesienie systemu na SSD i zmiana kompa się wykoleiło i musiałem instalować od nowa. Właśnie z tą aktualizacją to dziwna sprawa, bo jako że to był nowy laptop to postanowiłem zainstalować windows 11 na czysto, odpaliłem boot z pendrive, utworzyłem on nowa partycje i zrobiłem format. Jednak potem znalazłem na dysku folder o nazwie old.windows - co by wskazywała na to że system został uaktualniony Cytuj
TomOlej Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Prawdopodobnie zlokalizowałem źródło problemu. Po ponownej instalacji windowsa system uruchamiał się dość szybko aż do momentu aktualizacji sterowników, problem wywołał Intel Management Engine Interface. Pobrałem sterowniki ze strony producenta, odpaliłem instalator który miał opcję downgradu do starszej wersji. Po tej operacji wszystko wróciło do normy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi