Skocz do zawartości

HP Notebook 15-da1077ne - jaka pamięć ram

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam czy ktoś mi podpowie jaką pamięć ram kupić do tego lapka ?

szukam kostki 8gb

w sieci znalazłem opis że w nim są DDR4 2400 SDRAM

ale na allegro są też sodimm które też będą pasować czy jestem w błędzie jeżeli tak to ktoś niech mnie poprawi ??

Opublikowano

w laptopach stosuje się pamięci SODIMM (mniejsze kostki zajmują mniej miejsca w laptopach niz standardowe pamięci RAM w komputerach stacjonarnych SDRAM)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

informacja o rodzajach pamięci RAM :-)

Uwazam ze jest błąd w specyfikacji na stronie producenta tego modelu laptopa (literówka)

Wyjmij kości RAM i Zobacz czy są  duze czy małe

znalazłem filmik

i to są pamięci SODIMM (Małe) więc kości które Ci podesłałem  namiar będą pasowały do Twego laptopa

Opublikowano

tak ale chyba jest trzy sloty na kostki?

bo chcę rozszerzyć do 20 gb

a laptopa jeszcze nie rozkręcałem i nie wiem czy jest miejsce czy nie.

bo i dysk chciałem kupić hdd 2tb slim 7mm bo taki chyba wchodzi?

Opublikowano

@dna111 sloty są często dwa (Parzyscie)

w obecnie stosuje się jeden slot (jedna kość jest wlutowana w płyte główną i jeden slot jest aby dołozyć dodatkową kość)

nie podano ile obsługuje max pamięci ram

lecz skoro jest włozona (lub nie tylko wlutowna  kość RAM 8GB )to wtedy laptop powinien obsłuzyc 2x8GB

20 GB bym się nie pchał lepiej 2x8GB (stabilna praca) 20 GB to by musiało byc o ile masz dwa sloty na ram i  nie lutowany do płyty to wtedy by musiało być 1x16 GB+1x4GB zeby było 20 GB co się mija z celem

dysk: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Nie nie są 3 sloty. Masz 2 sloty i w nich kości 4 i 8 GB. Tak jak to mówi specyfikacja.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Jak chcesz zrobić 20GB to musisz kupić 16GB i wywalić 8GB. Ale to idiotyczny pomysł. Więc albo się zdecyduj na 16GB albo 24GB kupując odpowiednią kość SODIMM DDR4 SDRAM 2400MHz.

Interesuja cie tylko i wyłącznie pojemnoś (8 lub 16GB), taktowanie/szybkość (2400MHz lub więcej ale nie ma po co bo i cena rośnie więc zostań przy 2400) i to by była SODIMM czyli krótka do laptopa.

SDRAM to i tak jedna z nazw występujących i ona guzik w zasadzie mówi do jakiego sprzętu jest pamięć.

Zanim zabierzesz się za rozbieranie lapka obejrzyj filmik gdzaie są pochowane śruby. Musisz zdjąć te gumowe stopki najlepiej całe.

Opublikowano

@BartAcid a to coś nowego ze są 3 sloty na pamięć czego to nie wymyślą :-)

zgadzam się z Tobą wiadomo RAM-u nigdy za wiele w laptopie zwłaszcza przy Windowsie więc i 24GB pamieci RAM by było dobre tyle ze koszta więc ja bym na Twym miejscu @dna111 zainwestował w dysk SSD i dołozył aby miec 16GB i nie zbankrutować :D

Opublikowano

Aaaa widzisz zapomniałem o dysku. No tak, 2TB robi wrażenie tylko bedzie kolega 3 dni czekał na załadowanie systemu.

Dokładnie tak jak FIAGOL ci radzi. Tylko i wyłącznie SSD. W dzisiejszych czasach dyski HDD nie mają w zasadzie żadnej racji bytu. A na co ci w laptopie aż 2TB?

Zresztą w tym lapku masz opcje na dysk 2,5" i m.2, po otwarciu prawy dolny narożnik. Ale całkiem bym się w HDD nie pchał.

Przyzwoite SSD czy to 2,5" czy m.2 i gra gitara. MX500 2,5" są czesto w promkach i 1TB można tanio kupić.

Opublikowano

@dna111 po otwarciu sprawdz czy w Twoim laptopie nie Masz slotu na dysk M2

jezeli tak to wtedy dysk M2 na system a SSD SATA na dane laptop otrzyma drugie zycie :-)

@BartAcid Masz racje :-)

@dna111 posłuchaj co Ci piszemy z @BartAcid laptop będzie smigał nowe zycie i nie Zbankrutujesz  :-)

reasumująć:: Dołóż kość ramu: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 2x8GB ramu zostań przy 2400 Kup dysk M2 np. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] system (Podziel go na partycję np. systemowa 100GB reszta na ile Chcesz) Dokup Dysk [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] na dane i wsio laptop działa jak marzenie :-)