guru3d Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2022 Czołem Posiadam laptop Dell Vostro 3558 z zamontowanym 8GB ramu, W7 x64 HP Od zawsze mam wyłączoną pamięć wirtualną. Ostatnio zauważyłem, że system przy użyciu ok 5GB ramu krzyczy, że nie ma już pamięci i musi jakiś proces wyłączyć.. Zacząłem grzebać i miałem możliwość wymiany ramu na 16GB. W tym konfigu, po przekroczeniu ok 7,2GB ramu, system krzyczy, że nie ma pamięci. Zacząłem dochodzić, gdzie jest przyczyna. Ram i cały hardware w 100% sprawny, ponieważ W10, W11 oraz Mint nie mają problemu z pożytkowaniem całej ilości ramu! Próbowałem różne wersje W7 - modyfikowane, oryginale, HP, Pro, bez sterów, ze sterami Intela lub ze sterami Della i rezultat jest zawsze taki sam - powyżej 7GB krzyczy, że nie ma już pamięci (przy 16GB)! Od czego to zależy? System stoi na SSD i póki jest to możliwe, to pamięć wirtualną chcę mieć wyłączoną. W biosie brak opcji przydzielenia ilości ramu do karty graficznej, jednak na podsumowaniu jest info, że HD 4400 używa 32MB i tak jak pisałem - W10, W11 nie mają problemów z ramem (bios nie ruszany między W7 a W10) Proszę o sugestie! Cytuj
Gość Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2022 5 minut temu, guru3d napisał: Czołem Posiadam laptop Dell Vostro 3558 z zamontowanym 8GB ramu, W7 x64 HP Od zawsze mam wyłączoną pamięć wirtualną. Ostatnio zauważyłem, że system przy użyciu ok 5GB ramu krzyczy, że nie ma już pamięci i musi jakiś proces wyłączyć.. Zacząłem grzebać i miałem możliwość wymiany ramu na 16GB. W tym konfigu, po przekroczeniu ok 7,2GB ramu, system krzyczy, że nie ma pamięci. Zacząłem dochodzić, gdzie jest przyczyna. Ram i cały hardware w 100% sprawny, ponieważ W10, W11 oraz Mint nie mają problemu z pożytkowaniem całej ilości ramu! Próbowałem różne wersje W7 - modyfikowane, oryginale, HP, Pro, bez sterów, ze sterami Intela lub ze sterami Della i rezultat jest zawsze taki sam - powyżej 7GB krzyczy, że nie ma już pamięci (przy 16GB)! Od czego to zależy? System stoi na SSD i póki jest to możliwe, to pamięć wirtualną chcę mieć wyłączoną. W biosie brak opcji przydzielenia ilości ramu do karty graficznej, jednak na podsumowaniu jest info, że HD 4400 używa 32MB i tak jak pisałem - W10, W11 nie mają problemów z ramem (bios nie ruszany między W7 a W10) Proszę o sugestie! Dlaczego nasz wyłączoną pamięć wirtualną? Cytuj
VACek Opublikowano 16 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 16 Marca 2022 Że ci się chce męczyć na Win7. Pamięć wirtualna "pagefiles" powinno być włączone i najlepiej dać sobie stały rozmiar np 2048MB. Są programy czy gry które mimo posiadania nawet 128gb ramu potrzebują pamięci wirtualnej brygada69 lubi to Cytuj
guru3d Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 9 godzin temu, hip3r napisał: Dlaczego nasz wyłączoną pamięć wirtualną? Z "przyzwyczajenia" od czasów pierwszych SSD wyłączam.. To, że ją mogę włączyć to wiem, ale póki co, zawziąłem się na szukanie przyczyny, dlaczego system 64bitowy nie może poradzić sobie z całym ramem.. 9 godzin temu, VACek napisał: Że ci się chce męczyć na Win7. Pamięć wirtualna "pagefiles" powinno być włączone i najlepiej dać sobie stały rozmiar np 2048MB. Są programy czy gry które mimo posiadania nawet 128gb ramu potrzebują pamięci wirtualnej Lap jest dodatkowym kompem a W7 jest zostawione pod starą gierkę, która na nowszym systemie już nie chodzi. Zdaję sobie sprawę, że jak nie znajdę odpowiedzi, to dla świętego spokoju tą pamięć włączę Cytuj
VACek Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 6 minut temu, guru3d napisał: Zdaję sobie sprawę, że jak nie znajdę odpowiedzi, to dla świętego spokoju tą pamięć włączę Tak z ciekawości co za budżetowy ssd masz że tak nad nim "nadskakujesz"? Ja swoje ssdki oram aż miło po to one są by ułatwiać życie Cytuj
guru3d Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Bardziej chodzi o miejsce niż o oszczędzanie dysku z jego pracą oraz ciekawość, czemu system który ma obsługiwać 128GB nie radzi sobie z 8 lub 16GB Cytuj
VACek Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 7 minut temu, guru3d napisał: Bardziej chodzi o miejsce niż o oszczędzanie dysku z jego pracą oraz ciekawość, czemu system który ma obsługiwać 128GB nie radzi sobie z 8 lub 16GB 2GB na pamięć wirtualną to żaden majątek, a mniej problemów w przyszłości Cytuj
Gość Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Godzinę temu, VACek napisał: Tak z ciekawości co za budżetowy ssd masz że tak nad nim "nadskakujesz"? Ja swoje ssdki oram aż miło po to one są by ułatwiać życie Może jakiś stary 32GB, w takiej sytuacji to jeszcze rozumiem wyłączanie pagefile.sys, w przypadku większych nie ma to sensu. Cytuj
guru3d Opublikowano 17 Marca 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 OK.. trzeba będzie tak zrobić, chodź nie ukrywam, że bardziej bym się cieszył, gdybym zrozumiał, czemu tak się dzieje Cytuj
BartAcid Opublikowano 17 Marca 2022 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2022 Ograniczenia systemu. Ot czasy, że wielkie RAMy nie były popularne i po prostu aplikacje muszą mieć jakąkolwiek pamięć wirtualną dostępną. VACek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi