Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem

Posiadam laptop Dell Vostro 3558 z zamontowanym 8GB ramu, W7 x64 HP

Od zawsze mam wyłączoną pamięć wirtualną. Ostatnio zauważyłem, że system przy użyciu ok 5GB ramu  krzyczy, że nie ma już pamięci i musi jakiś proces wyłączyć.. Zacząłem grzebać i miałem możliwość wymiany ramu na 16GB. W tym konfigu, po przekroczeniu ok 7,2GB ramu, system krzyczy, że nie ma pamięci. Zacząłem dochodzić, gdzie jest przyczyna. Ram i cały hardware w 100% sprawny, ponieważ W10, W11 oraz Mint nie mają problemu z pożytkowaniem całej ilości ramu!

Próbowałem różne wersje W7 - modyfikowane, oryginale, HP, Pro, bez sterów, ze sterami Intela lub ze sterami Della i rezultat jest zawsze taki sam - powyżej 7GB krzyczy, że nie ma już pamięci (przy 16GB)!

Od czego to zależy?

System stoi na SSD i póki jest to możliwe, to pamięć wirtualną chcę mieć wyłączoną. W biosie brak opcji przydzielenia ilości ramu do karty graficznej, jednak na podsumowaniu jest info, że HD 4400 używa 32MB i tak jak pisałem - W10, W11 nie mają problemów z ramem (bios nie ruszany między W7 a W10)

Proszę o sugestie!

Opublikowano
5 minut temu, guru3d napisał:

Czołem

Posiadam laptop Dell Vostro 3558 z zamontowanym 8GB ramu, W7 x64 HP

Od zawsze mam wyłączoną pamięć wirtualną. Ostatnio zauważyłem, że system przy użyciu ok 5GB ramu  krzyczy, że nie ma już pamięci i musi jakiś proces wyłączyć.. Zacząłem grzebać i miałem możliwość wymiany ramu na 16GB. W tym konfigu, po przekroczeniu ok 7,2GB ramu, system krzyczy, że nie ma pamięci. Zacząłem dochodzić, gdzie jest przyczyna. Ram i cały hardware w 100% sprawny, ponieważ W10, W11 oraz Mint nie mają problemu z pożytkowaniem całej ilości ramu!

Próbowałem różne wersje W7 - modyfikowane, oryginale, HP, Pro, bez sterów, ze sterami Intela lub ze sterami Della i rezultat jest zawsze taki sam - powyżej 7GB krzyczy, że nie ma już pamięci (przy 16GB)!

Od czego to zależy?

System stoi na SSD i póki jest to możliwe, to pamięć wirtualną chcę mieć wyłączoną. W biosie brak opcji przydzielenia ilości ramu do karty graficznej, jednak na podsumowaniu jest info, że HD 4400 używa 32MB i tak jak pisałem - W10, W11 nie mają problemów z ramem (bios nie ruszany między W7 a W10)

Proszę o sugestie!

Dlaczego nasz wyłączoną pamięć wirtualną?

Opublikowano

Że ci się chce męczyć na Win7. Pamięć wirtualna "pagefiles" powinno być włączone i najlepiej dać sobie stały rozmiar np 2048MB.

Są programy czy gry które mimo posiadania nawet 128gb ramu potrzebują pamięci wirtualnej :)

brygada69 lubi to
Opublikowano
9 godzin temu, hip3r napisał:

Dlaczego nasz wyłączoną pamięć wirtualną?

Z "przyzwyczajenia" od czasów pierwszych SSD wyłączam.. To, że ją mogę włączyć to wiem, ale póki co, zawziąłem się na szukanie przyczyny, dlaczego system 64bitowy nie może poradzić sobie z całym ramem.. 

9 godzin temu, VACek napisał:

Że ci się chce męczyć na Win7. Pamięć wirtualna "pagefiles" powinno być włączone i najlepiej dać sobie stały rozmiar np 2048MB.

Są programy czy gry które mimo posiadania nawet 128gb ramu potrzebują pamięci wirtualnej :)

Lap jest dodatkowym kompem a W7 jest zostawione pod starą gierkę, która na nowszym systemie już nie chodzi. 

Zdaję sobie sprawę, że jak nie znajdę odpowiedzi, to dla świętego spokoju tą pamięć włączę

Opublikowano
6 minut temu, guru3d napisał:

Zdaję sobie sprawę, że jak nie znajdę odpowiedzi, to dla świętego spokoju tą pamięć włączę

Tak z ciekawości co za budżetowy ssd masz że tak nad nim "nadskakujesz"?

Ja swoje ssdki oram aż miło po to one są by ułatwiać życie :)

Opublikowano
7 minut temu, guru3d napisał:

Bardziej chodzi o miejsce niż o oszczędzanie dysku z jego pracą oraz ciekawość, czemu system który ma obsługiwać 128GB nie radzi sobie z 8 lub 16GB

2GB na pamięć wirtualną to żaden majątek, a mniej problemów w przyszłości :) 

Opublikowano
Godzinę temu, VACek napisał:

Tak z ciekawości co za budżetowy ssd masz że tak nad nim "nadskakujesz"?

Ja swoje ssdki oram aż miło po to one są by ułatwiać życie :)

Może jakiś stary 32GB:trollface:, w takiej sytuacji to jeszcze rozumiem wyłączanie pagefile.sys, w przypadku większych nie ma to sensu.