Jump to content

Dysk M.2 2280 SSD

Recommended Posts

Posted

Witam. W piątek kupiłem dysk ssd m2 2280 Nvm-e i mam taki problem z nim bo nie widać go w Windowsie tak samo w Biosie a podczas instalacji Win 10 nie wykrywa partycji i chciałbym zapytać czy to może być zepsuty ten dysk czy coś nie tak z moim laptopem dodam że laptop to ASUS ROG GL552VW a dysk z GIGABYTE.

Posted

NVMe nie są wspierane, jedynie SATA i PCI-E AHCI (nie NVMe), stąd klucz M. Wystarczy poszukać w necie - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
3 minuty temu, Slonik234 napisał:

Czyli dysk do wymiany czy da się coś z tym zrobić?

Dysk jest sprawny lecz nie jest kompatybilny z laptopem :) 

Posted
2 minuty temu, Slonik234 napisał:

Szlak to będę musiał go odesłać i zamówić jakiś inny który będzie pasował do tego lapka. A nie dało by się ominąć tego?

A dało by się zmienić by człowiek jadł du**ą? No raczej nie :D Odsyłaj dysk i zamawiaj M.2 SATA

Posted

Mam pytanie bo tak przeglądam te dyski ssd m.2 sata i one mają inne wcięcia niż w moim laptopie to czy to ma sens bytu taki dysk. Wygląda na to że tylko m.2 Nvm-e podejdzie.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
Teraz, Slonik234 napisał:

Mam pytanie bo tak przeglądam te dyski ssd m.2 sata i one mają inne wcięcia niż w moim laptopie to czy to ma sens bytu taki dysk. Wygląda na to że tylko m.2 Nvm-e podejdzie.

NIE! Dyski m.2 SATA mają 2 wycięcia z obu stron, żeby pasowały i do gniazd tylko SATA, i do gniazd Combo. Nie wydziwiaj, tylko kup m.2 SATA.

Posted
24 minuty temu, Slonik234 napisał:

Ale będzie działać jak na sata są dwa wcięcia a w laptopie jest tylko jedno? A chcę się upewnić żeby znów złego nie zamówić.

Kolega ci wyżej wyjaśnił a ty dalej swoje :L 

Posted
26 minut temu, Slonik234 napisał:

Ale będzie działać jak na sata są dwa wcięcia a w laptopie jest tylko jedno?

No ty masz dokładnie 50% szans, że u ciebie zadziała, bo możesz go wcisnąć w gniazdo odwrotnie (były już tu takie talenty) :22