MroziuOfficial Opublikowano 19 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2022 Witam wszystkich forumowiczów, Od niedawna jestem zainteresowany budową serwera na razie NAS, ale też może postawić jakąś stronkę/serwery do gier w przyszłości. Zamierzam tam wsadzić najpierw dwa takie dyski, z czasem rozszerzyć swoją pulę o kolejne dwa: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Moje pytanie jest takie - czy opłaca mi się budować coś samemu i jakich podzespołów najlepiej do tego użyć (nowe xeony są dosyć drogie + płyty z chipsetami "C..." to kosmos), czy lepiej jest kupić jakiegoś "gotowca" NAS? Również mam problem ze znalezieniem fajnej płyty, która wspierałaby ECC. Jeszcze wchodzi w grę kupno starego (może nie aż tak wiekowego ) serwera od użytkownika @Windows 10, mam z nim stały kontakt i proponuje całkiem ciekawą cenę za mobo proca i ramy (ok 900 zł). Specyfikacje tego serwera: Xeon E3-1225v5, MSI C236M, DDR4 2133Mhz ECC 2x8GB (dwie innych firm, ale działają ze sobą). Wtedy mógłbym realnie pomyśleć o hostowaniu serwera do jakiejś gierki bo pole do rozbudowy jest całkiem duże. Zależy mi na tym, żeby serwer nie ciągnął dużo prądu, i żeby nie wydać fortuny (ok. 2,5k zł chciałbym wydać). W skrócie - czy opłaca mi się składać coś od zera, kupić gotowca pod NAS, czy odkupić podzespoły od forumowicza? Pozdrawiam Windows 10 lubi to Cytuj
vegeta80 Opublikowano 20 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2022 To qnap albo synology bo tyle prądu co czerpią to nie zbudujesz sam takiego ale za to się płaci. Też minusy mają takie rozwiązania jak i plusy, ja mam qnapa i w miarę jestem zadowolony. Cytuj
MroziuOfficial Opublikowano 20 Lutego 2022 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2022 4 hours ago, vegeta80 said: To qnap albo synology bo tyle prądu co czerpią to nie zbudujesz sam takiego ale za to się płaci. Też minusy mają takie rozwiązania jak i plusy, ja mam qnapa i w miarę jestem zadowolony. No właśnie ceny takich zabawek z czterema kieszeniami zaczynają się od 1500zł w górę (+ jeszcze dyski). Wolałbym raczej brać pod uwagę własny serwer, ponieważ tak jak pisałem wcześniej - pewnie będę chciał coś tam postawić, a na takim typowym NAS-ie raczej nic nie zrobię . Teraz tylko nasuwa się pytanie jakich podzespołów najlepiej do tego użyć. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi