Skocz do zawartości

Własny serwer NAS w 2022 - czy warto?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów,

Od niedawna jestem zainteresowany budową serwera na razie NAS, ale też może postawić jakąś stronkę/serwery do gier w przyszłości.

Zamierzam tam wsadzić najpierw dwa takie dyski, z czasem rozszerzyć swoją pulę o kolejne dwa:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Moje pytanie jest takie - czy opłaca mi się budować coś samemu i jakich podzespołów najlepiej do tego użyć (nowe xeony są dosyć drogie + płyty z chipsetami "C..." to kosmos), czy lepiej jest kupić jakiegoś "gotowca" NAS?

Również mam problem ze znalezieniem fajnej płyty, która wspierałaby ECC.

Jeszcze wchodzi w grę kupno starego (może nie aż tak wiekowego ;)) serwera od użytkownika @Windows 10, mam z nim stały kontakt i proponuje całkiem ciekawą cenę za mobo proca i ramy (ok 900 zł).

Specyfikacje tego serwera: Xeon E3-1225v5, MSI C236M, DDR4 2133Mhz ECC 2x8GB (dwie innych firm, ale działają ze sobą).

Wtedy mógłbym realnie pomyśleć o hostowaniu serwera do jakiejś gierki bo pole do rozbudowy jest całkiem duże.

Zależy mi na tym, żeby serwer nie ciągnął dużo prądu, i żeby nie wydać fortuny (ok. 2,5k zł chciałbym wydać).

W skrócie - czy opłaca mi się składać coś od zera, kupić gotowca pod NAS, czy odkupić podzespoły od forumowicza?

Pozdrawiam :)

Windows 10 lubi to
Opublikowano

To qnap albo synology bo tyle prądu co czerpią to nie zbudujesz sam takiego ale za to się płaci. Też minusy mają takie rozwiązania jak i plusy, ja mam qnapa i w miarę jestem zadowolony.

Opublikowano
4 hours ago, vegeta80 said:

To qnap albo synology bo tyle prądu co czerpią to nie zbudujesz sam takiego ale za to się płaci. Też minusy mają takie rozwiązania jak i plusy, ja mam qnapa i w miarę jestem zadowolony.

No właśnie ceny takich zabawek z czterema kieszeniami zaczynają się od 1500zł w górę (+ jeszcze dyski). Wolałbym raczej brać pod uwagę własny serwer, ponieważ tak jak pisałem wcześniej - pewnie będę chciał coś tam postawić, a na takim typowym NAS-ie raczej nic nie zrobię ;). Teraz tylko nasuwa się pytanie jakich podzespołów najlepiej do tego użyć.