Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.
10 lat temu wiedziałem o kompach praktycznie wszystko. Dziś z tej wiedzy nie pozostało nic.
Mam kilkuletniego laptopa Lenovo Ideapad 300-15ISK. Sprzęt dalej po tych kilku latach nadaje się do podstawowej pracy typu projektowanie stron internetowych i surfowanie po necie ale...
Zajmuję się fotografią i laptop zaczyna mieć problemy z obsługą Photoshop'a.  Zacząłem też majstrować proste filmy aczkolwiek Adobe Premiere też zbyt wymagający dla tego sprzętu.
Stąd moje pytanie. Co z tym sprzętem mogę zrobić?
Procesor Intel i5-6200U  2,30Ghz 240GHz
Płyta główna Lenovo 80Q7
Ram  8Gb DDR3 1600MHz
Karta graficzna Radeon R5 M330, Intel HD Graphic 520
Dysk SSD ADATA Premier Pro SP550 240GB 2,5 SATA III
Jestem w stanie przy tej płycie głównej wymienić np kartę graficzną? Intel jest zintegrowana a Radeon? Wymienić ram? Na jaki? Ile ramu uciągnie ta płyta? Jaka częstotliwość maksymalna?  Nie mogę znaleźć żadnych konkretnych informacji o tej płycie. Kiedyś było jakoś lepiej. Do każdego sprzętu można było znaleźć pełną specyfikację. Dzisiaj nie jest to już takie łatwe :/

Opublikowano
20 minut temu, IcemanMC napisał:

Jestem w stanie przy tej płycie głównej wymienić np kartę graficzną? Intel jest zintegrowana a Radeon?

Lutowany, nie wymienisz.

20 minut temu, IcemanMC napisał:

Wymienić ram? Na jaki? Ile ramu uciągnie ta płyta? Jaka częstotliwość maksymalna?

O dziwo ma 2 sloty na ram (teraz w budżetowych szrotach już też lutowana przynajmniej jedna kość + 1 slot). Max 16GB (2x8GB) 1600MHz. Jak masz 2x4GB, to lipa, trzeba wymienić obie. Jak masz 1x8GB, to możesz dokupić drugą.

Opublikowano

Właśnie dwie kości mam. Trudno. Wymieni się obie. Pytanie co z kartami graficznymi? Obie są zintegrowane? Bo nigdzie żadnej informacji znaleźć nie mogę :/
Jeszcze jedno.  Aktualnie mam ram o napięciu 1,35V. Co się stanie jak włożę ram o napięciu 1,5V?

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi, tyle w temacie. Jedyna opcja to dokładka ramu.

50 minut temu, Widzior napisał:

To słabo szukasz, pełno zdjęć płyty w sieci. A ram musi być DDR3L 1,35V. 1,5V nie będzie działać.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Widziałem ale nie wiem czemu stwierdziłem, że to nie ta płyta.