pasi17 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Cześć wszystkim. Zaopatrzyłem się w inne ramy a mianowicie Crucial Ballistix 3600mhz. Potrzebuję pomocy w podkręceniu. Aktualnie mam odpalony standardowy profil XMP. Ile mogę wycisnąć z tych ramów? Czy może ktoś z was podkręcał te ramy na podobnej konfiguracji do mojej? Moje pamięci posiadają kości Micron E-Die. @Widzor liczę na Twoją pomoc, kiedyś pisałeś, że Micron E-Die się kosmicznie podkręcają przy zachowaniu niskich timingów i relatywnie niskiego napięcia. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Miłej lektury i wytrwałości w testach. Wprawdzie gość testuje na ryzenach, ale zasada działania i osiągi są podobne [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ogólnie E-Die mają 2 minusy - "Złota zasada w podkręcaniu cruciali , TRCDRD musi być wyżej niż reszta timingów, zależnie od taktowań może wymagać podbicia nawet do 22t ! Druga złota zasada to pilnowanie TRFC , nie wszystkie moduły chcą pracować stabilnie poniżej 550T , więc na start sugeruję ustawić 580-600t jak będzie stabilnie to schodzić niżej." Cytuj
pasi17 Opublikowano 4 Grudnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 W sumie myślałem o takim optymalnym podkręceniu do 4000mhz jeśli się da. Przy starych ramach jakoś łatwo mi to poszło, ale ostatni raz bawiłem się tym 2 lata temu i wszystko pozapominałem. Cytuj
Widzior Opublikowano 4 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2021 Musisz w necie poczytać, ile na Intelu dało się wycisnąć i przy jakich timingach i napięciu. Ja na Intelu się nie znam, od lat siedzę tylko na AMD Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi