Skocz do zawartości

Podkręcanie pamięci Crucial Balistix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim.

Zaopatrzyłem się w inne ramy a mianowicie Crucial Ballistix 3600mhz.
Potrzebuję pomocy w podkręceniu.
Aktualnie mam odpalony standardowy profil XMP.
Ile mogę wycisnąć z tych ramów? Czy może ktoś z was podkręcał te ramy na podobnej konfiguracji do mojej?
Moje pamięci posiadają kości Micron E-Die.

@Widzor liczę na Twoją pomoc, kiedyś pisałeś, że Micron E-Die się kosmicznie podkręcają przy zachowaniu niskich timingów i relatywnie niskiego napięcia.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Miłej lektury i wytrwałości w testach. Wprawdzie gość testuje na ryzenach, ale zasada działania i osiągi są podobne :E [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Ogólnie E-Die mają 2 minusy - "Złota zasada w podkręcaniu cruciali , TRCDRD musi być wyżej niż reszta timingów, zależnie od taktowań może wymagać podbicia nawet do 22t ! Druga złota zasada to pilnowanie TRFC , nie wszystkie moduły chcą pracować stabilnie poniżej 550T , więc na start sugeruję ustawić 580-600t jak będzie stabilnie to schodzić niżej."

Opublikowano

W sumie myślałem o takim optymalnym podkręceniu do 4000mhz jeśli się da.

Przy starych ramach jakoś łatwo mi to poszło, ale ostatni raz bawiłem się tym 2 lata temu i wszystko pozapominałem.