hownik Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Witam wszystkich, Mam stary już zasilacz „Tagan TG480-U01” który długo i dobrze mi służył ale ostatnio komputer zaczął się długo uruchamiać bo aż 15-20 minut, jak już pracuje to jest wszystko ok do czasu aż mocniej obciążę procesor a w szczególności kartę graficzną, wtedy komputer się restartuje. Wymontowałem zasilacz i rozkręciłem go i jest tam około 5 kondensatorów napuchniętych z czego 3 trochę wylały na zewnątrz. Warto wymieniać te kondensatory gdzie ja sam tego nie potrafię profesjonalnie, czy lepiej zasilacz w kosz i kupić nowy? Opis Techniczny: Informacje dodatkowe TSCT: Tagan Silence Control Technology (22-28dBA), wzbogacony o 4 zasilania twardych dysków SATA Standard Standard wykonania: ATX12V v. 1.3 Zabezpieczenia zwarciowe, przeciążeniowe, przepięciowe, termiczne. Ilość wentylatorów 2 x 80mm Końcówki zasilania ATX 20-pin 45cm, 4-pin 45cm, 2x ATX12V 4-pin 45cm, 2xSerial-ATA 45cm, Molex 4-pin + Molex 4-pin 45cm/ 60cm, 2x Molex 4-pin + Molex 4-pin + Floppy 4-pin 45cm/ 60cm/ 75cm, Molex 4-pin REMI 45cm, PCI-E 6-pin REMI 45cm, Przewód uziemiający Maksymalna moc 480W Napięcia wyjściowe +3,3V +5V +12V +12V -12V -5V +5Vsb Napięcie wejściowe 95-250V AC 10/ 6A 60/ 50Hz Pfc Aktywne - PF 0.99 @ 230VAC/ 50Hz Wymiary(mm) 150x86x160mm Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Jeśli jesteś zupełnie zielony w elektronice to sobie odpuść. Szkoda czasu na szukanie części na wymianę a dodatkowe ryzyko związane z ewentualnym uszkodzeniem płyty lub podzespołów nie jest tego warte. Skoro kilka lat już Ci posłużył może należałby się mu już "wieczny odpoczynek" . PS oczywiście po zakupie nowego nic nie stoi na drodze by chociażby z sentymentu, spróbować na spokojnie reanimować staruszka. hownik lubi to Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Nowe kondensatory kupisz za kilka PLNów, oczywiście takie zwykłe, ale na kilka lat starczą. Inna sprawa to chęci, lutownica i trochę umiejętności. Ogólnie to ten zasilacz pod nowe konstrukcje się słabo nadaje. To stary model i ma słabą linię +12V, za to ma strasznie mocną +5V, co dziś jest zbędne, ale do PCta z prockiem o TDP 65W i grafiką o TDP 100-125W spokojnie by starczył. hownik i brygada69 lubią to Cytuj
hownik Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Dzięki @Widzior za odpowiedź, mój sprzęt to już stary złom ale mi wystarczy, problem w tym że ja sam tego nie zrobię i musiał bym to zlecić komuś kto to potrafi, ja sam tego nie zrobię nie znam cen i w ogóle czy to jest opłacalne czy lepiej kupić nowy zasilacz. edit: Nie wiem jak ale odpowiedz @zdzisiek24 pojawiła mi się nieco później, Tobie też Zdzichu dziękuję . Wniosek taki że jednak zasilacz w kosz i kupno nowego, dziękuję wam koledzy za rozjaśnienie i podjęcie właściwej decyzji. Dziękuję, temat do zamknięcia. Cytuj
Widzior Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 18 minut temu, hownik napisał: Wniosek taki że jednak zasilacz w kosz i kupno nowego Jak jesteś takim Januszem biznesu jak ja, to zrób zdjęcia środka, opisz, że zasilacz sprawny, tylko kondzioły do wymiany, i cyk na OLX, i na pewno ktoś łyknie za kilka dyszek, bo w końcu to legendarny TAGAN hownik lubi to Cytuj
hownik Opublikowano 24 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 18 godzin temu, Widzior napisał: Jak jesteś takim Januszem biznesu jak ja, to zrób zdjęcia środka, opisz, że zasilacz sprawny, tylko kondzioły do wymiany, i cyk na OLX, i na pewno ktoś łyknie za kilka dyszek Nie ja takim Januszem nie jestem . Cytuj
Leosum Opublikowano 24 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2021 Tagany są dobre ale wszystko się zużywa i kiedyś kończy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi