Skocz do zawartości

Stary zasilacz - czy warto naprawiać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

Mam stary już zasilacz „Tagan TG480-U01” który długo i dobrze mi służył ale ostatnio komputer zaczął się długo uruchamiać bo aż 15-20 minut, jak już pracuje to jest wszystko ok do czasu  aż mocniej obciążę procesor a w szczególności kartę graficzną,  wtedy komputer się restartuje. Wymontowałem zasilacz i rozkręciłem go i jest tam około 5 kondensatorów napuchniętych z czego 3 trochę wylały na zewnątrz.  Warto wymieniać te kondensatory  gdzie ja sam tego nie potrafię profesjonalnie, czy lepiej zasilacz w kosz i kupić nowy?

Opis Techniczny:

Informacje dodatkowe TSCT: Tagan Silence Control Technology (22-28dBA), wzbogacony o 4 zasilania twardych dysków SATA

Standard Standard wykonania: ATX12V v. 1.3

Zabezpieczenia zwarciowe, przeciążeniowe, przepięciowe, termiczne.

Ilość wentylatorów 2 x 80mm

Końcówki zasilania ATX 20-pin 45cm, 4-pin 45cm, 2x ATX12V 4-pin 45cm, 2xSerial-ATA 45cm, Molex 4-pin + Molex 4-pin 45cm/ 60cm, 2x Molex 4-pin + Molex 4-pin + Floppy 4-pin 45cm/ 60cm/ 75cm, Molex 4-pin REMI 45cm, PCI-E 6-pin REMI 45cm, Przewód uziemiający

Maksymalna moc 480W

Napięcia wyjściowe +3,3V +5V +12V +12V -12V -5V +5Vsb

Napięcie wejściowe 95-250V AC 10/ 6A 60/ 50Hz

Pfc Aktywne - PF 0.99 @ 230VAC/ 50Hz

Wymiary(mm) 150x86x160mm

image.png.23b66912bf6eb112965277dc4753ac8f.png

image.png.f7b983a57168f9d8219ef565b41f7dbc.png

Opublikowano

Jeśli jesteś zupełnie zielony  w elektronice to sobie odpuść. Szkoda czasu na szukanie części na wymianę a dodatkowe ryzyko związane z ewentualnym uszkodzeniem płyty lub podzespołów nie jest tego warte.

Skoro kilka lat już Ci posłużył może należałby się mu już "wieczny odpoczynek" .     :)

PS   oczywiście po zakupie nowego nic nie stoi na drodze by chociażby z sentymentu, spróbować na spokojnie reanimować staruszka.  

hownik lubi to
Opublikowano

Nowe kondensatory kupisz za kilka PLNów, oczywiście takie zwykłe, ale na kilka lat starczą. Inna sprawa to chęci, lutownica i trochę umiejętności. Ogólnie to ten zasilacz pod nowe konstrukcje się słabo nadaje. To stary model i ma słabą linię +12V, za to ma strasznie mocną +5V, co dziś jest zbędne, ale do PCta z prockiem o TDP 65W i grafiką o TDP 100-125W spokojnie by starczył.

hownik i brygada69 lubią to
Opublikowano

Dzięki @Widzior :) za odpowiedź, mój sprzęt to już stary złom ale mi wystarczy, problem w tym że ja sam tego nie zrobię i musiał bym to zlecić komuś kto to potrafi, ja sam tego nie zrobię nie znam cen i w ogóle czy to jest opłacalne czy lepiej kupić nowy zasilacz.

edit:

Nie wiem jak ale odpowiedz @zdzisiek24 pojawiła mi się nieco później, Tobie też Zdzichu dziękuję :).

Wniosek taki że jednak zasilacz w kosz i kupno nowego, dziękuję wam koledzy za rozjaśnienie i podjęcie właściwej decyzji.

Dziękuję, temat do zamknięcia.

Opublikowano
18 minut temu, hownik napisał:

Wniosek taki że jednak zasilacz w kosz i kupno nowego

Jak jesteś takim Januszem biznesu jak ja, to zrób zdjęcia środka, opisz, że zasilacz sprawny, tylko kondzioły do wymiany, i cyk na OLX, i na pewno ktoś łyknie za kilka dyszek, bo w końcu to legendarny TAGAN :E

hownik lubi to
Opublikowano
18 godzin temu, Widzior napisał:

Jak jesteś takim Januszem biznesu jak ja, to zrób zdjęcia środka, opisz, że zasilacz sprawny, tylko kondzioły do wymiany, i cyk na OLX, i na pewno ktoś łyknie za kilka dyszek :E

Nie ja takim Januszem nie jestem :).