Skocz do zawartości

Jaki laptop do 6000 zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie!

Mam pewne pytanie. W ostatnim czasie zacząłem myśleć o kupnie nowego laptopa, ponieważ mój aktualny laptop powoli zaczyna nie wytrzymywać na rzeczach, które robi się zwykle na techniku informatyku (tj. maszyna wirtualna). Nie dziwię się, bo laptop ma już 10 lat, 2-rdzeniowy procesor i tylko 4 GB RAMu. 

Co do nowego laptopa: chciałbym kupić takiego, który będzie mi starczał na jak najdłużej, by nie było tak, że za 3 lata będę musiał kupić nowy. Próg budżetowy to 6000 zł, może lekko wychodzić poza. Myślałem też na takowym grać w jakieś nowsze gierki. Dużą uwagę też chcę zwrócić na chłodzenie, by mi się ten laptop nie spalił :lol:

Fajnie by było, jakby to był ASUS, ponieważ dla mnie laptopy tej marki są najwygodniejsze. Stwierdzam to po korzystaniu w szkole, mamy tam jakieś ASUSy, nie pamiętam modelu, pamiętam tylko, że miały i5 9gen 16 GB RAM :). Laptop nie musi mieć systemu.

Myślałem nad modelem Vivobook Pro 15 K3500PC-L1018T. Jego specyfikacje:

• Intel Core i7-11370H
  • 16 GB RAM DDR4 Wlutowane
  • RTX3050 4 GB
  • SSD 512 GB PCIe NVMe M.2
  • Ekran OLED

image.png.0ae3d2f7722248019195bc70f9aa8038.png

Link: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Z kryteriów, które podałem, ten laptop wydaje się dla mnie odpowiedni. Może macie jakieś lepsze propozycje?

Pozdrawiam :)

Opublikowano
3 minuty temu, Widzior napisał:

Procek 4/8, wlutowany ram, słaba grafa i ponad 5000zł ????? No comment :22

Taka słaba to ona raczej nie jest, o wlutowanym RAMie rzeczywiście zapomniałem powiedzieć :lol:

Opublikowano
Teraz, Reaktor napisał:

laptopów bym nie polecał lepiej kupic zwykły PC

Kupiłbym PC, ale po pierwsze teraz trochę droższe są, a po drugie będę trochę używał tego laptopa w ruchu :D

Opublikowano
Teraz, Reaktor napisał:

miałem juz kilka  gotowców z marketów i po 3 tys po 5 i po 7 tys wszystko  to bubel taki szajs teraz robia że masakra

Gotowce wiem, że szajs, jakbym PC kupował to bym coś poskładał :)

Opublikowano

ale mówie o gotowce laptopów bo mozna samemu se laptopa zlożyć :D ale to pewnie bedzie tak samo bubel . miedzy innymi chodzi o głosne wentylatory i jakość plastików i to ze wszystko juz jest lutowane

Opublikowano
4 minuty temu, Reaktor napisał:

ale mówie o gotowce laptopów

A XD

A znasz jakieś sklepy, gdzie można złożyć z wybranych części laptop? Bo ja szczerze nie słyszałem o takich możliwościach

Opublikowano
4 minuty temu, zdzisiek24 napisał:

A może coś od MSI

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Oooo, ładne specki. Trochę z zewnątrz mi się nie podobają ale wezmę pod uwagę :)

Opublikowano
1 minutę temu, Widzior napisał:

Może pomyśl nad tymi, są nawet modele z procesorem desktopowym, tylko to trochę niszowa firma, nie wiem jak z gwarancją u nich. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Widziałem, że kolega ze szkoły ma laptop właśnie od hyperbooka, mówił, że jest spoko, więc też zobaczę

Opublikowano
16 minut temu, Nerdio napisał:

Widziałem, że kolega ze szkoły ma laptop właśnie od hyperbooka, mówił, że jest spoko, więc też zobaczę

Jeśli zależy Ci na fpsach w grach nie bierz tego od msi GF bo moc tdp jest normalnie "XD" w tych laptopach. Dopiero laptopy od msi z początkiem ,,GP" mają dobrą moc do gier.

Opublikowano
4 minuty temu, damian5142 napisał:

Jeśli zależy Ci na fpsach w grach nie bierz tego od msi GF bo moc tdp jest normalnie "XD" w tych laptopach. Dopiero laptopy od msi z początkiem ,,GP" mają dobrą moc do gier.

Na FPSach mi aż tak nie zależy hahah

Zaciekawił mnie za to model w twojej sygnaturze, nie pałam do Lenovo miłością, przypominając sobie przygody z IdeaPadem dla taty, ale sobie też oblukam ;)