Skocz do zawartości

Szybki laptop, który procesor warto wybrać, na co zwrócić uwagę

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zupełnie przypadkiem po zapoznaniu się z opisem wymyślnego "laptopa" ASUS Zenbook ProDuo UX581G:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

gdyby nie połączenie ekranów :) i anons na pierwszej stronie pewnie bym nie zwrócił uwagi -

doznałem szoku, po sprawdzeniu wydajności procesora:

14912 pkt !

a przecież to w miarę mobilny laptop, tylko cena nie dla Kowalskiego.

Pomyślałem żeby zebrać oznaczenia procesorów co by było łatwiej przesiać liczne oferty.

Wg zestawienia:

pożądane serie to

H - jest co najmniej kilkanaście modeli, zatem trzeba by je tu wylistować żeby ułatwić wyszukiwanie, na allegro i wielu portalach wyszukiwanie po 1 znaku jest nie możliwe

HK - mało ofert, ceny > 5000 pln

HQ - mnóstwo ofert, ceny już od kilkuset pln ! ; generacje od 4 do 7

MQ - mnóstwo ofert, ceny już od ok 1000 pln, ale to wyłącznie 4 generacja

MX - żeby było łatwiej zakładać kryteria występują tylko 2 referencje: i7-4940 ; i7-4930

U - dodałem  wyjątkowo, zwyczajowo uważane za powolne, a jednak Intel stworzył kilka dość szybkich wersji np i5-8250U i podobne z nietypowym rozszerzeniem, szczegóły w poniższym spoilerze używając CTRL+F dla literki U

Proszę o ewent korekty :)

Intel oferuje też rozbudowaną tabelę z wieloma szczegółami:

ale co dziwne z serii MQ pojawiają się jedynie 3 referencje, tym samym zestawienie uważam, za nie pełne.

Po przesortowaniu tabeli wg kryteriów: 6-9 generacja, min 4 wątkowy procesor - czyli optimum osiągi/cena:

Może znacie jakieś bardziej szczegółowe tabele gdzie jest podana jakaś ogólna ocena wydajnościowa ( typu Average CPU Mark ) dla każdego modelu tak od 4 generacji w górę ?

Czy oprócz dysków NVMe i zazwyczaj co za tym idzie min generacji 6, jest coś na co warto zwrócić uwagę ?

Po generacji osoby mniej zorientowane (jak ja) byłyby w stanie efektywnie szukać ofert w pożądanym przedziale cenowym.

Jak się okazuje za ok 1000 pln, można kupić całkiem niezły "sprzięt" z matrycą FHD i procesorem 6 generacji.

Do tej pory szukałem przebierałem i takich ofert nie widziałem - jedynie > 2000 pln.

Wszystko dzięki odpowiednim hasłom ! Stąd ten wpis.

Nie dajcie się nabrać na bełkot marketingowy z hasłami "gamingowy" / "businesowy" / "ultrabook" gdzie laptop osiąga < 3500 pkt Average CPU Mark.

TomOlej lubi to
Opublikowano
6 godzin temu, franekfranek napisał:

MQ - mnóstwo ofert, ceny już od ok 1000 pln, ale to wyłącznie 4 generacja

1, 2, 3 gen dla odmiany QM

H

Czyli każdy wydajny o standardowym napięciu. Lutowany.

HK

J.w. + odblokowany mnożnik.

HQ - mnóstwo ofert, ceny już od kilkuset pln ! ; generacje od 4 do 7

Tak, oznaczenie Q to 4 rdzenie, ale litera Q w połączeniu z M występuje od 1 gen do 4 gen

M - wymienny, ale nie zawsze. Niestety Intel potrafił oszukać w 3 gen - trzeba sprawdzać podstawkę: PGA - wymienny, BGA - lutowany

U - niskonapięciowy, lutowany.

3xx2QM lub 4xx2MQ - oznaczenie 2 na końcu liczby - czterordzeniowy, wymienny, niskonapięciowy

Y - ultra niskonapięciowy, lutowany

7 godzin temu, franekfranek napisał:

MX

1, 2, 3 gen dla odmiany XM

Opublikowano

Wpadałem na fajną stronę gdzie znajdują się MEGA szczegółowe zestawienia i tak:

DELL

mała dostępność, modele świeższe z procesorami 6 generacji to > 2500 pln !

już opisane, seria 54xx chyba najlepszy stosunek cena/osiągi/gabaryty i nie widzę dla niego konkurenta w 13-14" i okolicy 1200 pln :)
dziwne bo kwalifikowany mimo posiadania HQ jak maistream/midrange, a 7xxx jako premium ultrabook i to z literką U

stacjonarny "mini" Optiplex
seria 5 czyli 7040, 7050, 7060 i 7070; format MFF
seria 6 czyli 7080 i powyżej; format MFF i UFF

HP

440 od G5 do G8

840r G4 i 840 G5 ? ; 1040 g4 i 1050 g1 ; 840 g6

14u G4, G5 , G6 i G7 ?

pomijam bo wszystkie modele posiadają beznadziejnie ułożoną klawiaturę, strzałki bez przesunięcia jak w Dell-u czy Lenovo, przez co trudniej w nie trafić. Poza tym strzałki góra/dól to podzielony klawisz. Tragedia.

stacjonarne "mini" format DM
elitedesk 800 G2, G3, G4 i G5
elitedesk 705 G3, G4 i G5 ale tylko AMD, czy zatem warto ?
prodesk/proone 600 G2, G3, G4 i G5
proone 400 G2, G3, G4,G5, G6 i G7

4 i 5 generacją procesorów nie zawracam sobie głowy, bo nie obsłużą dysków NVMe. Czyli rocznikowo pewnie od ok 2018 roku wzwyż ?