franekfranek Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 Zupełnie przypadkiem po zapoznaniu się z opisem wymyślnego "laptopa" ASUS Zenbook ProDuo UX581G: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] gdyby nie połączenie ekranów i anons na pierwszej stronie pewnie bym nie zwrócił uwagi - doznałem szoku, po sprawdzeniu wydajności procesora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 14912 pkt ! a przecież to w miarę mobilny laptop, tylko cena nie dla Kowalskiego. Pomyślałem żeby zebrać oznaczenia procesorów co by było łatwiej przesiać liczne oferty. Wg zestawienia: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] pożądane serie to H - jest co najmniej kilkanaście modeli, zatem trzeba by je tu wylistować żeby ułatwić wyszukiwanie, na allegro i wielu portalach wyszukiwanie po 1 znaku jest nie możliwe HK - mało ofert, ceny > 5000 pln HQ - mnóstwo ofert, ceny już od kilkuset pln ! ; generacje od 4 do 7 MQ - mnóstwo ofert, ceny już od ok 1000 pln, ale to wyłącznie 4 generacja MX - żeby było łatwiej zakładać kryteria występują tylko 2 referencje: i7-4940 ; i7-4930 U - dodałem wyjątkowo, zwyczajowo uważane za powolne, a jednak Intel stworzył kilka dość szybkich wersji np i5-8250U i podobne z nietypowym rozszerzeniem, szczegóły w poniższym spoilerze używając CTRL+F dla literki U Proszę o ewent korekty Intel oferuje też rozbudowaną tabelę z wieloma szczegółami: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale co dziwne z serii MQ pojawiają się jedynie 3 referencje, tym samym zestawienie uważam, za nie pełne. Po przesortowaniu tabeli wg kryteriów: 6-9 generacja, min 4 wątkowy procesor - czyli optimum osiągi/cena: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Może znacie jakieś bardziej szczegółowe tabele gdzie jest podana jakaś ogólna ocena wydajnościowa ( typu Average CPU Mark ) dla każdego modelu tak od 4 generacji w górę ? Czy oprócz dysków NVMe i zazwyczaj co za tym idzie min generacji 6, jest coś na co warto zwrócić uwagę ? Po generacji osoby mniej zorientowane (jak ja) byłyby w stanie efektywnie szukać ofert w pożądanym przedziale cenowym. Jak się okazuje za ok 1000 pln, można kupić całkiem niezły "sprzięt" z matrycą FHD i procesorem 6 generacji. Do tej pory szukałem przebierałem i takich ofert nie widziałem - jedynie > 2000 pln. Wszystko dzięki odpowiednim hasłom ! Stąd ten wpis. Nie dajcie się nabrać na bełkot marketingowy z hasłami "gamingowy" / "businesowy" / "ultrabook" gdzie laptop osiąga < 3500 pkt Average CPU Mark. TomOlej lubi to Cytuj
adonx Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2021 6 godzin temu, franekfranek napisał: MQ - mnóstwo ofert, ceny już od ok 1000 pln, ale to wyłącznie 4 generacja 1, 2, 3 gen dla odmiany QM 6 godzin temu, franekfranek napisał: H Czyli każdy wydajny o standardowym napięciu. Lutowany. 6 godzin temu, franekfranek napisał: HK J.w. + odblokowany mnożnik. 6 godzin temu, franekfranek napisał: HQ - mnóstwo ofert, ceny już od kilkuset pln ! ; generacje od 4 do 7 Tak, oznaczenie Q to 4 rdzenie, ale litera Q w połączeniu z M występuje od 1 gen do 4 gen M - wymienny, ale nie zawsze. Niestety Intel potrafił oszukać w 3 gen - trzeba sprawdzać podstawkę: PGA - wymienny, BGA - lutowany U - niskonapięciowy, lutowany. 3xx2QM lub 4xx2MQ - oznaczenie 2 na końcu liczby - czterordzeniowy, wymienny, niskonapięciowy Y - ultra niskonapięciowy, lutowany 7 godzin temu, franekfranek napisał: MX 1, 2, 3 gen dla odmiany XM franekfranek lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 17 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Listopada 2021 Wpadałem na fajną stronę gdzie znajdują się MEGA szczegółowe zestawienia i tak: DELL [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] mała dostępność, modele świeższe z procesorami 6 generacji to > 2500 pln ! [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] już opisane, seria 54xx chyba najlepszy stosunek cena/osiągi/gabaryty i nie widzę dla niego konkurenta w 13-14" i okolicy 1200 pln dziwne bo kwalifikowany mimo posiadania HQ jak maistream/midrange, a 7xxx jako premium ultrabook i to z literką U stacjonarny "mini" Optiplex seria 5 czyli 7040, 7050, 7060 i 7070; format MFF seria 6 czyli 7080 i powyżej; format MFF i UFF HP [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 440 od G5 do G8 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 840r G4 i 840 G5 ? ; 1040 g4 i 1050 g1 ; 840 g6 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 14u G4, G5 , G6 i G7 ? pomijam bo wszystkie modele posiadają beznadziejnie ułożoną klawiaturę, strzałki bez przesunięcia jak w Dell-u czy Lenovo, przez co trudniej w nie trafić. Poza tym strzałki góra/dól to podzielony klawisz. Tragedia. stacjonarne "mini" format DM elitedesk 800 G2, G3, G4 i G5 elitedesk 705 G3, G4 i G5 ale tylko AMD, czy zatem warto ? prodesk/proone 600 G2, G3, G4 i G5 proone 400 G2, G3, G4,G5, G6 i G7 4 i 5 generacją procesorów nie zawracam sobie głowy, bo nie obsłużą dysków NVMe. Czyli rocznikowo pewnie od ok 2018 roku wzwyż ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi