franekfranek Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2021 Czy Lenovo t460p: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] to dobry wybór ? Na olx od ręki za 1400 pln z negocjacją, allegro 1440 pln - zatem jak pokazują doświadczenia pewnie upoluje się z czasem i za 1200 pln. To niewielka kwota jak na to co oferuje. Po tyle jak nie więcej chodzą starsze sprzęty z powolnymi procesorami U.. jak np posiadany Dell 7470 z i5-6300U 16 GB RAM i dysk NVMe,, który jednak czasami kuleje nawet przy przeglądaniu witryn. Mnie wystarczy ok 4500 pkt Average CPU Mark: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] co jest dostępne już w podstawowej konfiguracji. Szósta generacja tez styknie, bo obsłuży NvME i win8 sromotnika. Waga tak do 2 kg. Wyłącznie matryca FHD, nie dotykowa ! Widzicie jakąś alternatywę w budżecie tak do 1600 pln z olx. Z małego Dell-a znalazłem: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ale słabo wypada A co do procesorów lutowanych, żeby ich uniknąć jedyną opcją dla mnie pozostaje format USFF, ale to już nie laptop. Bo z "nielutowanych laptopów" wszystko kończy się z tego co widziałem na 4 generacji i tym samym braku obsługi dysków NVMe. To w znacznej większości ok 8-10 letnie sprzęty jak Dell 6440 czy Lenovo 440p. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2021 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Nie każdy laptop 6 gen posiada złącze na dysk NVMe, Wiekszość tak, ale radzę najpierw poczytać specyfikację. Niektóre miały PCI-E 2.0 AHCI franekfranek lubi to Cytuj
franekfranek Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2021 Dzięki ! Wczoraj musiałem się już odłączyć. 5470/5480 rzeczywiście lux. Znacznie więcej ofert niż na Lenovo. Ale trzeba przeklikać się przez dominującą większość wersji U. Wg specyfikacji 5480: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] SSD M.2 SATA / PCIe - Up to 512 GB External Bus Frequency - PCIe Gen3 (8 GT/s) Inne info na forach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] E5480 supports up to 2 disks in the following combinations (but good luck finding it in the specs): 1) 2.5" SATA or 80mm M.2 (PCIe 4x with H-series CPU, 2x with regular CPU) 2) 42(?) mm M.2 PCIe 2x for WWAN modem or SSD Wygląda na to, że modele HQ powinny obsługiwać NVMe ?? 5470 ma znacznie trudniejszy dostęp choćby do wentylatora i chłodzenia procesora: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oba posiadają dość wyraźne gniazda na dyski M.2 - przed ewent zakupem jeszcze zweryfikuję. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 4 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2021 8 minut temu, franekfranek napisał: Wygląda na to, że modele HQ powinny obsługiwać NVMe ?? Tak. Szukaj wszystkiego z procesorami: i5 6xxxHQ i7 6xxxHQ i5 7xxxHQ i7 7xxxHQ 7-gen wymaga zmodyfikowanych sterowników grafiki zintegrowanej Intela i wufuc do aktualizacji (jeśli nie aktualizujesz, to zbędny). franekfranek lubi to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi