Skocz do zawartości

Lenovo X230 z klawiaturą i baterią z X220

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Panowie.

Ostatnio kupiłem sobie fajnie przerobionego laptopa Lenovo x230. Jak w temacie poprzedni właściciel zmienił klawiaturę na tą z x220 i zamontował baterię li-po też dedykowaną dwieście dwudziestce. Wszystko pięknie, po kilku dniach zmieniłem system na 7 x64 modyfikacje Sromotnika. I piep...ny leń wziął górę, po instalacji sterowników karty sieciowej ściągnąłem narzędzie Lenovo do aktualizacji. Wszystkie sterowniki fajnie zainstalowało i ...

... Zaktualizowało mi to BIOS...!

Teraz klawiatura działa inaczej niż na piktogramach klawiszy a bateria się nie ładuje.

Usunięcie sterownika nic nie daje...

Jak wyczytałem na zagranicznych forach, trzeba w BIOS zrobić się modyfikacje, pierwszą usuwającą zabezpieczenia związane z nieoryginalną baterią, i drugą remapującą klawiaturę.  Nie mam pojęcia jak to zrobić. Wiem, że działa to z BIOSem najpóźniej 2.75

Może ktoś jeszcze używa tego fajnego lapka z ww modami i ma gotowy wsad?

Opublikowano

Najprościej będzie zainstalować zmodyfikowany bios od 1vyrain([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]), ale najpierw musisz downgradować bios do 2.60 albo najlepiej 2.58

edit:

tutaj masz mod na klawiaturę: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Ściągnąłem BIOS ze strony lenovo. Wypakowałem plik *.iso w nim był folder [Boot], a w tym z kolei kolejny plik *.iso
Ten drugi już Rufus rozpoznał i utworzyłem pendrive. Przy uruchamianiu przechodzę F12 do BootMenu wybieram pendrive i dostaję komunikat (dysk nie zawiera systemu windows) a BIOS oczywiście się instaluje... Wrzuciłeś link do BIOSU, który co właściwie pomoże, jeśli uda mi się dojść do etapu jego instalacji?  
Autor nie pisał nic o wyłączeniu obsługi nieoryginalnej baterii. Nic z tego co tam jest nie rozumiem nawet pliki redeme są :OI zupełną abstrakcją. 

Potrzebuję przewodnika krok po kroku od przygotowania dysku z BIOSem oryginalnym do downgrade. 
Po przygotowanie dysku z BIOSem, który ma zaadaptowaną obsługę klawiatury i baterii.

Opublikowano
1 godzinę temu, BuchuOEM napisał:

Potrzebuję przewodnika krok po kroku od przygotowania dysku z BIOSem oryginalnym do downgrade. 
Po przygotowanie dysku z BIOSem, który ma zaadaptowaną obsługę klawiatury i baterii.

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] ta metoda powinna działać

1 godzinę temu, BuchuOEM napisał:

Wrzuciłeś link do BIOSU, który co właściwie pomoże, jeśli uda mi się dojść do etapu jego instalacji?  
Autor nie pisał nic o wyłączeniu obsługi nieoryginalnej baterii. Nic z tego co tam jest nie rozumiem nawet pliki redeme są :OI zupełną abstrakcją. 

Oryginalny bios zapewne ma whitelist baterii dlatego bateria od starego modelu się nie ładuje. Ten bios usuwa wszystkie whitelisty dzięki czemu masz większe możliwości modyfikacji tego urządzenia.