TomOlej Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 Witam, potrzebuje pomocy w wyborze routera na kartę SIM. Sprawdzałem BTSy w okolicy to najbliższa anteny obsługuje pasma 1800 i 2100, kolejna w podobnej odległości ma jeszcze pasmo 2600. Urządzenie będzie używane 2 m-c w roku a internet będzie na kartę pre-paid, wyboru sieci dokonam po speed testach. Chcę kupić używany router maksymalnie do 500 zł(raczej będę próbował coś wyrwać na aukcji na niemieckim e-bayu). Przeczytałem kilka wątków na elektrodzie, to większość ludzi poleca huaweia b818. Osobiście myślałem o TP-Linku TP-Link Archer MR600(lub MR6400 -podobno podobne osiągi za połowę ceny). Kolejna kwestia to anteny zewnętrzne, czy będą wymagane żeby osiągnąć stabilne łącze o przepustowości około 20-30mb/s? Do anteny według map google mam 1500-1600 metrów. Prosiłbym o krótką listę polecanych routerów od kogoś kto się na tym zna, bo ja niestety jestem kompletnym laikiem. Z góry dziękuję za pomoc! Cytuj
Hermogenes Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 Minimum to Huawei B535 B618 B628 żadnych TP-L one może są dobre jako wewnętrzne, jednak Hua bije je na głowę. O antenach można pogadać jak dasz wyniki pomiarów mocy na zewnątrz w miejscu użytkowania dla poszczególnych częstotliwości kupujesz karty startowe wszystkich OP i testujesz. Pozdrawiam Hermogenes Ps. Temat założyć możesz na forum bez-kabli.pl TomOlej lubi to Cytuj
adonx Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 He he miałem ten model Huawei B535 to kompletne dziadostwo przez dwa lata się z nim męczyłem. Cytuj
MarcinGX Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 Ja bym proponował zestaw router z anteną zewnętrzną LTE zawsze daje jakiś plus i ma lepsze osiągi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Moim zdaniem byłaby lepsza ta antena dual 3G dzięki której z łatwością skierujesz zakupioną antenę w najbliżej znajdujący się nadajnik Twojej sieci i ma szerokie pasmo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] O to komentarz Allegrowicza Cytat Po ustawieniu na nadajnik oddalony o 3 km odnotowałem poprawę z 5 Mbps pobierania i 2 Mbps wysyłania do 19 Mbps pobierania i wysyłania spodziewałem się trochę lepszego zysku ale i tak jestem zadowolony .Router Huawei B525s. Co do uchwytu żeby nie wchodzić na dach i poprawiać zamontowałem podwójny kątownik .Przydał by się solidniejszy w oryginale . Ogólnie dobra antena spełnia zadanie polecam. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 Przestań teraz się nie kupuje sprzętu niżej kat12. Antena 46dBi chyba w marzeniach sprzedawcy offset ma 25dBi . Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Nieobecny Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 Anteny wbudowane w tani modem Huawei E5785: Realnie pobieram na co dzień z prędkością 12-13MB/s czyli ok. 100Mb/s (MB/s x8 = Mb/s) oczywiście po LTE. 5G to już inna bajka. 10 godzin temu, TomOlej napisał: Do anteny według map google mam 1500-1600 metrów. Odległość nienajgorsza, ale liczy się widoczność między ruterem a masztem. Budynki i drzewa mocno ograniczają transfer. Cytuj
Reaktor Opublikowano 22 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2021 brałbym jakiegos huaweia przynajmiej mozna wybierac i zmieniac pasma na zte tego nie zrobisz Cytuj
adonx Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 @Reaktor jak na ZTE nie idzie wybrać pasma jak idzie,mój sąsiad ma ZTE MF286r i jest taki wybór >> [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Reaktor Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 trzeba kombinowac inny soft wgrywac ale nie na kazdym sie da Cytuj
adonx Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 Nic nie trzeba kombinować czy wgrywać inny soft,taki router dostał od T-Mobile i tyle,nie masz pojęcia i wypisujesz bzdety i tyle. Cytuj
Reaktor Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 @adonx nie pieprz mi głupot bo zeby miec mozliwosc wyboru pasma trzeba wgrac niebrandowane firmware od zte polska chyba ze w tych starych była taka mozliwosc ale w Zte-MF256K, zte-MF258K juz tego nie zrobi i firmware tez nie bedzie do nich z wyborem pasm bo juz pytałem Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 Screen jest z ZTE MF286R, więc rozmawiacie o innych ruterach. Cytuj
Reaktor Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 i ten niby model jest godny polecenia ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2021 To już nie moja sprawa. Zauważyłem tylko, że spieracie się o opcje w innych ruterach. Poza tym faktycznie w zależności od operatora, firmware i wgranego softu (brandowany, niebrandowany) mogą występować (a nawet w zasadzie zawsze występują) różnice w dostępnych opcjach. Reaktor lubi to Cytuj
adonx Opublikowano 24 Września 2021 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2021 @Reaktor ja nigdzie nie pisałem że ten router polecam ,czytaj ze zrozumieniem. Cytuj
TomOlej Opublikowano 1 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2021 W dniu 22.09.2021 o 23:17, Reaktor napisał: brałbym jakiegos huaweia przynajmiej mozna wybierac i zmieniac pasma na zte tego nie zrobisz jak zmieniać pasma na Huawei b818? Cytuj
Reaktor Opublikowano 2 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2021 @TomOlej musisz miec ta aplikacje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
TomOlej Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Listopada 2021 6 godzin temu, Reaktor napisał: @TomOlej musisz miec ta aplikacje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Ta apka na telefon mi nie działa, cały czas wyskakują komunikaty o błędzie. Próbowałem też opcji ze skryptem do przeglądarki z tego linku ([Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]), jednak jego przejrzystość pozostawia wiele do życzenia. Cytuj
Reaktor Opublikowano 3 Listopada 2021 Zgłoś Opublikowano 3 Listopada 2021 @TomOlej tam masz rózne wersje pod tym linkiem i w spakowanym zip masz nawet polskie Cytuj
Ingnito Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Szukam i szukam nie wiem na co. To się zdecydować w końcu... Weźcie dajcie jakiś ruter z antena i tyle :/ Cytuj
piosylant Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zasięg zasięgiem, anteny antenami. Przerobiłem sporo routerów w miejscu pracy. Pomimo deklaracji operatora o prędkości 200 Mbps bez żadnych limitów, nie mogłem uzyskać nic ponad 50. Szefowi na telefonie śmigało 120 Mbps, a w firmie na routerze z antenami 50. Okazalo się, że modem w telefonie jest zgodny z LTE kat. 10, a wszystkie używane dotychczas przeze mnie routery miały kat. 6. Znalazłem w sieci jakiś router LTE Huaweia z modemem LTE kat. 19 i teraz śmiga po 170 Mbps bez żadnej anteny. Na każdym z testowanych sprzętów zasięg był "na full". Akcja miała miejsce w centrum miasta. Pozdro. Ingnito lubi to Cytuj
Ingnito Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 2 godziny temu, P1O napisał: Zasięg zasięgiem, anteny antenami. Przerobiłem sporo routerów w miejscu pracy. Pomimo deklaracji operatora o prędkości 200 Mbps bez żadnych limitów, nie mogłem uzyskać nic ponad 50. Szefowi na telefonie śmigało 120 Mbps, a w firmie na routerze z antenami 50. Okazalo się, że modem w telefonie jest zgodny z LTE kat. 10, a wszystkie używane dotychczas przeze mnie routery miały kat. 6. Znalazłem w sieci jakiś router LTE Huaweia z modemem LTE kat. 19 i teraz śmiga po 170 Mbps bez żadnej anteny. Na każdym z testowanych sprzętów zasięg był "na full". Akcja miała miejsce w centrum miasta. Pozdro. fajnie alie jaki model i antena ? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Ruter kat. 6 bez anten zewnetrznych: Wszystko zależy od miejsca, czasu, bts-a, częstotliwości itp itd. A co do anten, to można przetestować wiele i nie uzyskasz nic, kompletnie nic, a trafisz na właściwą i będzie spory zysk. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Podaj lokalizację i operatora pisałem że uniwersalny bez podawania danych To Huawei B818 ; można podłączyć antenę na złącza Ts9 konieczne będą konektory uniwersalna antena to panel od Cybertech 17 dBi . Można tańsze stary B715 3CA lub nowszy B628 ale ten ma 2CA . Pozdrawiam Hermogenes Ingnito lubi to Cytuj
Ingnito Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Godzinę temu, Hermogenes napisał: Podaj lokalizację i operatora pisałem że uniwersalny bez podawania danych To Huawei B818 ; można podłączyć antenę na złącza Ts9 konieczne będą konektory uniwersalna antena to panel od Cybertech 17 dBi . Można tańsze stary B715 3CA lub nowszy B628 ale ten ma 2CA . Pozdrawiam Hermogenes lokalizacja kajdasza wroclaw tu strasznie tnie net nowe osiedle w sumie nadajnikow blisko nie ma Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Masz na dachu Biedronki na ulicy Sarniej 4 stację PLAY wszystkie pasma ale ciebie interesują tylko 3 pojemnościowe 1800+2100+2600 i tak jak napisałem B818 ciężko dostać ale można trafić. Jeśli byś go ustawił w widoczności anten stacji to możesz się załapać nawet na QAM256 i dość dobre osiągi. Jeśli antena to ta która wskazałem lecz kabel nie dłuższy niż 5-6 metrów ale najpierw zrób testy z routerem lub telefonem może antena nie będzie potrzebna. Pozdrawiam Hermogenes Dlaczego Huawei bo dobrzy ludzie napisali apki do zarządzania tymi routerami. Cytuj
Ingnito Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 jeesli wychodzi mi na tescie 2mb na sekunde to cos jest nie tak 3 minuty temu, Hermogenes napisał: Masz na dachu Biedronki na ulicy Sarniej 4 stację PLAY wszystkie pasma ale ciebie interesują tylko 3 pojemnościowe 1800+2100+2600 i tak jak napisałem B818 ciężko dostać ale można trafić. Jeśli byś go ustawił w widoczności anten stacji to możesz się załapać nawet na QAM264 i dość dobre osiągi. Jeśli antena to ta która wskazałem lecz kabel nie dłuższy niż 5-6 metrów ale najpierw zrób testy z routerem lub telefonem może antena nie będzie potrzebna. Pozdrawiam Hermogenes Dlaczego Huawei bo dobrzy ludzie napisali apki do zarządzania tymi routerami. Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 Może być stacja przeciążona i wtedy trzeba szukać innej stacji Bts lub innego operatora kup sim wszystkich i rób testy może złapiesz jakieś wolne pasmo na innej stacji; swoją drogą to nie ma takiej jednostki "mb" są MB/s lub Mb/s ta pierwsza jest 8 razy większa od drugiej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wstawiłem stronę z rozmieszczeniem stacji . Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Ingnito Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 41 minut temu, Hermogenes napisał: Może być stacja przeciążona i wtedy trzeba szukać innej stacji Bts lub innego operatora kup sim wszystkich i rób testy może złapiesz jakieś wolne pasmo na innej stacji; swoją drogą to nie ma takiej jednostki "mb" są MB/s lub Mb/s ta pierwsza jest 8 razy większa od drugiej. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wstawiłem stronę z rozmieszczeniem stacji . Pozdrawiam Hermogenes ja chce ruter z antena ... mocna anetnaa Cytuj
Hermogenes Opublikowano 14 Grudnia 2021 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2021 W każdym są anteny wewnętrzne o małym zysku dlatego mają złącza antenowe żeby sobie dołączyć anteny zewnętrzne o większym zysku 'kierunkowe' ale wtedy przy routerach które działają w MIMOx4 zostaje MIMOx2. Są też routery z modemem na zewnątrz gdzie wkładamy kartę SIM ale one są dookolne co oznacza mały zysk tyle tylko że antena jest na zewnątrz i ściany dachy nie tłumią sygnału. Dałem Tobie już wytyczne na jedną z najmocniejszych anten na polskim rynku sprawdzoną i na dobry router ale Ty swoje więc nie mamy o czym pisać. Pozdrawiam Hermogenes Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi