Skocz do zawartości

Windows 8.1 błąd 0xC000021a - bluescreen

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! Na jednym z moich laptopów z oprogramowaniem Windows 8.1 pojawił się błąd tak jak w opisie - najpierw widzę smutną minkę i informację o błędzie 0xC000021a, oraz, że komputer musi się zresetować. Jest odliczanie w procentach, kiedy się kończy, komputer resetuje się, rozpoczynają się automatyczne naprawy, które jak wiadomo NIGDY nie działają no i przenosi mnie do tego punktu, gdzie mogę wybrać różne opcje naprawy. Z tych opcji tylko jedna może mi pomóc, a mianowicie wykorzystanie wiersza polecenia, gdyż jak to teraz jest, do laptopa nie dostałem recovery disc ani płyty  z windowsem. Podsumowując - nie mam dostępu do systemu, nie mam płyt recovery ani instalacyjnej, auto naprawy, ani tryb awaryjny nie działają, mogę korzystać z wiersza polecenia.
PS już próbowałem kilku porad z googla, komenda DISM nie działa (error 87)
Proszę o pomoc!

Opublikowano

Próbowałem wszystkich propozycji od microsofta, żadna nie działa. Tutaj zakładają, że mam dostęp do systemu i mogę sobie dowolny program od tak uruchomići przeglądać logi - nie mogę. Nie mogę też wejść w tryb awaryjny, a na liście opcji, która wyświetla mi się po wciśnięciu F8 przy rozruchu nie ma takiej jak "ostatnia znana dobra konfiguracja". Zgadza się, jest partycja "recovery" ale jest zupełnie pusta. Tak jak już pisałem, jedyne do czego mam dostęp to wiersz polecenia na prawach administratora oraz te pseudo-naprawcze opcje "zaawansowane".

Opublikowano

tutaj pokazałem, jak to się mniej więcej przedstawia, żeby udowodnić, że nie mam dostępu do Windowsa i nie mogę skorzystać z micosoftowskich porad. Przypominam też, że rady z googla mam już obcykane.
Opublikowano (edytowane)

Pobierz obraz windows 8.1 RTM z grudnia 2014 (nagraj na płytę/pena).

Uruchom komputer z płyty/pena zacznij instalację w pewnym momencie zobaczysz opcję napraw kliknij na nią i wtedy spróbuj naprawić system.

Ja miałem tak kilka razy i niestety zawsze kończyło się to formatowaniem i świeżą instalacją(naprawić się nie dało). :angry:

Więc jeśli masz jakieś dane na dyskach to skopiuj je w bezpieczne miejsce.

Edit.

A co się dzieje jak klikniesz w tym menu "naprawczym"

"uruchom system normalnie"?

Edytowane przez nemo1960
Opublikowano

Tak swoją drogą, to jak mogła sama wyparować zawartość partycji recovery? - albo ją ktoś usunął(zwyczajnie sie nie da trzeba spod jakiejś płyty LiveCD lub spod płyty instalacyjnej systemu) albo masz poważne problemy z dyskiem twardym i stąd twoje problemy również z systemem.

Opublikowano

Tak swoją drogą, to jak mogła sama wyparować zawartość partycji recovery? - albo ją ktoś usunął(zwyczajnie sie nie da trzeba spod jakiejś płyty LiveCD lub spod płyty instalacyjnej systemu) albo masz poważne problemy z dyskiem twardym i stąd twoje problemy również z systemem.

Wiesz, fakt, że ten folder jest pusty zauważyłem dopiero po wystąpieniu błędu - pobrałem taki programik bootowalny "płyta ratunkowa windows" i on mi dał możliwość jako takiego wglądu do moich plików, może nie wyświetlił po prostu zawartości tych folderów bo nie odczytywał ich formatu, nie wiem. W każdym razie, z tego co wiem to jeżeli przy próbie "odświeżenia" lub resetu ustawień systemu, woła on o płytę, oznacza to, że nie ma recovery na dysku (mogę się mylić, jestem trochę w tym zielony). Będę teraz pobierał ten obraz płyty i próbował coś nim zdziałać.

Opublikowano

Powiem tak, ja bym czasu nie marnował, tylko juz dawno format strzelił. Pobierz sobie tu z forum obraz płyty z windowsem PE, tam jest Total Commander i Speed Commander - skopiuj ważne pliki na zewnętrzny nośnik i zainstaluj nowy system. możesz nawet skasować wszystkie partycje i utworzyć od nowa jak chcesz. Klucz z biosu powinien sam pobrać i aktywować się automatycznie po podłączeniu do internetu - czasem trwa to kilka godzin, więc nie panikować.