Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak w tytule.

Laptop:

MSI-CX-61, 16GB.

Parametry:

Laptop.png

Przed instalacją zamierzam wymienić obecny dysk HDD na SSD Crucial MX-500 oraz zamontować w zatoce dysk HDD HGST 7K1000, 1TB, 7200 obr/min. (już zakupione).

Mile widziane są także sugestie/porady dot. poprawy wydajności np. wymiana procesora, karty czy pamięci tak na przyszłość. Czy też może założyć nowy temat?

Opublikowano

Bronson - problem w tym, że na stronie producenta stery max do Win 8.1

wiktorynek - czy mój obecny procesor nie jest lutowany?, bo jeżeli tak to proces podmianki staje się nieco skomplikowany.

Co z kartą?

Opublikowano

Teoretycznie nie jest lutowany, ale w 3 gen były zmyłki i procesory M zdarzały się lutowane. Uruchom program diagnostyczny typu CPU-z i sprawdź czy masz socket BGA (lutowany) czy PGA (wymienny).

RAM masz max 16GB, ale w przypadku zastosowania procesora i7 możesz go zmienić na taktowany 1866MHz, dodatkowo im niższe opóźnienia tym lepiej (na pamięciach podają tylko 1 parametr CL). Lepiej zastosować pamięci DDR3L o napięciu 1,35V.

Karty graficznej nie zmienisz - lutowana.

Laptop bez problemu obsługuje Win 10.

Opublikowano

Procesor jest na 99% wymienny, wg intela wychodziły tylko w wersji PGA - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

EDIT: a jednak chyba nie, na 1szym screenie z CPU-z masz jak byk Socket FCBGA :(

Opublikowano
3 minuty temu, Widzior napisał:

Procesor jest na 99% wymienny, wg intela wychodziły tylko w wersji PGA - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Hehehehehe...

Przechwytywanie.jpg

Cały Intel. W przypadku 3 gen stosowali takie brzydkie zagrywki.

Faktycznie jest screen z CPU-z i procek jest lutowany, czyli kicha i pupa blada. :(

Opublikowano

Sprawdziłem ponownie socket 1023 FCBGA i jak stwierdził wiktorynek kicha i to wielka K I C H A.

Widać to w zrzutach (parametry).

Z systemu pozostaje mi chyba jedna z modyfikacji Win 8.1

Opublikowano

No właśnie, jaki system, aby ten sprzęt pracował najbardziej stabilnie i wydajnie. Szukałem sterowników na stronie producenta max to Win 8.1 w google do 10 są ale do kamerki, więc pozostaje chyba mod Win 7 lub 8.1

Opublikowano
12 godzin temu, 37linx3 napisał:

jaki system, aby ten sprzęt pracował najbardziej stabilnie i wydajnie

Każdy system będzie pracował tak samo dobrze. Z oczywistych względów należy brać pod uwagę tylko Win 7, 8.1, 10

12 godzin temu, 37linx3 napisał:

Szukałem sterowników na stronie producenta max to Win 8.1 w google do 10 są ale do kamerki

Bez problemu wszystkie sterowniki do każdego systemu. Te na stronie producenta są i tak mocno przestarzałe, więc zapomnij o nich. Najpierw sprawdź czy masz aktualny bios i firmware. Potem zdecyduj w kwestii systemu, a znajdziemy sterowniki.

37linx3 lubi to
Opublikowano
Cytat

Najpierw sprawdź czy masz aktualny bios i firmware. Potem zdecyduj w kwestii systemu, a znajdziemy sterowniki.

Bios zaktualizuję - po prostu oddam laptopa do zakładu, gdyż sam się trochę boję (sądząc po datach jest nowsze na stronie producenta). Firmware nie wiem jak sprawdzić. Na stronie producenta jest z 18.07.2013 i z tego co zrozumiałem dotyczy migotania białego ekranu w Win7.

Po aktualizacji dam znać i będę prosił o dalszą pomoc

Opublikowano
48 minut temu, 37linx3 napisał:

po prostu oddam laptopa do zakładu, gdyż sam się trochę boję

Przestań robić takie rzeczy. Postępujesz zgodnie z instrukcją i gotowe. To jest plik exe spod Windowsa. Prawdopodobnie będzie tak jak w innych MSI - po zaktualizowaniu, trzeba wyłączyć, odłączyć zasilacz i baterię na 7 sekund. Oczywiście po aktualizacji wejdź do biosu i sprawdź ustawienia.

51 minut temu, 37linx3 napisał:

Firmware nie wiem jak sprawdzić.

Jaki to dokładnie laptop? MSI CX61 i co dalej? Prawdopodobnie 0OD:

Przechwytywanie.jpg

Dla tego modelu jest bios 902 lub A09 - właściwy sprawdzisz po tym jaki masz na pierwszej stronie biosu.

Firmware masz 403 i 505 - też sprawdzisz na pierwszej stronie biosu.

Opublikowano

Sądząc z tego co pokazał GPU-Z (patrz pierwszy post) Karta GeForce GT7 30M a więc 0OD.

Dzisiaj muszę już kończyć - "ujarzmienie" wnuków przed snem. Jutro poduczę się teorii z google i do dzieła. Jak się uda to dam znać, jak się nie uda to też.

PS. dane laptopa w pierwszym poście.

Opublikowano

Po długiej przerwie z przyczyn ode mnie niezależnych  odświeżam temat.

Jak odczytałem z bios, jest to:

MSI CX61 - 0OD

Bios Version E16GBIMS. 901,  Bios Build 02.18.2013

EC Version 16GBEMS1 Ver. 4.02 EC Build 04.18.2012

W dniu 6.08.2021 o 22:11, wiktorynek napisał:

Przestań robić takie rzeczy. Postępujesz zgodnie z instrukcją i gotowe.

Pobrałem nowy bios - E16GBIMS.902, po wypakowaniu mam takie pliki:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

i taką instrukcję:

i po prostu nie wiem jak to wykonać.

Firmware jest 403 i 505, który i jak?

Opublikowano

2 x kilk na plik Open

Wyłącz laptopa przyciskiem power - nie odłączaj zasilacza i baterii.

Teraz napisali skrótowo - sam się włączy lub musisz włączyć przyciskiem - w każdym razie w kolejnym kroku należy uruchomić plik flashme.bat

Po zakończeniu aktualizacji (też napisali skrótowo) zamknie się sam lub należy wyłączyć systemowo. W każdym razie po wyłączeniu odłącz na chwilę zasilacz i baterię.

Po uruchomieniu wejdź do biosu, sprawdź wersję biosu i swoje ustawienia. Zapisz zmiany, restart i uruchom system.

P.S. Prawdopodobnie w biosie masz też funkcję aktualizacji biosu, wtedy na pendrive trzeba załadować tylko plik biosu. Pendrive musi być w FAT32 lub NTFS, albo obojętne.

Skoro masz firmware 402, to musisz zaktualizować do 403, analogicznie jak bios 901 do 902.

Opublikowano

Jest problem po kliku na Open - informacja:

Ja to uruchamiam z poziomu Windowsa. Bios mam wypakowany na C:

Coś źle robię?

Opublikowano

Przejrzałem tematy w internecie i znalazłem kilka potencjalnych rozwiązań:

- na forum benchmark podają, że można zaktualizować bios w tym modelu spod bios/uefi, czyli, że jest taka opcja w biosie

- możliwe, że ten oryginalny plik biosu będzie działał tylko spod Win 7 x86/x64 lub spod Win 8 x64 (choć dla mnie to dziwne)

- można spróbować skorzystać z aplikacji AFUDOS lub AFUWIN

P.S. Jak nie uda się zaktualizować, to trzeba tak zostawić i przejść do instalacji nowego dowolnego systemu.

Opublikowano

Ja także szukałem i biorąc pod uwagę pkt.1 tej dołączonej b.skromnej instrukcji: "1.flash BIOS only: power on to dos run flash.bat" wrzuciłem w przeglądarkę " dos run flash.bat" i znalazłem coś takiego:

ponadto znalazłem na stronie MSI taki program "MSI Live Update" z instrukcją aktualizacji bios:

Pamiętam, że początkowo był na tym laptopie taki program chyba w wersji 4,5, ale pewnie usunęła go córa w trakcie użytkowania laptopa.

Może znajdziesz czas i przejrzysz, ale wydaje mi się, że z Live będzie prościej.

Co o tym myślisz?

Opublikowano
16 minut temu, 37linx3 napisał:

Ja także szukałem i biorąc pod uwagę pkt.1 tej dołączonej b.skromnej instrukcji: "1.flash BIOS only: power on to dos run flash.bat" wrzuciłem w przeglądarkę " dos run flash.bat" i znalazłem coś takiego:

Znam tą metodę i nawet używałem do jakiegoś laptopa MSI. Masz pliki, to próbuj.

U Intela robi się podobnie: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

18 minut temu, 37linx3 napisał:

ponadto znalazłem na stronie MSI taki program "MSI Live Update" z instrukcją aktualizacji bios:

Pobierz, zainstaluj i spróbuj.

A tu masz AFUDOS i AFUWIN w różnych wersjach: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

P.S. Nie ma faktycznie w biosie opcji aktualizacji? To by było najprostsze. Na drugim miejscu najprostsze będzie AFUWIN.

Inne źródło: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
W dniu 20.09.2021 o 20:51, wiktorynek napisał:

Pobierz, zainstaluj i spróbuj.

Pół dnia próbowałem wszystkich metod, bez efektu. Przeglądając różne fora doszedłem do wniosku, że przyczyna może tkwić w ustawieniu SATA - AHCI w biosie i to powoduje blokowanie DOS-owskich aplikacji. Próbowałem zmienić na IDE według różnych poradników, lecz zawsze kończyło się to "niebieskim Ekranem", następne pół dnia. Postanowiłem ewentualną aktualizację Biosu wykonać podczas wymiany dysków, przed wgraniem systemu. Chce zrobić to w sposób następujący: odłączyć stary dysk - w biosie zmienić AHCI na IDE - wystartować z przygotowane "DOS bootable USB" z Biosem - następnie zmiana IDE na AHCI - dysk SSD i system. Cz to ma szanse powodzenia?

System:

Windows 10 21H1 [2104] RTM (Updated Aug / Sierpień 2021) / PL + EN  -  Home lub Pro.

Stery:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Operating System Versions: Windows 10 x64
jak wynika z opisu idealnie powinny pasować do laptopa: Category: MSI laptops,  Subcategory: MSI CX61 0OD laptops.

Opublikowano
25 minut temu, 37linx3 napisał:

przyczyna może tkwić w ustawieniu SATA - AHCI w biosie i to powoduje blokowanie DOS-owskich aplikacji

Absolutnie niemożliwe, a już całkiem odpada w przypadku:

26 minut temu, 37linx3 napisał:

wystartować z przygotowane "DOS bootable USB" z Biosem

Jedyne znaczenie ma ustawienie trybu Legacy/UEFI/UEFI-CSM

Próbuj aktualizacji spod czystego systemu Win 7 x86 i Win 8.1 x64 Bios w trybie Legacy. Cały czas mnie nurtuje czy nie ma w biosie opcji aktualizacji biosu? Jak się nie uda, to nie upieraj się przy tym biosie. Akurat nic szczególnego nie wnosi.

41 minut temu, 37linx3 napisał:

Stery:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]Operating System Versions: Windows 10 x64
jak wynika z opisu idealnie powinny pasować do laptopa: Category: MSI laptops,  Subcategory: MSI CX61 0OD laptops.

Tak prawie. IRST nieco przestarzałe, ale prawidłowe. Stery grafiki NV GT730M nowsze niż na stronie NV co jest bardzo dziwne. Ze sterownikami dźwięku Realtek bym się nie spieszył, bo będą działać wbudowane w system, a po instalacji tych od Realtek może mikrofon być bardzo cichy. Sterowniki chipsetu rozbite na kilka elementów, ale to nie wada tylko zbędna dodatkowa praca.

37linx3 lubi to