Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podziekowania  dla tworcy  smiga  az milo  na  staruszku  Sony VAIO VPCF22L1E/B   ,  3D  w okularkach  nie dzala  ale  , kto  ogada  by  w tych czasach  3d  na laptopie  !!!

Opublikowano

jak wyłączyć na stałe aktualizacje w tej wersji systemu? zależy mi na tym ponieważ mam bardzo mały dysk, proszę o pomoc z góry dziękuję 

Wciśnij kombinację klawiszy Win + R (wywołane zostanie okno Uruchamiania), po czym wpisz w nim services. msc i naciśnij OK. Z obszernej listy znajdź usługę Windows Update i naciśnij ją PPM, by wywołać menu. W zakładce Ogólne wybierz listę Tryb uruchamiania i zmień ją na Wyłączony.

Zrobiłem tym sposobem i niestety włącza się to samo po jakimś czasie i ciężko upilnować, dysk w moment się zawala.. 

Opublikowano
5 godzin temu, pawelek1980 napisał(a):

Ja używam tego programiku, można wyłaczyć aktualizacje lub je zapauzować   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Czy jest to trudne do wykonania? mógłbyś napisać jak to zrobić krok po kroku? 

Opublikowano

Przecież samo wyłączenie aktualizacje z poziomu DISM++ i o&o shutup powinno wystarczyć 🤔 oba narzędzia są zintegrowane w obrazie przez Sromotnika. Winaero Tweaker vhyabtez m taką opcję (również jest dostępny pod ppm)

LAGUNA lubi to
Opublikowano
W dniu 4.04.2024 o 14:46, piter1114 napisał(a):

Czy w  modach  SROM-otnika  stosujecie jakikolwiek program do czyszczenia np. pozostałości po odinstalowanych programach w rejestrze, który nie usuwa wprowadzonych optymalizacji?  

Sromotnik dodał DISM++ który ma opcję czyszczenia no i oczywiście jego skrypt. Do tego CCleaner z dodatkiem Enhenced - nic więcej nie potrzeba.

boniek lubi to
Opublikowano

Pomóżcie ludzie bo mnie coś nagłego trafi.  Przeglądarka mi tak muli że trudno opisać. Jak jeszcze jest tekstowa strona to jakoś idzie , ale jeżeli się pojawi jakiś ruch typu reklam to masakra,  a Youtube  -  obciąża procesor 100%  idzie ledwie że ledwie, a jak się myszą trochę posmyram po ekranie to rwie dźwięk i obraz. 

Kupiłem płytę na OLX b360 proc 8100 do tego 16gbram ,1050ti. dysk M2.  przedtem miałem  h61, i3 2120, 16 ram.  i tam szło wszystko ok.  Przełożyłem płytę  odpalił się stary win 10 pro extreme ze starego dysku  i tam muliły wszystkie przeglądarki.  Nie przejąłem się tym, raczej byłem zdziwiony, że odpalił system  zainstalowany na innej płycie. Zainstalowałem nowy system na M2 I muli tak samo w każdej przeglądarce.  Oprogramowanie wykluczam, bo używam tych samych programów co przedtem.  Gry  śmigają, filmy odtwarzają się na VLC idealnie,  obciążenie proc ok 10% przy filmie HD.  Wygląda to tak jakby brakowało jakiegoś sterownika do wyświetlania  grafiki w przeglądarkach albo windowsie. Zainstalowałem kazalite nie pomogło,  Kończą mi się pomysły. Może w Biosie tej nowej płyty trzeba coś odetkać. 

Opublikowano (edytowane)

Bingo! Prodigy Cube zewnętrzna karta dźwiękowa.  Po odłączeniu zużycie zasobów przy filmie youtube min9% max 27%. Jednak jest problem,  obraz i dźwięk dalej się ścinają. Miałem taką przygodę z 8.1 pro extreme na starej płycie. Czyściłem kompa i  potem powkładałem USB jak leci mysz, klawiatura,  Prodigy. Zaczęło się tak ścinać  po tygodniu męki wpiąłem kable USB inaczej i przeszło.  Mam takie pytanie, o co chodzi z tymi USB i ścinaniem obrazu?  No i pożonglowałem kablami USB i nic dalej ścina obraz i dźwięk

Edytowane przez reotem
Opublikowano

Witam wszystkich. Na wstępie chciałbym bardzo podziękować @srom-otnik za ogromny wkład i poświęcony czas w tworzeniu modów. Zainstalowałem jakiś czas temu wersję Pro i  wszystko śmiga elegancko. Napotkałem jednak jeden problem podczas próby instalacji czarnych ikon. Postępuję według instrukcji @srom-otnik i niestety po wskazaniu pliku imageres.dll przy próbie zmiany ikonki na eksploratorze plików nadal są ikony stare i brakuje czarnych. Próbowałem zrestartować cache ikonek, bez rezultatu, wszystkie ikonki są takie jak były. Na czas instalacji wszelkie antywirusy i zapory wyłączone.  

Chciałbym jeszcze zapytać @redbull89 oraz @srom-otnik czy mogliby podpowiedzieć mi jak rozpocząć przygodę z modowaniem systemów. Nie chcę tutaj wszystkiego podanego na tacy, chodzi o  jakieś poszlaki, wskazówki, ewentualnie narzędzia które pokazałyby mi od czego zacząć i w którym kierunku iść dalej. 

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi i wskazówki :)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Czy miał ktoś do czynienia z  aplikacją SSD Booster .NET ? Dlaczego optymalne ustawienia tak bardzo "rozjeżdżają się" z  z ustawieniami  w  Win JG10 x64 21H1? 

Opublikowano

@piter1114 generalnie u sromotnika, u mnie i w każdym bardziej dopracowanym modzie te ustawienia masz już zoptymalizowane. To samo przedstawisz w SSD fresh albo tak jak robimy to w modach - poprzez ręczną edycję rejestru.

@Verheiden jeśli chcesz spróbować zrobić coś swojego to przede wszystkim zapoznaj się z oficjalnym forum ntlite i winreducer.  O wszystko czego tam nie znajdziesz pytaj doświadczonych użytkowników tych forum - wszyscy chętnie pomagają. Oprócz tego na pewno dobrze jest znać strukturę rejestru, katalogów systemowych i poprostu wiedzieć który plik za co odpowiada ale to z czasem ogarniesz metodą prób i błędów.

Dobre polskie i zagraniczne mody najczęściej są  robione przez ludzi którzy bawią się w to od lat więc ciężko jest nadgonić to doświadczenie i ogarnąć całość w krótkim czasie.

Gdy przymierzałem się do modowania 10/11 to  nie zaczynałem od zera bo kiedyś robiłem ekstremalnie małe mody XP ale i tak musiałem sporo poczytać i popytać ludzi którzy są bieżąco żeby nie tracić czasu błądzenie po omacku i psucie system.

Jeśli chodzi optymalizacje systemu do mogę doradzić tylko żebyś nie używał na oślep tewakow rejestru znalezionych w sieci bo więcej zepsujesz niż poprawisz.

Na początek zobacz jakie zmiany wprowadzają sprawdzone programy służące do optymalizacji. Zrobisz to używając aplikacji regfromapp - w ten sposób nic nie zepsujesz a przy okazji czegoś się nauczysz.

Dużo fachowej wiedzy można zdobyć śledząc forum MyDigitalLife.  Jednen z użytkowników tego forum prawdopodobnie udzielał się również tam, bo wrzucił bardzo ciekawy skrypt oparty o to co można znaleźć na mydigitallife ale nikt z tutejszych użytkowników nie przebrnął przez instrukcje zamieszczona przez autora.

Opublikowano
W dniu 15.04.2024 o 21:20, reotem napisał(a):

Bingo! Prodigy Cube zewnętrzna karta dźwiękowa.  Po odłączeniu zużycie zasobów przy filmie youtube min9% max 27%. Jednak jest problem,  obraz i dźwięk dalej się ścinają. Miałem taką przygodę z 8.1 pro extreme na starej płycie. Czyściłem kompa i  potem powkładałem USB jak leci mysz, klawiatura,  Prodigy. Zaczęło się tak ścinać  po tygodniu męki wpiąłem kable USB inaczej i przeszło.  Mam takie pytanie, o co chodzi z tymi USB i ścinaniem obrazu?  No i pożonglowałem kablami USB i nic dalej ścina obraz i dźwięk

Po 10 dniach mordęgi z systemem Win 10 pro extreme znalazłem przyczynę. Optymalizator usług,

który pokazuje się na ekranie jako drugi po instalacji. Pierwszy jest dysk SSD i restart. Więc ten Optymalizator Usług powoduje KATASTROFALNE!!! zmiany w systemie. Tak wskazują objawy : internet speedtest przed 420MB/s po 60MB/s ping przed 2ms po 30ms. Dalej – przed: z kartą zewnętrzną nie ma problemów film na you tube 720 do 10% obciążenia w managerze zadań, po: totalne ściny dźwięku i obrazu, ten sam film z zewnętrzną kartą dźwiękową nieoglądalny ale z kartą z płyty, jeżeli nic się nie robi na kompie, można oglądać przy 60% obciążeniu procesora. Jeden ruch myszką i 100% obciążenia i ściny obrazu i dźwięku.

Jestem na 90% pewien że Optymalizator Usług powoduje konflikt przerwań. Tak podpowiada Google. Co więcej w Win 8.1 pro extreme było to samo na starej płycie, co opisałem w poprzednim poście.

Teraz kiedy już ochłonąłem, mam oryginalny Win 10 i widzę jak chodzi i mam święty spokój, chciałbym dostać jakieś wytłumaczenie zaistniałej sytuacji!

Opublikowano

Dzięki za tego zmodowanego Windowsa. Śmiga aż miło, aczkolwiek mam jeden problem. Za chiny ludowe nie mogę tych aktualizacji zainstalować, bo za każdym razem wywala błąd. Co może być przyczyną? Próbowałem reset ustawień optymalizatorem usług, instalacja za pomocą DISM, i nic. Zczytałem kody błędów i pogooglowałem. Nic nie wskórałem

Opublikowano

Witam,

Zainstalowałem tą wersję Windowsa 10 na teblecie, wszystko jest ok, ale w przypadku odłączenia fizycznej klawiatury, nie pojawia się wirtualna, kiedy dotknę jakiegoś miejsca do wprowadzania tekstu. Da się przywrócić tą opcję?

Opublikowano
1 godzinę temu, melonbialy napisał(a):

Witam,

Zainstalowałem tą wersję Windowsa 10 na teblecie, wszystko jest ok, ale w przypadku odłączenia fizycznej klawiatury, nie pojawia się wirtualna, kiedy dotknę jakiegoś miejsca do wprowadzania tekstu. Da się przywrócić tą opcję?

Zainstalowałeś wersję full? Jeśli tak, spróbuj uruchomić tryb tabletu (jakoś tak się to nazywało).

Opublikowano
11 godzin temu, starcraft2fan napisał(a):

Zainstalowałeś wersję full? Jeśli tak, spróbuj uruchomić tryb tabletu (jakoś tak się to nazywało).

Minimalną. Wersja full ma za dużo śmieci, od których między innymi chciałem uciec, więc jej instalacja trochę mija się z celem 😕

Opublikowano

Mały problem :) ,  jak sie zrobi PPM -> narzędzia - > optymalizator usług  

czy chcesz wprowadzić  domyślne ustawienia usług -> nie  

to przestają działać aplikacje ze sklepu . Nigdy tak sie nie działo. 

@srom-otnik

Opublikowano
W dniu 2.06.2024 o 07:31, Hawokozja napisał(a):

Mały problem :) ,  jak sie zrobi PPM -> narzędzia - > optymalizator usług  

czy chcesz wprowadzić  domyślne ustawienia usług -> nie  

to przestają działać aplikacje ze sklepu . Nigdy tak sie nie działo. 

@srom-otnik

pobijam