tadziu123 Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2022 25 minut temu, celsius napisał: pogubiłem się już. Czy wersja lite posiada sklep ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] celsius lubi to Cytuj
celsius Opublikowano 8 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2022 @tadziu123d dzięki. Kolega @wbak1102ttrochę mi namieszał z tym zaznaczaniem. Czyli pobierać lite. Cytuj
Warson Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Cześć, nagle od kilku dni komp działa mi na najwyższych obrotach, tzn wiatraki wchodzą na max prędkość a nigdy tak nie miałem, ktoś może doradzić co mogło się stać? Czym skanujecie kompa przed wirusami i śmieciami? Działal dobrze ponad pół roku i na tym Windowsie. Mimo robienia czyszczenia i optymalizacji dalej to samo, ktoś ma jakieś rady? Cytuj
predacon Opublikowano 9 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2022 Cześć , mam pytanie czy ktoś spotkał się z takim problem jaki u mnie występuje z optymalizacją usług , chodzi o to że dwa pierwsze zapytania się pojawiają "Czy chcesz wprowadzić domyślne..." oraz " przeglądasz sieć lokalną.." wybieram nie i potem nic się nie dzieje a wiem że jeszcze powinno być zapytanie o WiFi / Bluetooth a następnie Windows sam się uruchamiał wprowadzając zmiany teraz tego nie ma.Nie używałem żądnych innych programów czyszczących itd po za tym który jest już wbudowany , według mnie coś zmieniło się w rejestrze lub ze skryptem , da się jakoś to naprawić ? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
killer85-85 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 W dniu 12.01.2022 o 17:25, piter1114 napisał: ad.1 zainstaluj pobrany plik i odpal, reszta odbywa się automatycznie. Zrobiłem tak z ciekawości wczoraj i nie ma już DISM i innych programów z prawokliku do wyboru co były wcześniej Zainstalowałem od nowa i postanowiłem nie przejmować się aktualizacjami Co do systemu to podoba mi się Podziękowania dla Sromotnika Cytuj
WunderWungiel Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 Czy to normalne, że Windows Update nie działa? Mam wersję normalną, DEFENDER OFF. Cytuj
piter1114 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 4 minuty temu, killer85-85 napisał: Zrobiłem tak z ciekawości wczoraj i nie ma już DISM i innych programów z prawokliku do wyboru co były wcześniej Zainstalowałem od nowa i postanowiłem nie przejmować się aktualizacjami Co do systemu to podoba mi się Podziękowania dla Sromotnika A ja podjąłem jeszcze jedną próbę, i za drugim razem udało się programy z prawokliku pozostały.Myślę,że ważna jest kolejność, czyli jeśli przed updatem (aplikacją) do 21H2 masz ustawione optymalizator usług na domyślny, to prawoklik prawdopodobnie zostaje, jeśli natomiast masz powyłączane usługi optymalizatorem,i dokonasz aktualizacji do 21H2, prawoklik znika.Sprawdzę to raz jeszcze, dla pewności. Cytuj
killer85-85 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 2 godziny temu, piter1114 napisał: A ja podjąłem jeszcze jedną próbę, i za drugim razem udało się programy z prawokliku pozostały.Myślę,że ważna jest kolejność, czyli jeśli przed updatem (aplikacją) do 21H2 masz ustawione optymalizator usług na domyślny, to prawoklik prawdopodobnie zostaje, jeśli natomiast masz powyłączane usługi optymalizatorem,i dokonasz aktualizacji do 21H2, prawoklik znika.Sprawdzę to raz jeszcze, dla pewności. Skoro tak to teraz będę wiedział(i inni też)i być może spróbuje 2 raz to zrobić...dzięki za info Zrobiłem tak i jest tak samo jak wcześniej...pass Cytuj
piter1114 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 4 godziny temu, killer85-85 napisał: Skoro tak to teraz będę wiedział(i inni też)i być może spróbuje 2 raz to zrobić...dzięki za info Zrobiłem tak i jest tak samo jak wcześniej...pass Więc tak, druga próba i znowu zadziałało. 1.Przywrócenie domyślnych usług (optymalizator) 2.Aktualizacja systemu (21h1) 3.Aktualizacja plikiem Windows10Upgrade9252 System zaktualizowany do 21H2,wszystkie funkcje prawokilku pozostały. srom-otnik lubi to Cytuj
killer85-85 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 44 minuty temu, piter1114 napisał: 2.Aktualizacja systemu (21h1) Znaczy update tego co się da? Cytuj
piter1114 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 Godzinę temu, killer85-85 napisał: Znaczy update tego co się da? tak ------------------- jeszcze jedno, po aktualizacji do 21h2 wysypuje się StartlsBack i wstępne pytanie czy dysk systemowy jest dyskiem ssd, więc traktuje go jako zwykły hdd, także podczas czyszczenia prawoklikiem (próba defragmentacji ) Cytuj
killer85-85 Opublikowano 10 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2022 4 godziny temu, piter1114 napisał: tak ------------------- jeszcze jedno, po aktualizacji do 21h2 wysypuje się StartlsBack i wstępne pytanie czy dysk systemowy jest dyskiem ssd, więc traktuje go jako zwykły hdd, także podczas czyszczenia prawoklikiem (próba defragmentacji ) Podjąłem 3 próbę i jest ciągle tak samo...definitywny pas Cytuj
WunderWungiel Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 Jak dokonać aktualizacji do 21H2? Bo widzę panowie, że coś o tym dyskutowaliście Ja tez bym chciał to zrobić, ale nie wiem jak Cytuj
piter1114 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 W dniu 3.01.2022 o 15:33, srom-otnik napisał: Na problemy z WU polecam pobrać nowy iso przez [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i zaktualizować moją modyfikację do 21H2, następnie użyć narzędzia DISM++ Oczyszczenie oraz moich skryptów optymalizacyjnych, one przywrócą pełną funkcjonalność systemu. Tak zrobiłem już ponad 10x z moim modem na różnych kompach i pełen sukces, a co najważniejsze - brak problemów z WU! U mnie za pierwszym razem nie do końca się udało (brak opcji optymalizatora w prawokliku) , ale potem 2x udało się zaktualizować moda do 21h2, więc trzeba spróbować. Cytuj
prorok1992 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 u mnie za pierwszym razem wszystko normalnie działało tylko nie uruchamiał się tylko czy to HDD czy SSD Cytuj
piter1114 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 3 godziny temu, prorok1992 napisał: u mnie za pierwszym razem wszystko normalnie działało tylko nie uruchamiał się tylko czy to HDD czy SSD No własnie, oczyszczanie z prawokliku uruchamia defragmentacje dysku, więc trzeba chyba podarować sobie tę opcję mając ssd. chyba,że da się jakoś tę opcję ominąć, tylko jak? Cytuj
Adek890127 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 Witam, jest mozliwosc powrotu do standardowego wygladu menu start ? Cytuj
piter1114 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 39 minut temu, Adek890127 napisał: Witam, jest mozliwosc powrotu do standardowego wygladu menu start ? odinstalować StartlsBack? Adek890127 lubi to Cytuj
Adek890127 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 Godzinę temu, piter1114 napisał: odinstalować StartlsBack? wielkie thx. dzieki ogolem powiem tak. to moaj pierwsza stycznosc z jakims modem windowsa. i jak narazie po zainstalowaniu wsio, jedyne co mi brakuje to worda i aplikacji zdjecia co byly w oryiginale. Cytuj
wbak1102 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 16 minut temu, Adek890127 napisał: ogolem powiem tak. to moaj pierwsza stycznosc z jakims modem windowsa. i jak narazie po zainstalowaniu wsio, jedyne co mi brakuje to worda i aplikacji zdjecia co byly w oryiginale. Zainstaluj wersję pełną czyli full i tam masz. Cytuj
Adek890127 Opublikowano 11 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2022 chyba tak zrobie bo mi nei widzi podlaczonego tv .. Cytuj
poven Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2022 Czołem Nie mogę zalogować się kontem gmail do poczty windows. Co może byś przyczyną ? Wersja windows pro.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Gość Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2022 ręce i szczęka opada ! , najpierw zachwyt jak to pięknie działa szybko ,mało procesów itd... a potem to nie działa i tamto nie działa ,a tego nie ma itd... W takiej modyfikacji to albo rybki albo akwarium nie ma idealnej modyfikacji i nie będzie MS w swoich systemach ma za dużo spójności i jak jedno się " wytnie " to drugie może nie działać prawidłowo lub wcale !. TEN błąd usługi Windows Update 0x80070490 jest częstym błędem osób próbujących zaktualizować swój komputer do najnowszej wersji systemu Windows. Rozwiązanie to : CMD ( z prawami admina ) skopiowanie tej komendy : sfc /scannow Jeżeli jednak błędy nadal się pojawiają, a Windows Update nie działa poprawnie to wklejamy tą linijkę ( CMD z prawami admina - połączenie z internetem ) : DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth Może zdarzyć się jednak, że podczas pracy DISM napotka nowe błędy w ramach Windows Update. Wówczas będziemy musieli użyć do naprawy dysku instalacyjnego systemu Windows , a jeżeli powyższe metody nie zadziałają i nadal będziemy mieli problemy ze skorzystaniem z Windows Update , rozwiązaniem może być tylko ponowna instalacja systemu. Cytuj
Adek890127 Opublikowano 12 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2022 No coś jest nie tak, po podłączeniu przez hdmi tv, zero reakcji. Obraz z pc wogole nie idzie na tv. Ani wersja lite ani extreme. A szkoda bo po zainstalowaniu swoich rzeczy jest niecałe sto procesów. Cytuj
wbak1102 Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2022 Ja mam PC podłączony przez hdmi do TV wersji Win Extreme i chodzi bez problemu,w tv masz lista wejściowa i musisz ustawić odpowiednią. Cytuj
refild Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2022 On 2/12/2022 at 9:07 AM, poven said: Czołem Nie mogę zalogować się kontem gmail do poczty windows. Co może byś przyczyną ? Wersja windows pro.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] tak jest po uzyciu witaminki , niestety ms sie ostatnio zabezpieczył . pomoże zakup key z neta za grosze , aktywacja cyfrowa windowsa ale uprzednie przeinstalowanie , wiem przerabialem ten temat ze sklepem ms bo musialem zainstalowac sterowniki i oprogramowanie do drukarki hp .. 15 hours ago, Adek890127 said: No coś jest nie tak, po podłączeniu przez hdmi tv, zero reakcji. Obraz z pc wogole nie idzie na tv. Ani wersja lite ani extreme. A szkoda bo po zainstalowaniu swoich rzeczy jest niecałe sto procesów. trzeba nie dość ,że wejśc do ustawień karty graficznej to jeszcze do ustawień windowsa i tam zmusić rózne od siebie zależne opcje wysweitlania obrazu Adek890127 lubi to Cytuj
Gość Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2022 Godzinę temu, refild napisał: tak jest po uzyciu witaminki , niestety ms sie ostatnio zabezpieczy Bzdury MS może sobie co najwyżej bączka po cichu puścić i po co komu logowanie na ich " konta " , sklepy itd... psu na budę potrzebne po co !?. Godzinę temu, refild napisał: wiem przerabialem ten temat ze sklepem ms bo musialem zainstalowac sterowniki i oprogramowanie do drukarki hp .. no to dobrze to przerabiałeś rzeczywiście bez zagrychy nie idzie przełknąć Cytuj
Adek890127 Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2022 6 godzin temu, refild napisał: tak jest po uzyciu witaminki , niestety ms sie ostatnio zabezpieczył . pomoże zakup key z neta za grosze , aktywacja cyfrowa windowsa ale uprzednie przeinstalowanie , wiem przerabialem ten temat ze sklepem ms bo musialem zainstalowac sterowniki i oprogramowanie do drukarki hp .. trzeba nie dość ,że wejśc do ustawień karty graficznej to jeszcze do ustawień windowsa i tam zmusić rózne od siebie zależne opcje wysweitlania obrazu Taj podstawowa rzecz zostaje wył... Genialny pomysł, Cytuj
killer85-85 Opublikowano 13 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2022 W dniu 12.02.2022 o 11:32, woj_ani217 napisał: ręce i szczęka opada ! , najpierw zachwyt jak to pięknie działa szybko ,mało procesów itd... a potem to nie działa i tamto nie działa ,a tego nie ma itd... W takiej modyfikacji to albo rybki albo akwarium nie ma idealnej modyfikacji i nie będzie MS w swoich systemach ma za dużo spójności i jak jedno się " wytnie " to drugie może nie działać prawidłowo lub wcale !. TEN błąd usługi Windows Update 0x80070490 jest częstym błędem osób próbujących zaktualizować swój komputer do najnowszej wersji systemu Windows. Rozwiązanie to : CMD ( z prawami admina ) skopiowanie tej komendy : sfc /scannow Jeżeli jednak błędy nadal się pojawiają, a Windows Update nie działa poprawnie to wklejamy tą linijkę ( CMD z prawami admina - połączenie z internetem ) : DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth Może zdarzyć się jednak, że podczas pracy DISM napotka nowe błędy w ramach Windows Update. Wówczas będziemy musieli użyć do naprawy dysku instalacyjnego systemu Windows , a jeżeli powyższe metody nie zadziałają i nadal będziemy mieli problemy ze skorzystaniem z Windows Update , rozwiązaniem może być tylko ponowna instalacja systemu. Dobrze że nie co innego...heh Jeśli to do mnie to ja zignorowałem aktualizacje i tyle Niemniej jednak dzięki za pomoc w rozwiązaniu problemu Cytuj
refild Opublikowano 15 Lutego 2022 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2022 On 2/13/2022 at 1:13 PM, woj_ani217 said: Bzdury MS może sobie co najwyżej bączka po cichu puścić i po co komu logowanie na ich " konta " , sklepy itd... psu na budę potrzebne po co !?. no to dobrze to przerabiałeś rzeczywiście bez zagrychy nie idzie przełknąć śmiejmy sie, ciekawe jak pominiesz sklep ms ? sterowniki od drukarki pojda ale oprogramowanie do niej juz nie . nie po to sie kupuje multi sprzet zeby tylko drukowac plik a nie moc korzystać z innych funkcji , Dodatkowo jak masz jakis bardziej zaawansowany sprzet pc niz tylko obudowa mini tower i klawiatura z myszka to sa aplikacje od podswietlania klawiatury czy myszki które również przechodza przez sklep. Jak masz konsole i masz game pass to tez masz mozliwosc pobierania grania w gry w ramach abonamentu na pc Just now, refild said: śmiejmy sie, ciekawe jak pominiesz sklep ms ? sterowniki od drukarki pojda ale oprogramowanie do niej juz nie . nie po to sie kupuje multi sprzet zeby tylko drukowac plik a nie moc korzystać z innych funkcji , Dodatkowo jak masz jakis bardziej zaawansowany sprzet pc niz tylko obudowa mini tower i klawiatura z myszka to sa aplikacje od podswietlania klawiatury czy myszki które również przechodza przez sklep. Jak masz konsole i masz game pass to tez masz mozliwosc pobierania grania w gry w ramach abonamentu na pc p.s za chwile ms zaprzestanie wsparcia win 10 i wszyscy producenci sprzetów oprogramowania gier rowniez i bedziesz zmuszony przejsc na win 11 to tak jak ludzie darli sie wszedzie wszem i wobec ze nie beda maseczek nosic , rzad nakazał i nosili tak bedziesz tez musial przejsc na win11 , chyba ze grasz w bierki pod woda na win 8 to powodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi