.Gh0ST Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 i jak? stabilnie w miare? 007marc lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 Zastanawia mnie jedno: Czy za każdym razem na czas instalacji systemu na dysku systemowym m.2 NVMe,jeśli w komputerze jest jeszcze dysk SSD i HDD,najlepiej odłączyć dysk SSD i HDD,tylko na dysku m.2 NVMe zainstalować Windows 11,a po instalacji podłączyć te odłączone dyski? Cytuj
Spirit Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 59 minut temu, lukcio31 napisał(a): Zastanawia mnie jedno: Czy za każdym razem na czas instalacji systemu na dysku systemowym m.2 NVMe,jeśli w komputerze jest jeszcze dysk SSD i HDD,najlepiej odłączyć dysk SSD i HDD,tylko na dysku m.2 NVMe zainstalować Windows 11,a po instalacji podłączyć te odłączone dyski? Nie wiem jak inni, ale ja zawsze odłączam pozostałe dyski przy instalacji nowego systemu. blackwaterpark lubi to Cytuj
VACek Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 W dniu 15.09.2025 o 18:31, LAGUNA napisał(a): Jak by kto pytał a miał jakieś problemy, to nóż widelec żeby było wiadomo o co biega. Windows 11 24H2 ma problemy. Sterowniki graficzne AMD się nie instalują [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Sprawdziłem i sterowniki do rx5600XT i rx9070 instalują się bez problemu LAGUNA lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 3 godziny temu, lukcio31 napisał(a): Zastanawia mnie jedno: Czy za każdym razem na czas instalacji systemu na dysku systemowym m.2 NVMe,jeśli w komputerze jest jeszcze dysk SSD i HDD,najlepiej odłączyć dysk SSD i HDD,tylko na dysku m.2 NVMe zainstalować Windows 11,a po instalacji podłączyć te odłączone dyski? A jaki efekt przynieść ma odłączenie? Cytuj
lukcio31 Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 Pytałem czy przy instalacji Windows 11 na dysku m.2 NVMe odłączyć na czas instalacji dysk SSD i HDD jeśli są w komouterze.Po instalacji systemu na dysku m.2 NVMe z podłączonym dyskiem SSD i HDD,po dwóch dniach od instalacji pojawił się problem.Windows 11 samoczynnie co chwilę wyłączał i ponownie włączał sprawny dysk HDD,mimo ustawienia w Panel sterowania wyłączenia dysku na zero-ustawione dla zalecanego planu zasilania.Po odpięciu dysku SSD i HDD,po ponownej instalacji systemu tylko z dyskiem m.2 NVMe w komputerze,po zainstalowaniu systemu i po podpięciu odłączonego dysku SSD i HDD problem jak na razie nie występuje,by nie zapeszyć. Dlatego o to zapytałem w celu uzyskania ogólnej odpowiedzi. Kocurek lubi to Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 ▲ Pytasz by później sobie odpowiedzieć. 007marc lubi to Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 33 minuty temu, zdzisiek24 napisał(a): ▲ Pytasz by później sobie odpowiedzieć. Akurat to bardzo fajna cecha, że zdecydował się podzielić jaką decyzję podjął, a to że inni nie mieli dość wiedzy/chęci mu podpowiedzieć albo doradzić drugie. 42 minuty temu, lukcio31 napisał(a): Windows 11 samoczynnie co chwilę wyłączał i ponownie włączał sprawny dysk HDD,mimo ustawienia w Panel sterowania wyłączenia dysku na zero-ustawione dla zalecanego planu zadilania. Podczas pracy systemu? Może system Windows włączył usługę indeksowanie plików dla tego dodatkowego dysku - to można wyłączyć. 42 minuty temu, lukcio31 napisał(a): Dlatego o to zapytałem w celu uzyskania ogólnej odpowiedzi,by w przyszłości w razie reinstalacji Windows 11 na dysku m.2 NVMe odłączyć dysk SSD i HDD na czas instalacji systemu na dusku m.2 NVMe lub tego nie robić i uniknąć problemu o jakim piszę po instalacji Windows 11. Na pewno nie zaszkodzi. Ja swego czasu odłączałem, żeby Windows nie zainstalował mi sektora rozruchowego na odłączanych dyskach, bo raz spotkała mnie sytuacja, że system miałem zainstalowany na HDD #1 i się zdziwiłem, że po wypięciu HDD #2 system nie wstaje - na wypiętym dysku instalator Windows sektor rozruchowy sobie umieścił. Obecnie dyski wypinam tylko jak muszę zmienić ustawienia Linuxowego GRUBa, który mi ładuje moje Windowsy - 11stkę i 7demkę. Wygląda nadal tak samo, tylko 10tkę zmieniłem już na 11 ^^ Także czasami warto wypinać inne dyski - nic się nie popsuje, ale robi się to tylko jak czujemy jakąś różnicę, bo szkoda gniazdka wyrabiać. blackwaterpark lubi to Cytuj
lukcio31 Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 @Kocurek dzięki za odpowiedź. Dla dysku HDD wyłączyłem indeksowanie plików.Potestuję i zobaczę czy Windows już nie wyłączy i ponownie nie włączy mi tego dysku.Nie chcę nic zapeszać. Kocurek lubi to Cytuj
iHusky05 Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 Cześć powie ktoś czy istnieje wersja LTSE dla procka ARM mam surfacebooka, fajnie wszystko chodzi, nawet i apki pod X64 takie jak war thunder, ale chciałbym mieć windke bez copilota, edge i 365 Cytuj
Kocurek Opublikowano 19 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2025 50 minut temu, iHusky05 napisał(a): Cześć powie ktoś czy istnieje wersja LTSE dla procka ARM mam surfacebooka, fajnie wszystko chodzi, nawet i apki pod X64 takie jak war thunder, ale chciałbym mieć windke bez copilota, edge i 365 Takie coś znalazłem: Does Windows 11 IoT Enterprise LTSC support ARM processors? Yes. Windows 11 IoT Enterprise LTSC 2024 supports ARM64 architecture, including processors like Qualcomm Snapdragon and NXP i.MX 9 series, enabling lightweight and power-efficient designs. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 Windows 11 na urządzeniach z procesorami ARM – wszystko, co musisz wiedzieć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] W dniu 19.09.2025 o 17:46, lukcio31 napisał(a): czy przy instalacji Windows 11 na dysku m.2 NVMe odłączyć na czas instalacji dysk SSD i HDD jeśli są w komouterze.Po instalacji systemu na dysku m.2 NVMe z podłączonym dyskiem SSD i HDD,po dwóch dniach od instalacji pojawił się problem.Windows 11 samoczynnie co chwilę wyłączał i ponownie włączał sprawny dysk HDD Jak ich tam masz więcej niż się w obudowie mieści to: Zostaw podpięty tylko ten na którym będziesz instalował Windowsa, jak już go zainstalujesz plus wszystkie sterowniki po wgrywasz , to potem podepnij te pozostałe. Powinien tańcować jeden Windows Kocurek lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 Dla mnie odłączanie dysków przy instalacji windy to jakaś abstrakcja, pierwszy raz o tym słyszę. Jedynie odłączałem jak instalowałem linuxa i nie miałem pewności czy grub mi się zainstaluje na dysku, a nie w boot sectorze. W starym kompie na biosie award można było sobie odłączyć w biosie te dyski zamiast wyciągać wtyczki z dysków. Obecnie to pewnie zależy od płyty głównej, u mnie ta opcja nie występuje już. LAGUNA i Kocurek lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 4 minuty temu, darude123 napisał(a): Dla mnie odłączanie dysków przy instalacji windy to jakaś abstrakcja, pierwszy raz o tym słyszę. Jedynie odłączałem jak instalowałem linuxa i nie miałem pewności czy grub mi się zainstaluje na dysku, a nie w boot sectorze. Hahah, dokładnie mam tak samo jak Ty - i gdy konfiguruję GRUBa 4 minuty temu, darude123 napisał(a): W starym kompie na biosie award można było sobie odłączyć w biosie te dyski zamiast wyciągać wtyczki z dysków. Obecnie to pewnie zależy od płyty głównej, u mnie ta opcja nie występuje już. Tak samo... tak podstawową i przydatną funkcję również na mojej płycie głównej producent MSI wyciął i pomoc techniczna rozkłada bezradnie ręce. LAGUNA i darude123 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 22 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2025 bootloader na odpiętym dysku [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Achon Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Już można pobierać 25H2 Consumer ISO z serwerów mikrosoftu. ISO obejmuje wszystkie wersje, takie jak Home, Pro i Edukacja. Business wkrótce. (Uwaga, waży 7GB) Link podziała ileś tam godzin. ISO Windows 11 Consumer 25H2 Build - 26200.6584 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Edited: Nowe Start Menu jest domyślnie wyłączone. Trzeba zaktualizować system do .6718 i je załączyć narzędziem Vivetool. Komendą "vivetool.exe /enable /id:47205210" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] kwasior500, Kocurek i LAGUNA lubią to Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 29 minut temu, Achon napisał(a): Nowe Start Menu jest domyślnie wyłączone. Trzeba zaktualizować system do .6718 i je załączyć narzędziem Vivetool. Komendą "vivetool.exe /enable /id:47205210" [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wiadomo czemu wyłączyli? Cytuj
Achon Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Włączą w przyszłym roku, bo to nowe Start Menu, to jest wersja testowa. LAGUNA i Kocurek lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Dodatek Nie czekaj na aktualizację. Windows 11 25H2 już do pobrania prosto z serwerów Microsoftu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Kocurek Opublikowano 23 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2025 Microsoft przywraca kultową funkcję. Najładniejszy bajer znów na Windowsie Po niemal dwóch dekadach przerwy natywne tapety wideo wracają do Windowsa. Funkcja została już odkryta w najnowszych buildach testowych systemu, a jej obecność potwierdza, że Redmond ponownie chce dać użytkownikom możliwość ożywienia swoich pulpitów bez konieczności instalowania zewnętrznych aplikacji. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Nieplanowana poprawka Windows 11 ratuje Microsoft przed kryzysem Microsoft opublikował wrześniową aktualizację zapoznawczą systemu Windows 11, oznaczoną kodem KB5065790. To opcjonalne wydanie skierowane do użytkowników, którzy chcą wcześniej przetestować poprawki przygotowywane przed październikową aktualizacją zbiorczą. System po zainstalowaniu uaktualnienia uzyskuje numer kompilacji 22621.5984. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Windows ML firmy Microsoft jest gotowy - Firmy takie jak Qualcomm, Intel i AMD desperacko potrzebują systemu Windows ML, aby lokalna sztuczna inteligencja stała się rzeczywistością. W samą porę na następną generację procesorów komputerowych opartych na sztucznej inteligencji, firma Microsoft ogłosiła, że Windows ML jest wreszcie gotowy do produkcji. Jest to kluczowy rozwój dla lokalnej sztucznej inteligencji i chipów, które napędzają jej wykorzystanie. We wtorek Microsoft po cichu powiedział, że Windows ML jest teraz ogólnie dostępny, siedem lat po pierwszym wprowadzeniu tej technologii na konferencji Build. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 24 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2025 Rufus 4.10 jest dostępny z trybem ciemnym, obsługą nowych certyfikatów bezpiecznego rozruchu i nie tylko. Po spędzeniu około dwóch tygodni w fazie beta, stabilny Rufus 4.10 jest dostępny dla wszystkich. To wydanie jest godne uwagi z kilku powodów. Po pierwsze, Rufus obsługuje teraz tryb ciemny, co jest mile widzianą zmianą dla tych, którzy lubią wyłączać światła. Następnie Rufus 4.10 zapewnia obsługę Windows CA 2023, najnowszych certyfikatów bezpiecznego rozruchu firmy Microsoft, które zastępują wkrótce wygasające oryginalne certyfikaty. Najnowsza aktualizacja umożliwia tworzenie multimediów w systemie Windows CA 2023. Pamiętaj tylko, że potrzebujesz do tego systemu Windows 11 w wersji 25H2 ISO (możesz już pobrać obrazy systemu Windows 11 w wersji 25H2). Więcej informacji na temat kompatybilności z Windows CA 2023 można znaleźć w Rufusie 4.10 w sekcji FAQ na GitHub. Inne zmiany obejmują możliwość zapisania istniejącego dysku jako ISO, ulepszone raportowanie błędów i obsługę trwałości dla Linux Mint oraz kilka poprawek. Oto pełna lista zmian: Cytat Dodano obsługę trybu ciemnego (dzięki uprzejmości firmy @ozone10) Dodano obsługę tworzenia nośników zgodnych z systemem Windows CA 2023 (wymaga systemu Windows 11 25H2 ISO). Dodano obsługę zapisywania istniejącego dysku w formacie ISO (tylko UDF) Ulepszono raportowanie błędów podczas zapisywania na dysku VHD/VHDX (dzięki @Kazkans) Ulepszona obsługa trwałości dla Linux Mint Naprawiono aktualizacje UEFI DBX zgłaszane w niektórych strefach czasowych, nawet jeśli ich nie ma Naprawia sytuację, w której nie można wybrać żadnego systemu plików w trybie ISO Naprawia awarię podczas próby przetworzenia obrazów ISO systemu Windows z bardzo długimi ścieżkami Rufus 4.10 jest już dostępny [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Możesz również zaktualizować do najnowszej wersji z istniejącej instalacji. LAGUNA, blackwaterpark i Kocurek lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 jest i tu ,dodatkowo wersje wcześniejsze. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek i zen888 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Wiem że temat o 11-nastce ale Wsparcie bezpieczeństwa Windows 10 wydłużone za darmo. Microsoft zmuszony do ustępstw Zbliża się koniec wsparcia dla systemu Windows 10, a Microsoft już został zmuszony do wprowadzenia istotnych zmian w polityce aktualizacji zabezpieczeń. Już 14 października 2025 r. system przestanie być oficjalnie wspierany, ale użytkownicy w Europejskim Obszarze Gospodarczym będą mogli liczyć na rozszerzone aktualizacje zabezpieczeń – i to za darmo. Co więcej, nie będą musieli spełniać dodatkowych wymagań, takich jak włączanie funkcji "Kopia zapasowa systemu Windows". [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 Jak by ktoś chciał się włączyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Kocurek i darude123 lubią to Cytuj
darude123 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 O dzięki, skorzystałem, działa. 25H2 wersja 26200.6584 Od razu z wu wleciała aktualizacja KB5066613 Edit: Jednak KB5066613 się nie zainstalowała. Mielił mielił i mam to: Błąd instalacji — 0x80070476 LAGUNA lubi to Cytuj
keri38 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 potwierdzam ,dziala ale ile tu marasu do usuniecia ,po sprzataniu i tak 40GB zajete blackwaterpark i LAGUNA lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 No niby zaznaczyli że W związku z tym nie należy ich uważać za łącza do ostatecznej wersji systemu operacyjnego. Jeśli używasz systemu w wersji 23H2 lub starszej, w tym Windows 10, musisz pobrać plik ISO w celu uaktualnienia lub nowej instalacji wersji 25H2. 6 minut temu, keri38 napisał(a): ile tu marasu do usuniecia ,po sprzataniu i tak 40GB zajete z czasem będzie więcej Cytuj
keri38 Opublikowano 25 Września 2025 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2025 po kompresji zeszlo do 35 GB ,to dalej kosmos 9 minut temu, LAGUNA napisał(a): No niby zaznaczyli że W związku z tym nie należy ich uważać za łącza do ostatecznej wersji systemu operacyjnego. Jeśli używasz systemu w wersji 23H2 lub starszej, w tym Windows 10, musisz pobrać plik ISO w celu uaktualnienia lub nowej instalacji wersji 25H2. z czasem będzie więcej Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź