Ryzenek Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] RTX 3060 odzyskał najwyższe miejsce w najpopularniejszym grafiku GPU w majowym sondażu na Steam-ie LAGUNA i Kosiara lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 3 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 3 Czerwca 2025 Microsoft udostępnia łatkę, która ma zlikwidować wszystkie ostatnie problemy Windows 11 W maju pojawiło się sporo aktualizacji dla Windows 11. Niestety, dwie z nich powodowały problemy u użytkowników. Pierwsza – KB5058405, opublikowana w ramach Patch Windows. Druga – mająca naprawić wynikłe problemy po wprowadzeniu poprzedniej. A teraz zostaje wprowadzona kolejna, mająca na celu finalną likwidację problemów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24 lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 Chciałem zainstalować starą kamerkę logitecha na windowsie 11, kiedyś działała na 23h2, teraz coś się skopsało i najpierw przy starcie był błąd o ochronie sterownika do niej, usunąłem plik ręcznie, odinstalowałem co się dało i już nawet nie chcę jej uruchamiać tyle że problem jest taki że wywaliło mi sterowniki od dźwięku, niby są w systemie ale jest brak zainstalowanego urządzenia audio, reinstalacja nie pomaga bo cały czas jest to samo. Znalazłem pod pnputil sterownik tego urządzenia ale próba odinstalowania pokazuje że Deleting the driver package failed : Obecnie istnieje jedno lub kilka urządzeń zainstalowanych przy użyciu określonego pliku INF. W menadżerze zadań jest wykrzyknik przy audio z komunikatem System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39) Nie odnaleziono nazwy obiektu. Już nie mam pomysłu co z tym zrobić, kamerka odłączona ale namieszała w systemie porządnie. Dźwięk działa bo sprawdziłem na linuxie także to nie usterka hardware. To co znalazłem dotyczy innej kamerki Logitecha, ale nie wiem czy to zastosować żeby nie namieszać gorzej: Cytuj
zen888 Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 1 godzinę temu, darude123 napisał(a): Już nie mam pomysłu co z tym zrobić, kamerka odłączona ale namieszała w systemie porządnie. 1. Zainstaluj kamerkę ponownie - sterownik i oprogramowanie 2. Usuń sterownik i oprogramowanie za pomocą HiBit Uninstaller (darmowy) - powinien dokładnie wyczyścić pozostałości z dysku i rejestru. Można też spróbować przywrócić system z Punktu przywracania - niestety nie zawsze wychodzi to prawidłowo. A na drugi raz będziesz wiedział, że trzeba robić od czasu do czasu kopie zapasowe systemu. (no chyba że twój system waży ponad 500 GB a nie 40 GB bo wszystkie gierki waliłeś do "C:\Program Files") LAGUNA lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 5 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 5 Czerwca 2025 Kamerki nie będę instalował ponownie bo tylko większy syf się zrobi i jeszcze całkiem system padnie. Dzięki temu poradnikowi udało mi się tyle że głośnik już pokazuje urządzenia i nie ma błędów w menadżerze urządzeń tyle że dźwięku dalej nie ma choć wszystko wygląda na ustawione ok. Sterownik który powodował problemy to lvusbs64.sys, usunąłem go ręcznie no ale nic to nie dało zbytnio. Update: Skorzystałem z odzyskiwania, w sensie punktu przywracania sprzed instalacji tych sterowników i wszystko zaczęło działać, także po temacie. Ale dobra rada na przyszłość uważajcie z tymi kamerkami starymi od Logitecha bo można sobie biedy narobić, najlepiej odpuścić instalację bo wcześniej instalując miałem problem z obrazem ale udało mi się to ogarnąć. Z drugiej strony dziwne bo na 23h2 działało bez problemów, no ale nic to. Przy okazji co polecacie do backupów prostego i szybkiego? Mam clonzillę, ale jakoś mi nie podchodzi, dawno temu robiłem norton ghostem pod dosem i dawało radę. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 @darude123 a coś w ten deseń by było pomocne. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] darude123 lubi to Cytuj
darude123 Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 Dzięki, ale już tego nie sprawdzę, nie zaryzykuję, w sumie to wszystko robiłem, te same sterowniki na 23h2 działały, na 24h2 już nie co lepsze tak jak pisałem wyżej pierwszym razem jak podłączyłem to po logowaniu miałem czarny ekran, nie było pulpitu widać i nie dało się nawet menadżera zadań uruchomić ani nic zrobi, dopiero za którymś razem się udało i wtedy wyłączyłem sterowniki z autostartu i usunąć. Zostawiłem na dwa dni, myślę spróbuję ostatni raz, to teraz niby system się uruchamiał, ale wywaliło audio. Widać koniec nastąpił choć i tak cud że to działało, kamerka z 2007 roku quick cam pro 4000, na dzisiejsze czasy to totalny złom, ale znalazłem dla niej jedno zastosowanie no ale nic, nie działa to nie nie działa, na debianie ją odpaliłem. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 6 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 6 Czerwca 2025 14 godzin temu, darude123 napisał(a): dawno temu robiłem norton ghostem pod dosem i dawało radę. tego raczej do 11-nastki nie używaj. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Wydaje mi się że najlepszym będzie Acronis darude123 i zen888 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Będą nas uwalniać Windows 11 uwolni aż 2 GB pamięci RAM. Tak Microsoft to osiągnął Windows 11 z nowym życiem dla graczy Microsoft podczas Xbox Showcase zaprezentował nie tylko nowy handheld stworzony we współpracy z ASUS-em, czyli Xbox Ally i Xbox Ally X, ale również ambitny plan modernizacji systemu Windows 11 pod kątem gier. Zmiany są tak fundamentalne, że mogą przedefiniować pozycję tego systemu operacyjnego w świecie przenośnego grania. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] zdzisiek24 i JanKo66 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 9 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 9 Czerwca 2025 Jak by ktoś bardzo chciał jakieś zmiany jakieś podmiany, a był zainteresowany. Notatnik w wersji saute w Windows 11. Jak wyłączyć wszystkie dodatkowe funkcje Notatnik w Windows 11 przeszedł znaczącą transformację. Microsoft dodał do tej prostej aplikacji szereg nowych funkcji, w tym sztuczną inteligencję, sprawdzanie pisowni i obsługę formatowania. Choć te usprawnienia mają zwiększyć funkcjonalność programu, wielu użytkowników preferuje klasyczną, minimalistyczną wersję aplikacji. Na szczęście Microsoft przewidział takie potrzeby i umożliwia wyłączenie większości nowszych funkcji. Oto instrukcja, jak przywrócić Notatnikowi jego pierwotną prostotę. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 10 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 10 Czerwca 2025 W końcu! Windows 11 otrzymuje zmienione menu Start Microsoft wypuszcza dwie wersje zapoznawcze systemu Windows 11 – obie modyfikują menu Start oraz wprowadzają inne zmiany. Nie są póki co dostępne dla wszystkich, a znajdują w kanałach Dev oraz Beta. Dzięki temu dają nam pogląd na to, co oczekuje wszystkich w przyszłości. Mówiąc konkretnie, nowe edycje w Windows 11 to wydania 26200.5641 (KB5060824) dla kanału Dev, a dla kanału Beta 26120.4250. Co istotne – jeśli chodzi o menu Start, są tutaj dokładnie takie same zmiany. Przyjrzyjmy się, co przynoszą użytkownikom. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
SeeJay91 Opublikowano 11 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 11 Czerwca 2025 Ale kobyła... Kompletnie nieergonomiczne to nowe menu, z resztą jak każda wariacja po Windows 7. Po co zmieniać coś co było dobre (czyli klasyczne menu start)? Powinni brać przykład z projektu KDE/XFCE. Cytuj
darude123 Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 Wczoraj wleciała ta aktualizacja KB5060842, ale chyba była skopana i wypuścili dziś inną KB5063060 Aktualizacja aktualizacji:) JanKo66, Spirit i LAGUNA lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 leci też ta Aktualizacja KB5060999 to zbiorcza aktualizacja systemu Windows 11 Version 23H2 dla systemów opartych na architekturze x64. Zawiera poprawki, ulepszenia i nowe funkcje, które są ważne dla stabilności i bezpieczeństwa systemu. Instalacja tej aktualizacji powinna być przeprowadzona przez Windows Update lub ręcznie za pomocą narzędzi [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]. @darude123 Twoje [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Spirit i darude123 lubią to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 12 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2025 jeszcze dodatek jak ktoś chce [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Witam mam od pewnego momentu problem z zainstalowanym systemem operacyjnym Microsoft Windows 11 IoT Enterprise LTSC na moim Sony Vaio od kilku dni gdy zamykam system pojawia się taki komunikat jak w załączniku. Wcześniej wszystko było ok dopiero pojawił się ten komunikat po zainstalowaniu jakieś aktualizacji, po za tym system działa ok. czy może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził, za wszelką pomoc dziękuję. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zen888 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 20 minut temu, PawelS8234 napisał(a): Witam mam od pewnego momentu problem z zainstalowanym systemem operacyjnym Microsoft Windows 11 IoT Enterprise LTSC na moim Sony Vaio od kilku dni gdy zamykam system pojawia się taki komunikat jak w załączniku. Wcześniej wszystko było ok dopiero pojawił się ten komunikat po zainstalowaniu jakieś aktualizacji, po za tym system działa ok. czy może ktoś miał podobny problem i sobie z nim poradził, za wszelką pomoc dziękuję. 1) Przetestuj pamięć programem MemTest86 2) Przeinstaluj na nowo wszystkie biblioteki M$ VC++ Redistributable. 3) Wyczyść śmieci narzędziem systemowym Cleanmgr 4) Sprawdź integralność plików systemowych programem sfc /scannow (z konsoli Administratora) 5) Z konsoli Administratora systemu wykonaj polecenia: Dism.exe /Online /Cleanup-Image /AnalyzeComponentStore Dism.exe /online /Cleanup-Image /StartComponentCleanup (potem restart systemu) LAGUNA lubi to Cytuj
Ryzenek Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Rufus 4.8 w wersji 4.8.2253 stał się teraz wersją ostateczną. Informacje o wydaniu zostały rozszerzone o jeden wpis w porównaniu z wersją beta. [Aktualizacja 12.06.: Brak menu wyboru konta lokalnego itp.] Przeprowadziliśmy teraz kilka testów, ponieważ niektórzy w komentarzach narzekają, że po naciśnięciu "Start" brakuje menu wyboru w Rufusie. Ten problem nie występuje w przypadku korzystania z wielu obrazów ISO. Na przykład, jeśli utworzyłeś ISO tylko za pomocą Home lub tylko za pomocą Pro, menu nie pojawi się. Następnie powinieneś użyć poprzednika Rufusa 4.7. LAGUNA lubi to Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 Dzięki kolego zen888 za próbę pomocy lecz przed chwilą wszystkie punkty zrobiłem i niestety nic nie pomogło dalej ten komunikat występuje przy zamykaniu systemu. zen888 lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 14 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2025 6 godzin temu, PawelS8234 napisał(a): Wcześniej wszystko było ok dopiero pojawił się ten komunikat po zainstalowaniu jakieś aktualizacji, spróbuj zacząć właśnie od tej aktualizacji,jak wiesz kiedy i jaka się dograła-odinstaluj ją. Cytuj
zen888 Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 9 godzin temu, PawelS8234 napisał(a): Dzięki kolego zen888 za próbę pomocy lecz przed chwilą wszystkie punkty zrobiłem i niestety nic nie pomogło dalej ten komunikat występuje przy zamykaniu systemu. Sprawdź Dziennik zdarzeń: zakładka System - może tam są jakieś wpisy z czerwonym wykrzyknikiem z informacją o błędach. Przeskanowałeś system jakimś antywirusem? Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 9 godzin temu, LAGUNA napisał(a): spróbuj zacząć właśnie od tej aktualizacji,jak wiesz kiedy i jaka się dograła-odinstaluj ją. Niestety nie wiem która to była aktualizacja spostrzegłem się po kilku dniach 1 godzinę temu, zen888 napisał(a): Sprawdź Dziennik zdarzeń: zakładka System - może tam są jakieś wpisy z czerwonym wykrzyknikiem z informacją o błędach. Przeskanowałeś system jakimś antywirusem? Tak skasowałem mam Avast Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 1 godzinę temu, PawelS8234 napisał(a): Tak skasowałem mam Avast Usuń tego avasta ,bo może robić większe szkody niż pożytek. Przeskanuj sobie cały system darmowym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] co ewentualnie znajdzie daj do kwarantanny ,następnie powtórz jeszcze raz skanowanie. Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uruchom z Uprawnieniami Administratora Wybierz język polski Kliknij Pierwsze kroki Potwierdź warunki Kliknij Pierwsze kroki Na ekranie Zanim zaczniemy zaznacz opcje według własnego wyboru Wybierz Skanowanie komputera Wybierz Pełne skanowanie Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 9 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Usuń tego avasta ,bo może robić większe szkody niż pożytek. Przeskanuj sobie cały system darmowym [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] co ewentualnie znajdzie daj do kwarantanny ,następnie powtórz jeszcze raz skanowanie. Pobierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Uruchom z Uprawnieniami Administratora Wybierz język polski Kliknij Pierwsze kroki Potwierdź warunki Kliknij Pierwsze kroki Na ekranie Zanim zaczniemy zaznacz opcje według własnego wyboru Wybierz Skanowanie komputera Wybierz Pełne skanowanie Zrobiłem tak jak pisałeś przeskanowałem najpierw jednym programem później drugim na tym programie ESET znalazło kilka błędów chyba 7 pisało że naprawiło lecz gdy zamykam windows cały czas jest ten komunikat błąd niestety Cytuj
LAGUNA Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 pamięć nie może być written tam może się też odwoływać do pamięci stronicowania . (Nie wiem ile masz pamięci) Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 15 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2025 15 minut temu, LAGUNA napisał(a): pamięć nie może być written tam może się też odwoływać do pamięci stronicowania . (Nie wiem ile masz pamięci) Mam coś takiego zainstalowana pamięć (RAM) 4,00 GB (dostępne 3.88 GB) Cytuj
LAGUNA Opublikowano 16 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2025 Windows 11 za darmo w 2025? Ten sposób nadal działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @PawelS8234 Sprawdź sobie jeszcze jak jest tutaj (głownie ten opis czy system sam dobiera czy masz ustawione ileś tam) Aby ustawić pamięć wirtualną w systemie Windows, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Otwórz „Panel sterowania”: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Masz mało tej pamięci ,przydałoby się tak jeszcze z 4GB Cytuj
zdzisiek24 Opublikowano 16 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2025 Rufus 4.9 ... czyli poprawka poprawki. To już się robi śmieszne. Idą w stronę MS. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 16 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2025 9 minut temu, zdzisiek24 napisał(a): Rufus 4.9 ... czyli poprawka poprawki. To już się robi śmieszne. Idą w stronę MS. Jak tak dalej pójdzie to nie zdążysz nagrywać obrazu ISO, a będzie już wersja 5.8 Ten malutki skrypt naprawi twojego Windowsa. Jest świetny Microsoft skupia się na dodawaniu kolejnych funkcji AI do systemu użytkownicy tworzą praktyczne narzędzia, które rzeczywiście rozwiązują codzienne problemy. Najnowszym przykładem jest Windows Maintenance Tool - skrypt wsadowy, który automatyzuje najważniejsze naprawy systemowe i może zaoszczędzić mnóstwo czasu każdemu administratorowi lub zaawansowanemu użytkownikowi. Najnowsza wersja narzędzia, [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników], wprowadza również automatyczne sprawdzanie uprawnień administratora i w razie potrzeby restartuje się z odpowiednimi prawami. To drobny, ale ważny szczegół świadczący o dojrzałości projektu. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
PawelS8234 Opublikowano 16 Czerwca 2025 Zgłoś Opublikowano 16 Czerwca 2025 5 godzin temu, LAGUNA napisał(a): Windows 11 za darmo w 2025? Ten sposób nadal działa [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @PawelS8234 Sprawdź sobie jeszcze jak jest tutaj (głownie ten opis czy system sam dobiera czy masz ustawione ileś tam) Aby ustawić pamięć wirtualną w systemie Windows, postępuj zgodnie z poniższymi krokami: Otwórz „Panel sterowania”: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] P.S. Masz mało tej pamięci ,przydałoby się tak jeszcze z 4GB ok wszedłem w te ustawienia o pamięci wirtualnej tylko nie chcę czegoś zepsuć co mam wpisać w te ustawienia: rozmiar niestandardowy jakie tam powinny być wpisane cyfry, chciałem dodać tutaj załącznik plik, fotkę z mojego laptopa o moich danych pamięci wirtualnej ale nie mogę ponieważ wyskakuje, że nie mogę dodać pliku jpg. Takie mam dane w rozmiar kontrolowany przez system Dopuszczalne minimum: 16 MB Zalecane: 1392 MB Aktualnie przydzielono: 4096 Wybrany dysk: C Dostępne miejsce: 162729 MB Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź