zen888 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Czy ja dobrze widzę: na stronie Microsoftu [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] jest już wersja 24H2 - tylko dlaczego piszą, że to wersja I [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Portalnet Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Moim zdaniem, to nie jest wersja |, tylko taki jakby rozdzielnik "|" informacji Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Dziś rozpoczyna się 36-miesięczna pomoc techniczna [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
ARTI1996 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 jak wgrac na virtualu Cytuj
zen888 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Na czystym kompie, który nie spełnia wymagań Windowsa 11, wersja 24H2 instaluje się normalnie - wystarczy włączyć odpowiednie opcje w Rufusie. W trybie aktualizacji (na wersji 23H2) ta sztuczka nie przechodzi i instalator wywala błąd: Ten komputer nie spełnia wymagań. Wie ktoś jak to pominąć? Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 14 minut temu, zen888 napisał(a): W trybie aktualizacji (na wersji 23H2) ta sztuczka nie przechodzi i instalator wywala błąd: a sprawdzałe czy tak zadziała. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
zen888 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 51 minut temu, LAGUNA napisał(a): a sprawdzałe czy tak zadziała. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] No właśnie sprawdziłem: również nie działa - ten sposób polega na tymczasowym zablokowaniu pobierania aktualizacji systemowych - nic z tego. Je...ny MS mocno namieszał. Nie chce mi się wszystkiego instalować od nowa. P.S. Pokazała się też ostateczna wersja W11 24H2 IoT Enterprise LTSC kompilacja 26100.1742 - ta wersja nie sprawdza kompatybilności i nie instaluje śmieci. LAGUNA lubi to Cytuj
stens Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Godzinę temu, zen888 napisał(a): na wersji 23H2) ta sztuczka nie przechodzi i instalator wywala błąd: Właśnie zainstalowałem Win11_24H2_Polish_x64 na nie wspieranym sprzęcie (procesor) Pen zrobiony Rufusem i żadnych przeszkód instalator nie zgłaszał. Cytuj
zen888 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 1 minutę temu, stens napisał(a): Własnie zainstalowałem na nie wspieranym sprzęcie (procesor) Pen zrobiony Rufusem i żadnych przeszkód instalator nie zgłaszał. Czysta instalacja czy aktualizacja starszej wersji? Cytuj
stens Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 Czysta Win11_24H2_Polish_x64 LAGUNA lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 2 minuty temu, stens napisał(a): Czysta Win11_24H2_Polish_x64 Czysta instalacja też u mnie przechodzi - wystarczy włączyć odpowiednie opcje w Rufusie ale mi chodziło o aktualizację starszej wersji. Nie chcę instalować wszystkiego od nowa. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 13 minut temu, zen888 napisał(a): Czysta instalacja też u mnie przechodzi - wystarczy włączyć odpowiednie opcje w Rufusie Zgadza się czysta idzie, aktualizacja nie spełnia coś tam. P.S nie sprawdzałem ale może któryś z tematów podejdzie. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
darude123 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 6 godzin temu, stens napisał(a): A czy reinstalowałeś system ? jak tak czy jest to samo? Wkurza mnie ten problem ale nie jestem taki żeby co chwilę system reinstalować. Na 7 siedziałem swego czasu to miałem od instalacji 5 lat. Tak wszystko działa, ale uruchamianie to katorga. Cytuj
ARTI1996 Opublikowano 1 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2024 polecam uzyc Standard/autounattend.xml tego goscia Cytuj
stens Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 8 godzin temu, zen888 napisał(a): W trybie aktualizacji (na wersji 23H2) ta sztuczka nie przechodzi Przechodzi, tylko trzeba dać wpisy w rejestrze: Cytat Windows Registry Editor Version 5.00 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup] "CorrelationVector"="FKYE189MYk+0RSrA.1.2.2.151.24" "AllowUpgradesWithUnsupportedTPMOrCPU"=dword:00000001 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\MoSetup\Volatile] "DownlevelBuildNumber"=dword:000057c4 "DownlevelProductName"="Windows 11 Pro Insider Preview" "SetupHostResult"=dword:00000000 [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\Setup\LabConfig] "BypassTPMCheck"=dword:00000001 "BypassSecureBootCheck"=dword:00000001 "BypassRAMCheck"=dword:00000001 zen888 i LAGUNA lubią to Cytuj
zen888 Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 4 godziny temu, stens napisał(a): Przechodzi, tylko trzeba dać wpisy w rejestrze: Windows Registry Editor Version 5.00 No nie przechodzi: zgłasza brak modułu TPM2.0. Ale jeśli: 1) na czas aktualizacji włączę w BIOSie TPM 2) dodam wpisy w rejestrze od @stens 3) zablokuję pobranie aktualizacji/poprawek (w okienku instalatora wybiorę: Zmień sposób pobrania aktualizacji - później) to całość aktualizacji kończy się sukcesem. Po wszystkim można moduł TPM wyłączyć. Mam nie wspierany procesor Intel gen. 7. LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 O czyli ta kombinacja co podał Stens dział w przypadku uaktualnienia. @stens a orientujesz się czy czysta instalacja poleci ale na Core2Duo . Jak by ktoś chciał jeszcze tak [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 Nie żebym krytykował ale powoli powoli. Ledwie się pojawiła, już są problemy. Windows 11 24H2 rozczaruje? [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] JanKo66 lubi to Cytuj
stens Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 2 godziny temu, LAGUNA napisał(a): a orientujesz się czy czysta instalacja poleci ale na Core2Duo Nie, bo nie mam takiego, a sprawdź. Jak mu nie pasuje to zaraz na początku instalacji krzyczy. Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 4 minuty temu, stens napisał(a): Nie, bo nie mam takiego, a sprawdź. Jak mu nie pasuje to zaraz na początku instalacji krzyczy. tzn. tak spytałem bo mam takie dwa czyste (procki z tamtych lat) i mówię może znasz jakieś obejścia, ale ok. Też mi się wydaję że tutaj w tym przypadku nici z tego. Cytuj
ampa Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 U mnie po aktualizacji sfc /scannow wskazuje jakiś problem i że niby naprawiony ale co skanowanie to jednak jest od nowa. Polecenie DISM.exe /Online /Cleanup-image /Restorehealth coś tam robi z komunikatem że jest ok. Niestety sfc dalej swoje. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
stens Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 3 godziny temu, LAGUNA napisał(a): a orientujesz się czy czysta instalacja poleci ale na Core2Duo [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
stens Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 47 minut temu, ampa napisał(a): Niestety sfc dalej swoje. U mnie też "swoje" zrobił. Cytat Windows Resource Protection found corrupt files and successfully repaired them. Cytuj
plusik Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 Windows 11 24H2 już jest. Liczba nowości może przytłoczyć [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Ryzenek Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 Jedną z kilku nowych funkcji, które otrzymało LTSC, jest dysk deweloperski oparty na VHD wykorzystujący ReFS lub Resilience File System. Dzisiaj firma ogłosiła, że ReFS w systemie Windows 11 24H2 otrzymuje kolejną poprawę wydajności dzięki nowej funkcji klonowania bloków. Był już obecny w wersjach serwerowych od 2016 roku Cytat Czytamy w nim: Ponieważ Dev Drive korzysta z formatu systemu plików ReFS, obsługa klonowania bloków = korzyści w zakresie wydajności za każdym razem, gdy kopiujesz plik za pomocą Dev Drive. Szybsze wykonywanie kopiowania, mniej operacji we/wy do podstawowej pamięci masowej i zwiększona pojemność pamięci masowej! Niestety, NTFS nie ma funkcji takiej jak klonowanie bloków, a zatem zwykli użytkownicy nie zobaczą takich ulepszeń. Niezależnie od tego, jest to zdecydowanie prawdziwy przykład poprawy wydajności, w przeciwieństwie do przykładu podanego przez Microsoft LAGUNA lubi to Cytuj
Portalnet Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 Mam dwa pytanka Czy ten nowy Mediacreator faktycznie robi juz 24H2 czy nadal 23 ? ( w poprzedniej aktualizacji bylo opóźnienie z mediaCreator, zas ten ma podpis cyfrowy z kwietnia) Kiedy można spodziewać sie 24H2 w Windows update ? LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 12 minut temu, Portalnet napisał(a): Kiedy można spodziewać sie 24H2 w Windows update ? Możliwe że teraz w drugi wtorek. @stens wiem wiem o tych przywilejach. to samo mówią [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] @Portalnet chodzi o to/ [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plusik lubi to Cytuj
zen888 Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 4 godziny temu, LAGUNA napisał(a): tens a orientujesz się czy czysta instalacja poleci ale na Core2Duo . Normalna wersja 24H2 nie pójdzie na Core2Duo ale IoT Enterprise LTSC ma znacznie niższe wymaganie i ona może pójść. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] LAGUNA lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 8 minut temu, zen888 napisał(a): Normalna wersja 24H2 nie pójdzie na Core2Duo ale IoT Enterprise LTSC ma znacznie niższe wymaganie i ona może pójść. Możliwe że tak,specjalnie mi na tym nie zależy tak tylko spytałem bo mam takich dwóch kombatantów. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] plusik lubi to Cytuj
LAGUNA Opublikowano 2 Października 2024 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2024 Problemy występujące w akutalizacji Windows 11 24H2. Trzeba uważać! Aktualizacja Windows 11 24H2 to całkiem udany krok naprzód, który od razu po instalacji może poprawić wiele elementów systemu, ale trzeba mieć też świadomość, że jak zawsze z nową aktualizacją mogą wiązać się pewne problemy. W najnowszej wersji znaleziono sześć znanych błędów, w tym jeden, który może wywołać niebieski ekran śmierci (BSOD), jeśli zainstalowane mamy starsze sterowniki audio na komputerze z procesorem Intel. Windows 11 24H2 zaczęto udostępniać 1 października, ale aktualizacja jest dostępna tylko dla urządzeń uznanych za bezpieczne do instalacji. Jeśli nasz sprzęt jeszcze nie dostał możliwości aktualizacji automatycznej, to możemy skorzystać z Installation Assistant lub Media Creation Tool, żeby zainstalować tę aktualizację Windows 11 ręcznie. ISO do pobrania i instalacji "na czysto" też jest dostępne. Oto lista znanych problemów: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Portalnet i plusik lubią to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Opublikowane przez JakubDriver,
Przydatna informacja :)
Rekomendacja dodana przez VACek
0 reakcji
Pokaż odpowiedź