Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

leci do mnie właśnie Lenovo ThinkPad X100e.

Zastanawiam się jaki system na niego postawić jak do mnie dotrze, jego zadaniem byłoby wieczorne "luknięcie" na facebooka i obejrzenie głupot w YouTube, czyli teoretycznie nic wymagającego. 

Oryginalnie wychodziły one z Windowsem 7 Professional, jednak myślę, że na 1 rdzeniu może to być ciut ociężałe.

Da on radę w odtworzeniu YouTube w rozdzielczości laptopa czyli 1366x768? 

Czy może kupiłem totalnego trupa, który nawet do przeglądania internetu nie da rady?

Mógłbym gdzieś znależć jakiś stary SSD, jest sens do niego wkładać?

Specyfikacja to: AMD Athlon Neo MV-40, czyli z tego co wyczytałem jest to 1 rdzeń o taktowaniu 1.6 GHz. Ma to prawo obsłużyć przeglądarkę internetową?

Postaram się w domu znaleźć  2-3GB RAMu, oraz dysk WD Blue lub wspomniany wyżej SSD. 

Naprawdę jedyne czego wymagam to uruchomienie przeglądarki internetowej kompletnie nic więcej.

Z góry ogromne dzięki za pomoc! 

Opublikowano

Proc za słaby do płynnego przeglądania internetu. Gorsza wydajność od AMD E1 i E2 czyli te ,,gnioty" ładowane do najtańszych laptopów które nie dają rady z przeglądarką przez te szajsowate CPU.

1 rdzeń o tak niskim taktowaniu i tak słaby proc to do neta się nie nadaje.

Opublikowano

Skoro i tak już masz ten sprzęt, to spróbuj z Windows 7 HP Mini od Mr.T

Często instaluje go na staruszki jak Lenovo T61 itp. Wg mnie działa wyraźnie sprawniej od Thin PC

Opublikowano
W dniu 28.05.2021 o 19:48, japa12 napisał:

Super, będę testować. A jakaś przeglądarka do posiedzenia na forum lub youtube 720p? Coś lekkiego nie musi ładnie wyglądać. 

Centbrowser mam wrażenie, że nie jest tak wymagająca i obciążająca jak inne znane na silniku chromium