elektronike49 Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Witam walczę z nowo zakupionym dyskiem Silicom power SP512GBP34A80M28 mimo porad od dwóch dni nie jestem w stanie zainstalować 7 odpowiedz szydercza od producenta że nie wspierają już Windowsa 7 i brak jest sterowników moja płyta to Gigabyte Z170-GAMING K3 poprawka KB2990941 pomogła na tyle że dysk jest widziany przez system nawet sklonowałem dysk i pracuje w kompie ale świeża instalacja z doczepionymi hotfixami nie inicjuje instalacji dysku w instalatorze proszę o radę jak to przeskoczyć Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Godzinę temu, elektronike49 napisał: proszę o radę jak to przeskoczyć Kupić dysk ze wsparciem w sterowniki NVMe pod Win 7. To jest Twoja jedyna i ostatnia szansa, może się powiedzie, ale gwarancji nie ma żadnych: Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 Jak po poprawce KB2990941 dysk jest widziany w już zainstalowanym systemie, a problem jest tylko podczas świeżej instalacji, to może myk z instalatorem Win10 zadziała. Inna opcja - instalacja systemu na dysku SATA, wrzucenie poprawek i ewentualnych sterów NVMe (pewnie modowanych) i sklonowanie na docelowy dysk NVMe. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2021 1 minutę temu, Widzior napisał: myk z instalatorem Win10 zadziała Tak, tylko po restarcie będzie kicha. Jeszcze jest myk z klonem i sterownikami zainstalowanymi ręcznie, ale generalnie ciężko idzie na tego typu dyskach. W zależności od kontrolera może uda się moim systemem z zainstalowanymi uniwersalnymi sterownikami NVMe. Cytuj
Adiwin&& Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Nawet jak się zainstaluje na instalatorze win10(pewno pójdzie) to po instalacji mogą być cuda U mnie na a2000 sam system sie wgrał, ale podczas instalacji jakiegokolwiek program poprostu system się zacinał na parenaście sekund i ruszało dalej Żadne drivery czy to all not for samsung czy tamte generic co były na winraid nie pomagały i wróciłem do win7 na ssd sata jednak, bo smiga bez żadnych problemów Cytuj
Airacobra Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Cześć @elektronike49! Spróbuj pobrać ze strony Gigabyte program Windows USB Installation Tool, powinien być w dziale wsparcia. Rozpakuj go i uruchom. Potrzebny będzie pendrive nie mniejszy niż 8 GB lub podobna karta pamięci SD, startująca z USB2. Jeżeli masz płytę z Win7 (najlepiej bez żadnych "modyfikacji") wskaż ją jako źródło systemu a pendrive lub kartę SD jako docelowy nośnik instalacyjny. W programie Windows USB Installation Tool wybierz dołączenie sterowników USB3 oraz NVMe do systemu. Dołączanie tych sterowników - nie wiedzieć czemu - trwa równe pięć godzin, w efekcie otrzymujesz nośnik instalujący, który powinien wykrywać SSD NVMe. Ja tak zrobiłem i używam Win 7 dysku NVMe ADATA SX6000 Pro z kontrolerem Realteka, który teoretycznie nie powinien działać, ponieważ dla Win7 są sterowniki dla chipów Samsunga i Phisona. Pozdrawiam. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 4 godziny temu, Airacobra napisał: Spróbuj pobrać ze strony Gigabyte program Windows USB Installation Tool, Po co? Tam nie ma niczego poza USB 3.0 z którymi nie ma problemu, co by pomogło na problem z brakiem sterowników NVMe do tego dysku. Takich sterowników nie ma, nigdy nie było i nigdy nie będzie. Jedyna szansa, to instalacja systemu wskazanego wyżej, gdzie są zintegrowane modyfikowane uniwersalne sterowniki NVMe, oparte głównie na kontrolerze Phison. Niestety ten dysk ma kontroler Silicon Motion, który utrudnia sprawę. Radzę poczytać w pierwszym poście tego starszego wydania systemu Win 7 ze sterownikami: Tu są wszystkie sterowniki NVMe: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Dla dysku Silicon Power interesujące są tylko Phison NVMe Drivers (są zintegrowane z Win 7 wykonanym przeze mnie) oraz modyfikowane sterowniki Samsung NVMe Drivers (te na czerwono) - tylko, że tych nie można zintegrować, ale można spróbować tricku z klonowaniem (opisane w tematach wyżej). Nic więcej nie da się zrobić. 4 godziny temu, Airacobra napisał: Dołączanie tych sterowników - nie wiedzieć czemu - trwa równe pięć godzin, Chyba robiłeś, to na prehistorycznym sprzęcie i wolnym dysku HDD. 5 godzin temu, Airacobra napisał: używam Win 7 dysku NVMe ADATA SX6000 Pro z kontrolerem Realteka, który teoretycznie nie powinien działać, ponieważ dla Win7 są sterowniki dla chipów Samsunga i Phisona. I tu się mylisz. Sterowniki NVMe Realteka istnieją: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] i bazują na sterownikach Open Fabrics czyli przeznaczonych dla kontrolera Phison: Wystarczy problematyczny dysk podłączyć pod działający komputer z portem PCI-E 3.0 x NVMe i odczytać ID dysku, a następnie porównać z wpisami w pliku inf sterowników. Niezgodne ID nie ma sznas na zainstalowanie. Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Ostatnio gość miał podobny problem, i dysk na Realteku działał na tym modzie wikiego, a na SM nie dał rady. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 12 Maja 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2021 Jeszcze jedna szansa, ale trzeba samemu zintegrować - sterowniki NVMe od Kingspec bazujące na kontrolerze Silicon Motion SM226x: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Oczywiście to też są przerobione sterowniki Open Fabrics. Inna przydatna strona ze sterownikami i narzędziami do SSD: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi