Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od kilku dni mam problem z ramami

Ogólnie podkręcałem ramy na wartości 3466mhz, raz 3533mhz, napięcie zawsze było max 1.42v

Pewniego razu sprawdzam se CPU-Z i pokazuje mi to:

image.png.6de66f33a924b8f6b0fd946d0cc40b93.png

Ogólnie mam 3200mhz,  więc powinno być napisane 1600mhz x 2, bo to DDR, bo wtedy by było 3200, a pokazuje 1586mhz czyli jakieś 3172mhz.

Czy to oznacza że ram się degraduje?

Pozdrawiam.

Opublikowano
2 godziny temu, OperGamer89 napisał:

Ogólnie mam 3200mhz,  więc powinno być napisane 1600mhz x 2, bo to DDR, bo wtedy by było 3200, a pokazuje 1586mhz czyli jakieś 3172mhz.

Przecież magistrala faluje i zawsze jest niepełne 1600MHz. U mnie np przy DDR3 1600MHz CPU-z pokazuje 799MHz. Wszystko prawidłowo.

A swoją drogą po OC jak wracasz do ustawień nominalnych, warto zawsze bios zresetować.

Opublikowano
4 minuty temu, wiktorynek napisał:

Przecież magistrala faluje i zawsze jest niepełne 1600MHz. U mnie np przy DDR3 1600MHz CPU-z pokazuje 799MHz. Wszystko prawidłowo.

A swoją drogą po OC jak wracasz do ustawień nominalnych, warto zawsze bios zresetować.

Spoko, dzięki za radę

Pozdrawiam.

Opublikowano
35 minut temu, wiktorynek napisał:

Przecież magistrala faluje i zawsze jest niepełne

Ale nie taka różnica, powinno falować o 1-2MHz. Na tym screenie wygląda to tak, jakby włączył w BIOS'ie funkcję Spread Spectrum, ale może aktywne AMD-V automatycznie to uruchamia? Nie wiem.