Exeant Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 HP EliteBook 2540p dość wiekowy sprzęt... I5 540M / 6 GB RAM [2-4] / 120SSD . Śmigał sporo czasu na Win JG8.1 na SSD PNY (niemal nowy) umiejscowiony w slocie napędu. Standardowego dysku brak. Na drugim SSD posiadałem "testowo" Win 10, po włożeniu uruchamiał się bez problemu. Po kilku "przekładkach" przy włączaniu na dysku z Win 8.1 tuż po logu HP, wyskoczył czarny ekran z komunikatem "PCI CONTROLLER ERROR" (8-10 linijek tego samego błędu), F1 continue F10 BIOS setup . Zmieniałem dyski - nic Grzebałem w BIOSie - bootowanie, włączanie/wyłączanie urządzeń - nic Próba zbootowania z USB - nic. Nawet nie wykrywa pendrive'a w urządzeniach . Dysku również nie pokazuje w BIOSie. Laptop leżał w jednym miejscu, wyciągałem z niego jedynie tackę z dyskiem. W sieci niestety niewiele jest na temat tego błędu, głównymi sugestiami może być uszkodzona kośc RAM ?! BIOS pokazywał dalej 6GB ! A wiec na początku wyjąłem kość 4GB - przy próbie włączenia czarne tło (w drugim porcie siedziało fabryczne 2GB). Następnie wyjąłem to 2GB , włożyłem z powrotem 4GB - uruchamia się z tym samym błędem... Kombinacje przekładania kości w portach, wkładania na 100% sprawnych kości z innych skończyły sie porażką. Ktoś borykał się z podobnym problemem, lub zna jakieś rozwiązanie ? (zdjęcie podglądowe) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Uwalony kontroler w chipsecie. Tak się kończy wkładanie urządzeń, nawet I/O, do lapka z podłączoną baterią. A swoją drogą ciekawe, czy ten nadziew PNY na innym kompie będzie widoczny, ale ja chyba bałbym się go podłączyć pod dobry sprzęt Cytuj
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Sprawdź dyski i zasilacz jeżeli ok to tak jak kolega wyżej napisał. Cytuj
Exeant Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Dyski/RAMy sprawne, zasilacz również. Czyli ogółem płyta główna nadaje się na złom ? Cytuj
Gość Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2021 Sprawdź co się opłaca ? naprawa , nowa czy używka. Możesz dla spokojności zrobić mu pełny restart ( wyjąć baterie na godz ) i nadpisać mu bios . Będziesz miał sto procent pewności co do uszkodzenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi