Skocz do zawartości

PCI CONTROLLER ERROR HP EliteBook 2540p

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

HP EliteBook 2540p dość wiekowy sprzęt...

I5 540M / 6 GB RAM [2-4] / 120SSD .

Śmigał sporo czasu na Win JG8.1  na SSD PNY (niemal nowy) umiejscowiony w slocie napędu. Standardowego dysku brak.

Na drugim SSD posiadałem "testowo" Win 10, po włożeniu uruchamiał się bez problemu. Po kilku "przekładkach" przy włączaniu na dysku z Win 8.1 tuż po logu HP, wyskoczył czarny ekran z komunikatem

"PCI CONTROLLER ERROR"  (8-10 linijek tego samego błędu),

F1 continue F10 BIOS setup .

Zmieniałem dyski - nic

Grzebałem w BIOSie - bootowanie, włączanie/wyłączanie urządzeń - nic

Próba zbootowania z USB  - nic. Nawet nie wykrywa pendrive'a w urządzeniach .

Dysku również nie pokazuje w BIOSie.

Laptop leżał w jednym miejscu, wyciągałem z niego jedynie tackę z dyskiem.

W sieci niestety niewiele jest na temat tego błędu, głównymi sugestiami może być uszkodzona kośc RAM ?!

BIOS pokazywał dalej 6GB !

A wiec na początku wyjąłem kość 4GB -  przy próbie włączenia czarne tło (w drugim porcie siedziało fabryczne 2GB).

Następnie wyjąłem to 2GB , włożyłem z powrotem 4GB -  uruchamia się z tym samym błędem...

Kombinacje  przekładania kości w portach, wkładania na 100% sprawnych kości z innych skończyły sie porażką.

Ktoś borykał się z podobnym problemem, lub zna jakieś rozwiązanie ?

(zdjęcie podglądowe)

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano

Uwalony kontroler w chipsecie. Tak się kończy wkładanie urządzeń, nawet I/O, do lapka z podłączoną baterią. A swoją drogą ciekawe, czy ten nadziew PNY na innym kompie będzie widoczny, ale ja chyba bałbym się go podłączyć pod dobry sprzęt :E

Opublikowano

Sprawdź  co się  opłaca ? naprawa , nowa czy używka.

Możesz dla spokojności  zrobić mu pełny restart ( wyjąć  baterie na godz )  i nadpisać mu bios .

Będziesz miał sto procent pewności co do uszkodzenia.