Skocz do zawartości

Wieszający się komputer przy obróbce video

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od dłuższego czasu mam problem przy tworzeniu struktury Blu Ray lub 4K z pojedynczego pliku w formacie MKV.
Lecz do czego dążę przy tworzeniu struktury na przykład w programie DVDFab 12.0.2.6 oczywiście x64 często program się mi wiesza i wówczas nic nie można zrobić poza restartem komputera a jak wiadomo wówczas cała praca idzie na marne bo trzeba wszystko od początku robić.
Korzystam przy obróbce z technologii CUDA w karcie graficznej którą jest ROG-STRIX-RTX2070-O8G-GAMING firmy ASUS.
Wiadomo iż skraca czas o ponad połowę gdyby miało to odbywać się za pomocą pracy procesora.
Lecz przy próbie po zawierzeniu się programu i wyłączeniu opcji CUDA niestety przy renderingu gdzie wydłuża się czas za pomocą procesora także jest ten sam problem jeśli chodzi o wieszanie się komputera.
Na początku myślałem że to tylko chwilowe zawieszenie się bo program podczas renderingu robi obliczenia, itd. lecz po 12 lub nawet 18 godzinach poddałem się i zrezygnowałem.
Czasami gdy zrobi wszystko ok to przeważnie taka operacja trwa max do 3 godzin.
Na innych programach jest to samo więc to nie wina programu jak sądziłem.
Liczę na pomoc w rozwiązaniu wyżej opisanego problemu.

Opublikowano

Na początek odpal jakiś program do monitoringu temperatur, napięcia też warto obejrzeć. HWMonitor, HWInfo, AIDA64 etc. Poza tym nie podałeś żadnych kluczowym informacji o sprzęcie - jaki to procesor, czy jest kręcony, jaki ram i czy jest kręcony itd. Specyfikację sprzętu podajemy na start przy takich tematach.

Opublikowano

Jaja sobie robisz? Kto to będzie wertował? Wklej tu zdjęcie z HWMonitor najlepiej po jakimś czasie pracy programu, bo ma kolumny min i max. Zresztą sam sobie poobserwuj, odpał program monitorujący temp  i ten do obróbki wideo, i patrz, do ilu rośnie temp na CPU.