Skocz do zawartości

Problem z rozmytymi czcionkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kilka dni temu zainstalowałem win 8.1 na nowym komputerze i od tamtej pory męczę się z ustawieniem czcionek które są rozmyte i niewyraźne. Rozdzielczość 1920x1080 (natywna), próbowałem wyłączyć cleartype i dopasować jakość w kreatorze ale to jeszcze bardziej pogarsza czytelność.. Czy ten windows po prostu tak ma? Mam się przyzwyczaić do rozmytych krawędzi i kolorowych pikseli po bokach liter? Przecież przy mniejszych tekstach to już jest zupełnie nieczytelne. Pamiętam że na win xp można było ustawić czcionki ostre jak brzytwa, w siódemce też nie było tak źle.. Mam też wrażenie że w niektórych programach rozmycie jest jeszcze większe niż np w chromie czy IE. A może to wina sterowników, albo innych ustawień?

Liczę że znajdzie się ktoś kto mi pomoże :/

Pozdrawiam

Opublikowano

Mam ustawioną na 60Hz, właściwie to nie mam żadnych innych do wyboru.. jest tylko 59Hz i 60Hz. Co dziwne nie działa też opcja trybów których monitor nie może wyświetlić. Samsung syncmaster 2333hd a sterownik do niego znalazłem na stronie producenta.

Opublikowano

Pierwsze pytanie - jakim kablem masz podłączony komputer? Zwykłym D-Sub czy DUI-D/ HDMI? Na D-Subie jakość obrazu 1920x1080 pozostawia wiele do życzenia. Czy w monitorze nie ma włączonego jakiegoś skalowania ?

Opublikowano

Komputer się nie przegrzewa ? Spróbuj podpiąć monitor do innego kompa, zobacz czy czcionki też są rozmazane. Możliwe, że jest coś nie tak z matrycą.

Monitor działa poprawnie, sprawdziłem na starym kompie z xp.

Pierwsze pytanie - jakim kablem masz podłączony komputer? Zwykłym D-Sub czy DUI-D/ HDMI? Na D-Subie jakość obrazu 1920x1080 pozostawia wiele do życzenia. Czy w monitorze nie ma włączonego jakiegoś skalowania ?

Do monitora mam kabel VGA a do karty była przejściówka DVI. Jak znajdę jakiś wolny kabel w domu to spróbuję jeszcze podłączyć hdmi, W samym monitorze nigdy nie zmieniałem żadnych ustawień, zresztą wszystko wyświetla się dobrze oprócz czcionek.. wiec to raczej wina win 8.1

Opublikowano

To co opisujesz to może być efekt kabla D-Sub na cyfrowym(DVI-D, HDMI) pewnie będzie żyleta. sprawdź też podłączenie kabla i do monitora jak i do komputera, może któraś z wtyczek nie siedzi dobrze ???

Opublikowano

Po podłączeniu dwoma różnymi kablami hdmi obraz w obu przypadkach wyglądał tragicznie, kolory żółte jak na 20 letnim CRT a 1080p wyglądało jak 800x600.. maksymalne odświeżanie jakie mogłem ustawić to 30Hz. Przeinstalowałem przy okazji sterowniki do karty ale to też nie pomogło. Co do monitora to podłączyłem do niego PS3 (przez hdmi) i działa normalnie. Nie czaję już co jest nie tak, zaczynam się martwić że ta karta graficzna jest w jakiś sposób uszkodzona chociaż gry śmigają płynnie i nie widać żadnych oznak żeby coś było nie tak.. Może ten monitor nie współpracuje z win 8.1? To możliwe?

Opublikowano

Nowy komputer piszesz ? A sprawdź czy karta graficzna jest dobrze włożona do portu. A najlepiej to ją wyjmij i zamontuj ponownie i wtedy sprawdź.

Opublikowano

Samsung syncmaster 2333hd a sterownik do niego znalazłem na stronie producenta.

Wywal ten sterownik.

Nie znaczy że on jest przyczyną, ale np na LG, po instalacji sterownika obraz wyglądał gorzej.

Tym bardziej że patrząc na stronie producenta [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

to jakiś zabytek z 2008 roku.

Zobacz czy w monitorze Masz dobrze wybrany sygnał

13 strona: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

7497590Przechwytywanie.PNG

Opublikowano

Ok, wywaliłem sterownik. Udało mi się też podłączyć hdmi, musiałem ręcznie w ustawieniach monitora przypisać nazwę urządzenia podłączonego do złącza. Problem w tym że przez hdmi obraz wcale nie wygląda lepiej, co prawda ostrość jest taka sama a może nawet trochę lepsza ale pogorszyła się za to jasność ekranu, biel jest dużo bardziej żółta w porównaniu do D-sub i wygląda to mniej więcej tak jakbym użył f.luxa.

Jak na razie wątek pasuje bardziej do działu "problemy techniczne" ;p ale jak dla mnie to ewidentnie wina windowsa. Sam obraz (na d-sub) nie wygląda źle, problemem są wyłącznie czcionki (w windowsie, programach, przeglądarce) Nawet w grach napisy wyglądają wyraźnie, co chyba jest potwierdzeniem tego że z monitorem, kartą czy kablem jest wszystko dobrze.