Skocz do zawartości

Problem z dyskami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mam podłączone tak Dysk SSD, dysk HDD 2x WD 500 gb , ale jeden dysk sie wywala i robi mi freeza na cały komputer te dwa dyski są sprawne smart pokazuje brak błędów, gdy odłączam jeden to działa normalnie, gdy podłącze  to już nie działa jak trzeba.. , Płyta to tak jak w innym temacie miałem CIH81M to jest tak nie typowa, a system to Windows 10 szukam od paru dni przyczyny jaki to stanowi problem ale bez skutku

Opublikowano

Zmień kable danych i jak masz opcję to i zasilania. Jak nie to zamień zasilanie miejscami. Jeśli dalej będzie się ten sam dysk freezował to trzeba sie mu dokładnie przyjrzeć.

Raczej gniazda SATA w płycie nie ulegają uszkodzeniom by wywołać taki efekt.

I wklej na wszelki wypadek kompletny SMART obu dysków.

Opublikowano

Podobne komputery biurowe HP i Dell też mają najczęściej 3 porty SATA i 2 z nich służą dla dysków, a 1 dla napędu DVD. Twoja płyta też ma 2 porty w innym kolorze niż ten trzeci. Niestety nie widzę oznaczeń tych portów, więc mogę się tylko domyślać.

Może nie akceptować 3 dysków.

Opublikowano

Problem na razie zostaje tak jak jest, bo widzę ze bez tego jednego mniej dysku chodzi normalnie , podłączam i już zaczynają schody robić.., tak ze na razie temat zostawiam dam znać po wymianie płycie głównej.

Opublikowano

dyski te dwa robiłem na zamianę sata, zamiana kabelki już była, zasilacz mam drugi 850 w to samo, wiec odpada zasilacz, mogę jeszcze podłączyć do innej płyty głównej ale tu już u kolegi , za pewne będzie działać bo ma ryzena wiec pewnie tkwi problem w płycie  i niestety robi freezy,  dyski działają jak podłączę trzeci obojętne który tak już robi.