Skocz do zawartości

Laptop nie wstaje, brak żadnych oznak działania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ostatnio nie mogłem wł ączyć laptopa a dioda podłączenia ładowarki nie świeciła, poczułem zapach spalenizny więc szybko odkręciłem śrubki i zdjąłem klawiaturę a tam zobaczyłem taki prezent (widać na załączonych zdjęciach). Jak odczepiłem tasiemke była jeszcze ciepła, niewiem czy to widać na zdjęciu ale jeden z pinów jest na końcu lekko pomarańczawy tak jakby spalony. Laptop to lenovo ideapad z510 typ 20287 czy coś takiego i chciałbym się dowiedzieć czy ta tasiemka jest wymienialna czy już cały lapek do piachu.  

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Ta zakop go w ogrodzie [emoji4]
Szukam odpowiedzi a nie ironii bo zapasowy dell studio 1555 już serio mi na psyche działa

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Taśma jest razem z klawiaturą.
Że wymienialne?

Opublikowano

Najpierw trzeba " przedzwonić  "  tego laptopa  co spowodowało to zwarcie  a nie pytać się o taśmę  (  taśma widać już przez jakiegoś " fachowca  "  była  montowana  chyba że ty ją przedarłeś ? ) , więc miernik w łapki i jedziesz  jak zlokalizujesz i naprawisz wówczas   montujesz nową taśmę .

Tak  jak kolega wyżej się pytał bez tej taśmy laptop reaguje cokolwiek ? .

Opublikowano

Ok trochę nie odpowiadałem bo miałem co inne na głowie, przyjechał wujo i sprawdzaliśmy tam, uznal ze to raczej nie przez tasiemke ale w kazdym razie bawil sie tam miernikiem i przez złącze zasilania dochodzi prąd ale na płycie głównej kończy się, czyli płyta pewnie dead

Opublikowano

Sprawdź napięcia na pinach baterii. Jak ci się pokaże na którymś 3V to jakieś tam życie się tli. Potem trzeba by sprawdzić czy jest 5V na PJ402. Jak nie masz 3V to PU301 prawdopodobnie jest walnięte. Oczywiście bez podpiętej tej tasiemki wszystko róbcie.

Ewentualnie płyta za 350zł i po sprawie lub zanieś do serwisu do wyceny i naprawy.