Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jak w tytule poszukuje fajnego wydajnego systemu pod stare gierki.

Specyfikacja:

Core 2 duo e6550 2.4 GHz

Ram 7gb ddr2 800Mhz

GeForce GT 730 2gb

Komputer Fujitsu esprimo p5720

Też mam pytanie czy do tego komputera wejdzie core 2 quad ?

Opublikowano

Oficjalnie najmocniejszy procesor jaki możesz do tego kompa włożyć, to C2D E8500. Teoretycznie... dało by się włożyć Core 2 Quad'a, ale nie wiadomo, czy płyta go "zaakceptuje" (musiałoby być to samo taktowanie szyny FSB, ja bym nie ryzykował). Stare gierki - jakie masz na myśli? Bo dla jednych to będzie Tomb Raider 2013, a dla drugich Morrowind lub Gothic.
pozdro

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

To teraz tak - UPGRADE:

Po taniości: wsadzić C2D E8500 (ok. 14 zł bez dostawy z Alledrogo) - LINK DO PROCESORA   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

MAX upgrade procesora (ale nie jestem do końca pewien) - Core 2 Quad Q9450 (ok. 95zł bez dostawy z Alledrogo, ALE, ALE, ALE - musiałbyś zmienić chłodzenie na wydajniejsze, lub pogodzić się z pogorszoną kulturą pracy oraz zrobić update BIOS'u, jeśli nie masz najnowszej wersji / LINK DO PROCESORA:   [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]   PŁYTA GŁÓWNA NIE OBSŁUŻY    jednak obsłuży ;)

32bit - "czyścioch" Windows XP (obraz .ISO np. z "basewin.pl")

32bit - Windows 7 MOD SROM-OTNIK'A :

64bit - Windows 7 MOD SROM-OTNIK'A :

Opublikowano

Postaram się znaleźć dokumentację dla Twojego komputera, na razie znalazłem dla FS E5720:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

MAX CPU to jest C2D E8500 (DO INNEGO MODELU, PROSZĘ SIĘ NIE POMYLIĆ),

pozdro

Mógłbyś wstawić screena z CPU-Z z sekcji Mainboard? To by mi pomogło. Dzięki

Opublikowano

Dobra, znalazłem manuala do Twojej płyty:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Wychodzi na to, że płyta obsługuje Core 2 Quad'y o taktowaniu szyny FSB 1066 lub 1333 MHz (czyli obsłuży Q6600 i podanego przeze mnie Q9450 JEDNAKŻE Twój obecny procesor posiada TDP na poziome 65W, a wszystkie Core 2 Quad'y mają TDP na poziomie 95W, stąd konieczność wymiany chłodzenia / zasilacz powinien uciągnąć taką konstrukcję,

pozdro

Opublikowano

Nie powinien, chyba że po modach jakimś magicznym cudem będzie działał. W tym przypadku nie jestem w stanie Ci pomóc, sorry. Robisz wszystko na własną odpowiedzialność.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Więc tak zrobiłem mały upgrade komputera pod granie jak i pod używanie codzienne.

Procesor zamieniłem na core 2 quad q6600.

Kartę graficzną wymieniłem na HD 6770.

Dołożyłem zasilacz 600w + ssd 64gb.

Postawiłem windows xp obok windows 10 i śmiga. :)