Jump to content

Jak zbadać wiadomość e-mail? Daty, godziny, szczegóły?

Recommended Posts

Posted

Taki temat od jednej zaprzyjaźnionej klientki:

Pacjent  A wysłał wiadomość e-mail w styczniu do pacjenta B.

Pacjent B nie dostał wiadomości.

Pacjent A zgłosił się "z awanturą" jak to kulturalnie bywa u nas w kraju, do pacjenta B: "Eee, Panie! Gdzie jest odpowiedź na mojego majla"

Pacjent B: "Panie, a jakiego majla? By mi Pan przysłał to bym odpowiedział."

Pacjent A twierdzi, że wysłał i ma ją w wysłanych itd. nie dostał żadnej zwrotki i takie tam.

Pacjent B twierdzi, że nie otrzymał, że nie ma w żadnym SPAM. Zero. Null.

Pacjent A zrobił (podobno) FORWARD wiadomości z wysłanych, która dotarła do pacjenta B z całą treścią itd. - i tu powiedzmy, że jest OK

Pytanie:

Czy gdziekolwiek zostaje jakiś ślad, że wiadomość z której zrobiono FORWARD(tudzież, przekaż/prześlij dalej) była faktycznie ze stycznia, a nie zrobiona na szybko na lewego e-maila dzisiaj, a nie w styczniu i przesłana dalej?

Przy przesyłaniu dalej, oczywiście wskakuje nam formułka:

W dniu 2021-02-11 17:20:18 użytkownik A <A@wp.pl> napisał:

1) Ale - To można przecież edytować i wklepać sobie nawet i zeszły rok, godzina 09:00. Więc to nie jest w ogóle miarodajne.

2) Można sprawdzić "szczegółowe nagłówki wiadomości" - ale na ogół jest tam tylko data+godzina wejścia wiadomości na serwer pocztowy, dane SMTP serwera i takie tam.

3) Czy jedyna możliwość ustalenia zamieszania, to jest kontakt z administratorem serwera i analiza logów serwera pocztowego pod kontem (czy 10 stycznia na serwer chciała w ogóle wejść wiadomość z e-mail pacjentA@wp.pl, bo pan A mówi, że tego dnia, o jakiejś tam godzinie wysłał do mnie wiadomość)?

Może ktoś z ciekawości drążył kiedyś taki podobny temat? :)