Skocz do zawartości

TOSHIBA SATELLITE U405-S2826 - modernizacja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Taki pacjent:

TOSHIBA SATELLITE U405-S2826

CPU: Intel® Centrino® Processor Technology featuring: Intel® Core™ 2 Duo Processor T5550 o 1.83GHz, 2MB L2, 667MHz FSB
RAM: 2048MB PC2-5300 DDR2 SDRAM (both memory slots may be occupied)
GPU: Intel® Graphics Media Accelerator X3100 with 128MB-358MB
DYSK: 250GB (5400 RPM) Serial ATA hard disk drive
SYSTEM: WINDOWS XP

Czy przy tym procesorze jaki tu jest - jest sens inwestować w wymianę dysku na SSD + dołożenie RAM do 4GB (4GB jest max jaki podany jest w specyfikacji) - i czy ewentualnie zostać na WIN XP czy dać coś wyższego, próbować w jakąś 7 iść?

Laptop jest w posiadaniu starszej osoby. Max do internetu/jakiejś prostej gry a'la pasjanse i takie tam :E

Nie jest to główny sprzęt, ale pytanie czy coś z tym działać, czy nie zawracać sobie nawet głowy? :D

Dla mnie osobiście:

NIE DOTYKAĆ :]

- win xp, który już nawet zbytnio nie pozwala korzystać z internetu

- procesor Intel Centrino to już chyba do muzeum niedługo :E

A wy co byście zrobili z takim złomkiem? :pp

Opublikowano

Nie podałeś najważniejszego - chipset, ale skoro jest X3100, to pewnie jest GM965 - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Procesory Merom z FSB 800MHz. Tu masz teoretyczną listę, o ile BIOS obsłuży (zrób upgrade do najnowszego) - [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

gasparus lubi to
Opublikowano

Mam gorszy sprzęt i Win7 x86 chodzi jak burza na SSD. Wsadź tu choćby T7500, za grosze kupisz, do tego 2x2GB i dysk SSD i maszyna dla starszej osoby jest, nic więcej nie potrzeba. Minimum co musisz zrobić, to dysk SSD, potem RAM i CPU.

gasparus lubi to
Opublikowano

Czyli masz takie możliwości:

- procesory: T7800, T7700, T7500, T9500, T9300, T8300, T8100

- dysk: obowiązkowo SSD - wystarczy najtańszy SATA II lub SATA III myślę, że skoro tylko i wyłącznie do internetu i pasjansa to pojemności 60-128GB

- pamięć: DDR2 667MHz 4GB (2x2)

Przy takiej konfiguracji bez problemu obsłuży Win 7 x64

gasparus lubi to
Opublikowano

@WidziorTak zrobię :) Dzięki za pomoc. A szczerze mówiąc, nie zwracałem uwagi na chipset, bo w ogóle nie brałem pod uwagę wymiany, myślałem, że jest lutowany cpu na stałe w płytę, ale skoro tak, to śmiało można modernizować :pp

Teraz, wiktorynek napisał:

Czyli masz takie możliwości:

- procesory: T7800, T7700, T7500, T9500, T9300, T8300, T8100

- dysk: obowiązkowo SSD - wystarczy najtańszy SATA II lub SATA III myślę, że skoro tylko i wyłącznie do internetu i pasjansa to pojemności 60-128GB

- pamięć: DDR2 667MHz 4GB (2x2)

Przy takiej konfiguracji bez problemu obsłuży Win 7 x64

No właśnie tak już wstępnie przeglądałem ramy i ssd dokładnie takie jak podałeś, chociaż i 800MHZ patrzyłem, ale to chyba nie ma znaczenia, bo to i tak nie będzie widać tak małej różnicy przy tym złomku :P

Opublikowano
29 minut temu, gasparus napisał:

Aa no to nawet. No widzisz. To nie ma co się zastanawiać w ogóle

Tak, procek może chodzić na FSB 800, i nie jest lutowany, to jeszcze nie te szajsowate czasy, a Ram niestety max na 667, taki dziwoląg ten chipset:) [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

SSD to polecałbym polukać za dobrym używanym MLC 128-256GB (Crucial MX100/200, Micron M550/600), przeżyją nowego budżetowego TLC, a można czasem tanio trafić. Sporo osób na forum tak poluje i chyba jeszcze nikomu taki dysk nie padł.

gasparus lubi to
Opublikowano

Aktualizuję temat :)

TOSHIBA SATELLITE U405-S2826

CPU: Intel® Centrino® Processor Technology featuring: Intel® Core™ 2 Duo Processor T5550 o 1.83GHz, 2MB L2, 667MHz FSB
RAM: 2048MB PC2-5300 DDR2 SDRAM (both memory slots may be occupied)
GPU: Intel® Graphics Media Accelerator X3100 with 128MB-358MB
DYSK: 250GB (5400 RPM) Serial ATA hard disk drive
SYSTEM: WINDOWS XP

CPU zmieniony na T7500

RAM wymieniony z 2x1GB na 2x2GB

Dysk SSD

System WINDOWS 7 od Pana Prezesa @Mr.T

Aktualizacje wyłączone i takie tam.

Chodzi jak burza! :pp