punzon Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 Witam. Około 2 mieś. temu zmieniłem płytę główną i procesor. Poniżej zamieszczam specyfikację. Problem jaki się pojawia to po restarcie system staje na pierwszym ekranie jaki się wyświetla po włączeniu komputera. Tam gdzie wyświetla się model płyty głównej, ilość ram itd. Zdarzyło się tak dwa razy. Raz też komputer wcale się nie uruchamiał, czarny ekran i nic więcej, wiatraki pracowały, diody świeciły normalnie. Nie startował monitor. Po resecie biosu system startuje bez problemu. Proszę o radę co sprawdzić, gdzie szukać. System operacyjny to modyfikacja Sromotnika JG Seven, jednak myślę że to jednak płyta. Dyski i ram w poprzedniej konfiguracji nie sprawiały problemów, system też ten sam. Proszę o pomoc co sprawdzić, gdzie szukać.[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
Widzior Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 Jeśli to nie wina systemu, a raczej nie, to miałem podobny przypadek, i to była umierająca płyta główna. U mnie było tak, że jak komp już chwilę pochodził i się nagrzał, to po resecie nie wstawał. Trzeba było odczekać jakieś 15-20min aż ostygnie i wtedy szło go załączyć. Co ciekawe, bez resetowania chodził w 100% stabilnie i w normalnym użytkowaniu dało radę tak działać. Tylko weź tu przeinstaluje jakieś sterowniki wymagające resetu, nie mówiąc o zainstalowaniu na nowo windowsa Inny podejrzany, to zasilacz. Pierwsze co zrób, to odpal jakiegoś HWMonitor, HWInfo albo AIDA64 i monitoruj napięcia, szczególnie +12V. Masz tabelkę Min i Max, więc stale patrzeć nie musisz, i sprawdź po jakimś czasie wartość Min, czy nie spada mocno poniżej 12V. Spójrz też na kondensatory elektrolityczne przy sekcji zasilania procesora na płycie, czy nie są wybrzuszone albo już lekko wylane. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 10 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 Przyczyn może być kilka: - płyta - zasilacz - dyski i kabelki SATA/taśmy PATA - pamięć RAM Jedna rzecz mi się rzuca w oczy z tych screenów z CPU-z - procesor pracuje na obniżonym taktowaniu 1866MHz (x7), a napięcie jest nieco za wysokie jak na te parametry 1,272V Teoretycznie lekko za wysokie napięcie nie powinno powodować żadnych problemów oprócz zawyżania temp, ale może sekcja zasilania płyty już nie domaga. Cytuj
punzon Opublikowano 10 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2021 Miałem obawy że to jednak płyta. Napięcie faktycznie tak skacze 1,15-1,228. Mam drugi zasilacz jutro sprawdzę jak będzie to wyglądać. Cytuj
Widzior Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 55 minut temu, punzon napisał: Napięcie faktycznie tak skacze 1,15-1,228 Napięcie na procku będzie skakać, to normalne jak nie masz go ustawionego na sztywno, bo w idlu zrzuca takty i zmniejsza napięcie. Lepiej poobserwuj napięcie +12V. Swoją drogą sprzęt stary na węgiel, więc ma prawo już odchodzić z tego świata, szczególnie wrażliwe na czas (elektronicznie) są płyta główna, karta graficzna i zasilacz, a najmniej procesor i pamięć. Dyski HDD to najczęściej kwestia mechaniczna. Cytuj
punzon Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Coś poczytałem o tych napięciach, mam programik PC Probe II i zainstalowałem OCCT. Według programów 12,26 - 12,43. Na mierniku jednak 12,59 i nieco spada ale bardzo często 12,59. To chyba taka górna granica. Zmienię jutro zasilacz i będę obserwować dalej. Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj
m4s Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 Sprawdź kondensatory czy nie są wybrzuszone/wylane Cytuj
Nieobecny Opublikowano 11 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2021 15 godzin temu, punzon napisał: Napięcie faktycznie tak skacze 1,15-1,228 14 godzin temu, Widzior napisał: Napięcie na procku będzie skakać, to normalne jak nie masz go ustawionego na sztywno, bo w idlu zrzuca takty i zmniejsza napięcie I dlatego powinno być 1,28V przy taktowaniu x9, a niższe przy taktowaniu x7, a wygląda tak samo. Proszę się tym nie sugerować za mocno, to może być przekłamanie programu diagnostycznego. 14 godzin temu, Widzior napisał: Dyski HDD to najczęściej kwestia mechaniczna. Tak, tylko uszkodzenie mechaniczne najczęściej nie wpływa na rozruch systemu na innym dysku, jeśli uszkodzony dysk nie jest systemowy. Natomiast wada elektroniki może powodować sytuację w której komp się nie uruchamia. Można przetestować - w momencie startu systemu jak zatrzyma się, odpiąć dyski niesystemowe i obserwować czy rozpoczyna się dalszy bieg startu systemu. Dysk systemowy można sprawdzić tylko programami diagnostycznymi. Cytuj
punzon Opublikowano 12 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 Witam. Zmieniłem zasilacz, poprzedni to Modecom, ten Dell. Różnica w napięciach jest znaczna, teraz nie ma takich skoków. Na 12V jest 12,31 i spada tylko do 12,27. V core 1,14 (gdy mnożnik x7) i nie ma takich częstych skoków jak poprzednio. Teraz zmiany są bardzo niewielkie i rzadkie. Jeśli chodzi o kondensatory na płycie wyglądają normalnie. Zobaczymy co dalej, pozdrawiam Cytuj
Widzior Opublikowano 12 Stycznia 2021 Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2021 No chłopie, to od tego trzeba było zacząć, że zasilacz to Modecom, to postawiłbym go na 1szym miejscu w podejrzanych Ja jak widzę napis FEEL, to otwieram okno i robię mocny zamach. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi