Skocz do zawartości

Flashowanie Sony Xperia Z C6603

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Podczas robienia odkryć archeologicznych znalazłem Sony Xperia Z C6603 :D Telefon nie uruchamia się,tak mi się wydaje ... Podłączam do lapka przytrzymując vol- plus usb i 8.1 go wykrywa,jak i flashtool. Twierdzi że nie mam włączonych opcji programistycznych,co nie mogę potwierdzić,czy były włączone lub nie...

Z tego co pamiętam telefon jakieś dwa,trzy miechy temu hulał jak burza. Matka z neigo korzystała,ale zrezygnowała bo za dużo bajerów miał i jak wyłączyłem go to tak leżał. Podłączałem do ładowania na 5 godzin i nic. 

Flashtool + sterowniki zainstalowane,również adb też zainstalowałem.

Macie pomysły co jeszcze da się zrobić byle go nie rozbierać i nie dawać do serwisu,bo z hajsem będzie ciężko....

Opublikowano
22 godziny temu, ziomek1993 napisał:

Witam,

Podczas robienia odkryć archeologicznych znalazłem Sony Xperia Z C6603 :D Telefon nie uruchamia się,tak mi się wydaje ... Podłączam do lapka przytrzymując vol- plus usb i 8.1 go wykrywa,jak i flashtool. Twierdzi że nie mam włączonych opcji programistycznych,co nie mogę potwierdzić,czy były włączone lub nie...

Z tego co pamiętam telefon jakieś dwa,trzy miechy temu hulał jak burza. Matka z neigo korzystała,ale zrezygnowała bo za dużo bajerów miał i jak wyłączyłem go to tak leżał. Podłączałem do ładowania na 5 godzin i nic. 

Flashtool + sterowniki zainstalowane,również adb też zainstalowałem.

Macie pomysły co jeszcze da się zrobić byle go nie rozbierać i nie dawać do serwisu,bo z hajsem będzie ciężko....

zacznij od pełnego naładowania a później PC Companion... 

a swoją drogą nic nie napisałeś, czy wchodzi w tryb fastboot lub recovery 

Opublikowano

Jak się czujesz na siłach to odblokuj bootloadera, następnie wczytaj recovery  na przyklad  TWRP i z jego poziomu  zaistaluj LineageOS 16.0 dla xperi z. Jezeli nie wiesz jak to oddaj telefon do serwisu.

Opublikowano (edytowane)

@fenirodblokowałem bootloader ale Xperia Comparison twierdzi że nadal mam zablokowany. Udało mi się wgrać firmware ale po ponownym włączeniu telefonu świeci ekran i nic więcej. Żadnego postępu.

Temat do zamknięcia. Nie da się nic z tym zrobić a serwis odpada. Możecie temat nawet usunąć bo nic nie wniósł nawet. To co mi podsuwaliście robiłem kilka razy i lipa wyszła.

Edytowane przez ziomek1993
Temat do zamknięcia
Opublikowano

Zajmuję się flashowaniem Sony od kilku lat. Do odblokowania bootloadera konieczny jest specjalny sterownik pod konkretny model. Zainstalować go można tylko poprzez wyłączenie sprawdzania podpisu sterowników. Do tego Minimal ADB i pliki obrazu systemu. Wszystko robimy z poziomu konsoli. 

Opublikowano (edytowane)

Słuchajcie winclubuserzy :D 

Bootloader mam odblokowany. Firmware pobrane. Flashtool oraz sp flash tool w razie :D Nawet ten drugi soft nie był odpalany. 

Telefon jest wykrywany w fastboot i flashmode. Udało się sflashować Xperię Z C6603 ale po uruchomieniu fona według instrukcji w flashtool nic się na ten moment nie dzieje a minęło dobre 15 minut :(.

Jakieś pomysły ? 

Edytowane przez ziomek1993
Edycja postu i dodanie informacji.