mike Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Witam Mamy problem z wykonaniem secure erase w dysku evo960 Samsunga nvme. Najnowszy Magicparts uruchomiony z usb, erase nie da się wykonać gdyż program pokazuje komunikat error failed (pomimo sleep). Następnie został zainstalowany Magican Samsung utworzony usb botowalny. Ta sama sytuacja-podczas próby erase pokazuje error 29. Dysk zapisany 10000 MB. Czy darować sobie tę opcje i podczas instalacji win10 w diskpart wybrać opcje "clean"? Laptop lenovo. Cytuj
info Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 może wpierw przeskanuj dysk potem ściągnij dedykowane oprogramowanie Magician Software i nim sformatuj Cytuj
mike Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Cytat może wpierw przeskanuj dysk czym najlepiej? Softem Samsunga Magican? Cytat potem ściągnij dedykowane oprogramowanie Magician Software i nim sformatuj mam tego Magicana utworzyłem USB botowalny i podczas erase wyskakuje błąd29. Cytuj
marcin19883 Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 Tu masz jak to zrobić. Najważniejsze to ściągnij najnowszą wersję Samsung Magican. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
info Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 8 minut temu, mike napisał: czym najlepiej? Softem Samsunga Magican? mam tego Magicana utworzyłem USB botowalny i podczas erase wyskakuje błąd29. dysk sprawny i zaktualizowane firmware ? nie zaszkodzi też aktualizacja płyty g Cytuj
mike Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 dysk SSD jest jedeny w laptopie wiec używam secure erase z usb botowalnego. Dysk sprawny zainstalowałem na nim win10 najnowszy , potem Magican Samsung i utworzyłem USB botowalne. Cytat Tu masz jak to zrobić. Najważniejsze to ściągnij najnowszą wersję Samsung Magican. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Przeprowadzam całą akcje jak pod podanym linkiem ale na końcu wyskakuje Error29. Cytuj
info Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 21 minut temu, mike napisał: dysk SSD jest jedeny w laptopie wiec używam secure erase z usb botowalnego. Dysk sprawny zainstalowałem na nim win10 najnowszy , potem Magican Samsung i utworzyłem USB botowalne. Przeprowadzam całą akcje jak pod podanym linkiem ale na końcu wyskakuje Error29. coś jest zje***e jak error jest zaktualizuj firmware zaktualizuj bios Cytuj
mike Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 bios najnowszy 2017 musi być jakaś blokada albo w biosie albo w partycji, może problemem jest że to laptop itp. Nie wiem już. Cytuj
info Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 11 godzin temu, mike napisał: bios najnowszy 2017 musi być jakaś blokada albo w biosie albo w partycji, może problemem jest że to laptop itp. Nie wiem już. może dysk jest zablokowany jakoś zabezpieczyli żebyś danych nie stracił Cytuj
mike Opublikowano 25 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 troche sie obawiam tych poleceń linuxowych gdyż jest to dysk ssd a nadpisywanie go zerami korzyści mu raczej nie przyniesie. info lubi to Cytuj
info Opublikowano 25 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 25 Listopada 2020 21 minut temu, mike napisał: troche sie obawiam tych poleceń linuxowych gdyż jest to dysk ssd a nadpisywanie go zerami korzyści mu raczej nie przyniesie. a tak właściwie to co Ty chcesz zrobić dyskiem byłem pewien że chcesz go wyzerować ? Cytuj
mike Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Cytat a tak właściwie to co Ty chcesz zrobić dyskiem byłem pewien że chcesz go wyzerować ? przywrócić jak najbliżej do stanu fabrycznego Cytuj
info Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 8 godzin temu, mike napisał: przywrócić jak najbliżej do stanu fabrycznego może spróbuj jakiś innym programem niż samsunuga secure erase Cytuj
nudzija Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 a próbowałeś sanatize z botowalnego parted magic? info lubi to Cytuj
info Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
info Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 10 godzin temu, mike napisał: troche sie obawiam tych poleceń linuxowych gdyż jest to dysk ssd a nadpisywanie go zerami korzyści mu raczej nie przyniesie. wywale te polecenia chyba najlepszy sposób będzie ten PARTED MAGIC on ma opcje secure erase Cytuj
mike Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Cytat a próbowałeś sanatize z botowalnego parted magic? wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed". Włączałem tez opcje "sleep". Cytat wywale te polecenia chyba najlepszy sposób będzie ten PARTED MAGIC on ma opcje secure erase ten opis z linku dotyczy starej wersji teraz jest trochę inaczej, co nie zmienia faktu że kończy się "erase" niepowodzeniem. Cytuj
info Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 1 godzinę temu, mike napisał: wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed". Włączałem tez opcje "sleep". ten opis z linku dotyczy starej wersji teraz jest trochę inaczej, co nie zmienia faktu że kończy się "erase" niepowodzeniem. jeżeli dysk jest dobry na 100 to stawiam że jest zabezpieczony jakoś może jest zaszyfrowany ? Jestem bardzo ciekaw bo teraz ssd na topie są Cytuj
mike Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Cytat może jest zaszyfrowany ? tylko nie pyta o hasło, normalnie zainstalowałem system i programy. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 10 godzin temu, pjoter80 napisał: PARTED MAGIC on ma opcje secure erase Lepsza opcja to Sanitize, ale nie każdy dysk (kontroler) pozwala na tą operację. 10 godzin temu, mike napisał: wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed". Dysk jest uszkodzony lub jakoś zabezpieczony. Cytuj
mike Opublikowano 26 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 Cytat Dysk jest uszkodzony lub jakoś zabezpieczony. jak to sprawdzić? Cytat Lepsza opcja to Sanitize, ale nie każdy dysk (kontroler) pozwala na tą operację. według programu Sanitaze jest dla ATA, mój jest M.2 nvme Ciekawe czy MBR vs GPT ma znaczenie. Czy opcje w bios też. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 26 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 26 Listopada 2020 28 minut temu, mike napisał: Sanitaze jest dla ATA, mój jest M.2 nvme Nie ma znaczenia. Decyduje kontroler dysku. 28 minut temu, mike napisał: Ciekawe czy MBR vs GPT ma znaczenie. Czy opcje w bios też. Żadnego. Cytuj
mike Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wygląda na to że włączone jest szyfrowanie. Nie mozna tego zmienieć. Czy to ma wpływ na secure erase? Cytuj
info Opublikowano 27 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 6 godzin temu, mike napisał: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wygląda na to że włączone jest szyfrowanie. Nie mozna tego zmienieć. Czy to ma wpływ na secure erase? wyłącz i zobacz wtedy może to jest problemem jak dysk dobry Cytuj
mike Opublikowano 27 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2020 ok tylko jak to wyłączyć? W tym programie samsunga nie da się. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi