Skocz do zawartości

Secure Erase dysku ssd -problem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mamy problem z wykonaniem secure erase w dysku evo960 Samsunga nvme. Najnowszy Magicparts uruchomiony z usb,  erase nie da się wykonać gdyż program pokazuje komunikat error failed  (pomimo sleep). Następnie został zainstalowany Magican Samsung utworzony usb botowalny. Ta sama sytuacja-podczas próby erase pokazuje error 29.

Dysk zapisany 10000 MB. Czy darować sobie tę opcje i podczas instalacji win10 w diskpart wybrać opcje "clean"?

Laptop lenovo.

Opublikowano
Cytat

może wpierw przeskanuj dysk

czym najlepiej? Softem Samsunga Magican?

Cytat

potem ściągnij dedykowane oprogramowanie Magician Software i nim sformatuj

mam tego Magicana utworzyłem USB botowalny i podczas erase wyskakuje błąd29.

Opublikowano
8 minut temu, mike napisał:

czym najlepiej? Softem Samsunga Magican?

mam tego Magicana utworzyłem USB botowalny i podczas erase wyskakuje błąd29.

dysk sprawny i zaktualizowane firmware ? nie zaszkodzi też aktualizacja płyty g

Opublikowano

dysk SSD jest jedeny w laptopie wiec używam secure erase z usb botowalnego.

Dysk sprawny zainstalowałem na nim win10 najnowszy , potem Magican Samsung i utworzyłem USB botowalne.

Cytat

Tu masz jak to zrobić. Najważniejsze to ściągnij najnowszą wersję Samsung Magican. [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Przeprowadzam całą akcje jak pod podanym linkiem ale na końcu wyskakuje Error29.

Opublikowano
21 minut temu, mike napisał:

dysk SSD jest jedeny w laptopie wiec używam secure erase z usb botowalnego.

Dysk sprawny zainstalowałem na nim win10 najnowszy , potem Magican Samsung i utworzyłem USB botowalne.

Przeprowadzam całą akcje jak pod podanym linkiem ale na końcu wyskakuje Error29.

coś jest zje***e jak error jest :biggrin5:

zaktualizuj firmware 

zaktualizuj bios

Opublikowano
11 godzin temu, mike napisał:

bios najnowszy 2017

musi być jakaś blokada albo w biosie albo w partycji, może problemem jest że to laptop itp. Nie wiem już.

może dysk jest zablokowany jakoś zabezpieczyli żebyś danych nie stracił

Opublikowano
21 minut temu, mike napisał:

troche sie obawiam tych poleceń linuxowych  gdyż jest to dysk ssd a nadpisywanie go zerami korzyści mu raczej nie przyniesie.

a tak właściwie to co Ty chcesz zrobić dyskiem byłem pewien że chcesz go wyzerować ?

Opublikowano
10 godzin temu, mike napisał:

troche sie obawiam tych poleceń linuxowych  gdyż jest to dysk ssd a nadpisywanie go zerami korzyści mu raczej nie przyniesie.

wywale te polecenia chyba najlepszy sposób będzie ten PARTED MAGIC on ma opcje secure erase

Opublikowano
Cytat

a próbowałeś sanatize z botowalnego parted magic?

wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed".  Włączałem tez opcje "sleep".

Cytat

wywale te polecenia chyba najlepszy sposób będzie ten PARTED MAGIC on ma opcje secure erase

ten opis z linku dotyczy starej wersji teraz jest trochę inaczej, co nie zmienia faktu że kończy się "erase" niepowodzeniem.

Opublikowano
1 godzinę temu, mike napisał:

wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed".  Włączałem tez opcje "sleep".

ten opis z linku dotyczy starej wersji teraz jest trochę inaczej, co nie zmienia faktu że kończy się "erase" niepowodzeniem.

jeżeli dysk jest dobry na 100 to stawiam że jest zabezpieczony jakoś 

może jest zaszyfrowany ?

Jestem bardzo ciekaw bo teraz ssd na topie są 

Opublikowano
10 godzin temu, pjoter80 napisał:

PARTED MAGIC on ma opcje secure erase

Lepsza opcja to Sanitize, ale nie każdy dysk (kontroler) pozwala na tą operację.

10 godzin temu, mike napisał:

wykonując opcje "erase disk" z tego programu (najnowszy) pokazuje na końcu komunikat "failed".

Dysk jest uszkodzony lub jakoś zabezpieczony.

Opublikowano
Cytat

Dysk jest uszkodzony lub jakoś zabezpieczony.

jak to sprawdzić?

Cytat

Lepsza opcja to Sanitize, ale nie każdy dysk (kontroler) pozwala na tą operację.

według programu Sanitaze jest dla ATA, mój jest M.2 nvme

Ciekawe czy MBR vs GPT ma znaczenie. Czy opcje w bios też.

Opublikowano

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wygląda na to  że włączone jest szyfrowanie. Nie mozna tego zmienieć. Czy to ma wpływ na secure erase?

Opublikowano
6 godzin temu, mike napisał:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wygląda na to  że włączone jest szyfrowanie. Nie mozna tego zmienieć. Czy to ma wpływ na secure erase?

wyłącz i zobacz wtedy może to jest problemem jak dysk dobry