ullortnaci Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 Potrzebuję systemu pod słaby laptop Packard Bell TE69CX (i3-3217U, 4 GB RAM, HDD) , z jakiegoś powodu kilka lat temu zaczął gigantycznie zamulać (niskie transfery HDD na czystym Windowsie). Pamiętam, że na jakimś modzie dopiero miał normalny transfer na dysku twardym. Na czystym Windowsie 8.1 i 10 dzieje się to samo.
BartAcid Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 Bo zapewne dysk masz już wytyrany. Zmień na SSD i po sprawie. Albo przynajmniej Low Level Format zrób nim postawisz nowy system. Po tej operacji test Victoria HDD i będziesz wiedział czy dysk się nadaje jeszcze do czegokolwiek
ullortnaci Opublikowano 4 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 9 minut temu, BartAcid napisał: Bo zapewne dysk masz już wytyrany. Zmień na SSD i po sprawie. Albo przynajmniej Low Level Format zrób nim postawisz nowy system. Po tej operacji test Victoria HDD i będziesz wiedział czy dysk się nadaje jeszcze do czegokolwiek Dysk prócz tych niskich transferów jest sprawny.
BartAcid Opublikowano 4 Listopada 2020 Zgłoś Opublikowano 4 Listopada 2020 Co wedle ciebie znaczy sprawny? Dla mnie w Victorii same jasno szare sektory, coś tam ciemniejszych. Dysk może nie mieć BS ale wytyrane domeny magnetyczne mają dłuższy niż normalnie czas dostępu przez co transfery są kulawe. Czyli pojawia się sporo wyników na zielonym polu lub nie daj boże pomarańcz lub czerwień.
ullortnaci Opublikowano 5 Listopada 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Listopada 2020 18 godzin temu, BartAcid napisał: Co wedle ciebie znaczy sprawny? Dla mnie w Victorii same jasno szare sektory, coś tam ciemniejszych. Dysk może nie mieć BS ale wytyrane domeny magnetyczne mają dłuższy niż normalnie czas dostępu przez co transfery są kulawe. Czyli pojawia się sporo wyników na zielonym polu lub nie daj boże pomarańcz lub czerwień. Ok, to sprawdzę w tym programie jak wygląda sytuacja. Chodziło mi o brak bad sectorów.
Rekomendowane odpowiedzi