Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 20.09.2020 o 15:15, Bi123 napisał:

Ja mam na dwóch różnych dyskach SSD.

Pamiętaj aby każdorazowo przed instalacją odłączyć drugi dysk, wtedy po instalacji będą miały odrębny, niezależny rozruch.

Od kiedy przed instalacja trzeba odłączyć drugie dwa dyski? Chyba że chodzi tylko o ten gdzie jest zainstalowany system.

Mam odrębny dysk s2 sata na ktorym mam win10, teraz chce zainstalowac nowy system to musze wylaczyc kompa i wlaczyc bootowanego penka by zainstalowalo mi system na tylko jednym dysku? to bez sensu jest bo jak odepne drugi dysk na ktorym mam system, to wciaz mam podpiety trzeci dysk (bez systemu) i co ten też bedzie ingerowal?

Opublikowano
3 minuty temu, sebash napisał:

Od kiedy przed instalacja trzeba odłączyć drugie dwa dyski?

Od zawsze. Jak się instaluje system, to zostawia się podpięty tylko jeden dysk - ten, na który jest wykonywana instalacja. I 100x już było tłumaczone, dlaczego.

Forii lubi to
Opublikowano
25 minut temu, Widzior napisał:

Od zawsze. Jak się instaluje system, to zostawia się podpięty tylko jeden dysk - ten, na który jest wykonywana instalacja. I 100x już było tłumaczone, dlaczego.

Rozumiem ok, dobrze wiedzieć, dzięki temu będe miał później mozliwość wyboru przed logowaniem systemu które mam zainstalowane na odrębnych dyskach/partycjach?
By nie musiec ciągle wchodzic do biosu i przelaczac bootowalny dysk? :)

Opublikowano

Nie, właśnie w takim przypadku nie będziesz miał wyboru systemu, bo są one na osobnych dyskach, mają osobne bootloadery. I tak jest lepiej i bezpieczniej. A do BIOSu nie trzeba wchodzić, wystarczy po włączeniu kompa wciskać odpowiedni klawisz (u mnie w MSI F10), żeby wywołać Boot Menu i wybrać z jakiego dysku ma odpalić system.

Forii i piosylant lubią to
Opublikowano

No to masakra, ja czegoś takiego nie chce, to już wychodzi na to ze lepiej zrobić format, ale weź tu zgrywaj wszystko jak człowiek tweakował system przez 3 lata, klucze do rejestru itd, instalki, 

tak myslalem ze systemy beda sie gryzly bo w koncu co z tego jak sa zainstalowane na osobnych dyskach jak REJESTR (regedit) JEST JEDEN I TAK ;o

Opublikowano

@

8 minut temu, sebash napisał:

No to masakra, ja czegoś takiego nie chce, to już wychodzi na to ze lepiej zrobić format, ale weź tu zgrywaj wszystko jak człowiek tweakował system przez 3 lata, klucze do rejestru itd, instalki, 

tak myslalem ze systemy beda sie gryzly bo w koncu co z tego jak sa zainstalowane na osobnych dyskach jak REJESTR (regedit) JEST JEDEN I TAK ;o

Jak czytam takie wypociny to mi tylko przychodzi na myśl jeden cytat ... "nie dla ciebie koziołeczku ta przygoda, idź ty lepiej szukać swego Pacanowa"  :laie_67:

Opublikowano
Godzinę temu, Gargamen napisał:

opisałem moje doświadczenia natomiast niewiem, być może z 10-kami jest inaczej

Pliki utworzone/zmodyfikowane/skopiowane na jednym systemie będą bezproblemowo odczytywane przez inny system, jeśli opcja "Szybki start" w ustawieniach zasilania Windows będzie wyłączona. Dotyczy Win 8 i Win 10.

Ogólnie lepiej jest ukryć jeden system przed drugim, żeby nie ingerowały niczym w siebie nawzajem. Najłatwiej usunąć literę dysku z systemem "A" z poziomu systemu "B" i na odwrót. Dane przechowujemy na osobnej partycji i wtedy każdy system będzie zainstalowany na swoim własnym "dysku C", a dane każdy będzie widział na dysku - powiedzmy - D. Dzięki temu skróty do elementów na dysku D będą prawidłowe dla każdego zainstalowanego systemu. 

Opublikowano
2 godziny temu, Gargamen napisał:

P1O dzięki za info napewno się przyda 
uważam że jeżeli ktoś chce mieć dwa systemy na jednym komputerze to najlepszym rozwiazaniem jest aby każdy system był instalowany na osobnym dysku plus trzeci dysk jako ogólny magazyn dla danych, jeżeli chcemy korzystać z pierwszego systemu odłączamy drugi dysk i na odwrót, myślę że tak jest najbezpieczniej 

tak, juz to widze jak ktos otwiera bude, wyjmuje gpu (by odłączyć dysk) i dopiero uruchamia PC :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie