szymibtw Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 A więc tak Złożyłem za śmieszne pieniądze PC pod serwer. I mam postawiony OpenMediaVault na karcie microSD. Mam dyski na media w środku i jeden taki 120gb na którym chciałem posadzić windowsa do testowania programami OCCT bo bawię się też w OC Płyta główna Asus P5QPL-VM EPU lga 775 Procesor Intel Xeon X5460 lga 771 mod na lga 775 Ramy 2gb kingston 800mhz i 1g samsung 667mhz Chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 v2 Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 450W Bios najnowszy z dogranymi microkodami od procesora. Problem polega na tym ze strasznie długo bootuje mi windowsy z pendrive testowałem na 2, każdy potraktowany był HDD Low Level Format Tool i na każdym jest to samo. W każdym porcie USB miałem już pendrivy i za każdym razem bootowanie trwa około 30 minut... Wiecie może czego to może być wina? Cytuj
rrroberto Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Czy dobrze rozumiem, że Windows masz na pendrive? Na płycie są tylko USB 2.0 - więc nie spodziewaj się rarytasów. Aby przetestować kompa może spróbuj raczej z jakimś Live CD np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
VACek Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Nic niezwykłego, stara platforma, mała ilość nisko taktowanego ramu, usb 2.0, hdd. Nie oczekuj cudów Cytuj
szymibtw Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 @rrroberto źle rozumiesz. Na 120GB chcę posadzić. @M4T czyli dupa zbita i trzeba czekać a gdybym ssd wsadził? co masz na myśli z tym ramem? Cytuj
VACek Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Teraz, szymibtw napisał: @rrroberto źle rozumiesz. Na 120GB chcę posadzić. @M4T czyli dupa zbita i trzeba czekać a gdybym ssd wsadził? co masz na myśli z tym ramem? To że z usb 2.0 swoją drogą jest wolno To że z hdd jest wolno To że nisko taktowany ram tym bardziej nie przyśpieszy instalacji. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Całkiem nie dawno się bawiłem na takich starych platformach no i generalnie to instalacja czy bootowanie z USB jest dość długie, ale jak się już wszystko postawi na ssd to jest znośnie, nawet takie coś można by używać na co dzień przy ograniczonym budżecie.... Cytuj
szymibtw Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 12 minut temu, rum69 napisał: Całkiem nie dawno się bawiłem na takich starych platformach no i generalnie to instalacja czy bootowanie z USB jest dość długie, ale jak się już wszystko postawi na ssd to jest znośnie, nawet takie coś można by używać na co dzień przy ograniczonym budżecie.... To jest PC na którym mam serwer NAS a chciałem windę postawić do zabawy w oc Jak patrzałem na filmikach na YT to ludzie na płytach p5q bootują windowsa 10 w kilka sekund... Więc chyba będę musiał zmienić płytę na P5Q Deluxe. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 6 minut temu, szymibtw napisał: To jest PC na którym mam serwer NAS a chciałem windę postawić do zabawy w oc Jak patrzałem na filmikach na YT to ludzie na płytach p5q bootują windowsa 10 w kilka sekund... Więc chyba będę musiał zmienić płytę na P5Q Deluxe. ja bootwałem w 8.1 w jakieś 15 na ssd, tyle że miałem asrocka i ram DDR3 co chodził na 1333hz Cytuj
rrroberto Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Przed chwilą sprawdziłem. Windows 10 Home 2004 z kompletem sterowników i aktualizacji na płycie P5Q PRO z procesorem Q6600, 8GB DDR2 (1066MHz) na dysku PNY CS900 240GB uruchamia się 7 sekund. Po wyłączeniu szybkiego uruchamiania trwa to 15 sekund. Według mnie biedy nie ma. Cytuj
szymibtw Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 @rrroberto Panie sprzedaj mi tą płytkę a jak bootowanie instalki windowsa z pendrive? Bo u mnie to trwa 30 minut ;/ Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 11 minut temu, rrroberto napisał: Przed chwilą sprawdziłem. Windows 10 Home 2004 z kompletem sterowników i aktualizacji na płycie P5Q PRO z procesorem Q6600, 8GB DDR2 (1066MHz) na dysku PNY CS900 240GB uruchamia się 7 sekund. Po wyłączeniu szybkiego uruchamiania trwa to 15 sekund. Według mnie biedy nie ma. Eh wkurza mnie to.. bo ja mam nowego R5 3600x i mi wstaje w 24 sekund Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 1 minutę temu, rum69 napisał: ja mam nowego R5 3600x i mi wstaje w 24 sekund Dysk NVMe? Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 1 minutę temu, wiktorynek napisał: Dysk NVMe? tak adata xpg sx8200 pro Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Dysk SSD NVMe startuje wolniej od SSD SATA. Cytuj
rrroberto Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Start instalki Win10 z pendrive Sandiska od wybrania z czego ma się uruchamiać do wyboru języka ok. 70 sekund. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 3 minuty temu, wiktorynek napisał: Dysk SSD NVMe startuje wolniej od SSD SATA. Sorry pomyliło mi się mam nie pro, a bez pro i 480gb Testowałem też na zwykłym SSD 2.5cala i mam porównywalnie, bo u mnie sama płyta wstaje z 14sekund do jakiegoś napisu... Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Bez znaczenia - każdy NVMe ma wolniejsze bootowanie od SATA. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 2 minuty temu, wiktorynek napisał: Bez znaczenia - każdy NVMe ma wolniejsze bootowanie od SATA. heh gdybym to wiedział to bym w to miejsce kupił większy SSD pod SATA.. tak samo miałem płytę pod AM3+ z NVME to tak samo do napisu wstawała 14s Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Przecież dla kilku sekund wolniejszego startu nie warto rezygnować z NVMe. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 1 minutę temu, wiktorynek napisał: Przecież dla kilku sekund wolniejszego startu nie warto rezygnować z NVMe. No niby tak ale mnie to irytuje, bo przecież na Commodore system z cartridge wstawał w sekundę, niby technologia idzie do przodu, a tak jak by się cofamy jak chodzi o sam BOOT, na intelu gen 7 windows potrafi być w 7s na dobrym SSD Cytuj
Nieobecny Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 7 minut temu, rum69 napisał: na intelu gen 7 windows potrafi być w 7s na dobrym SSD Na Intelu 3 gen i tanim SSD SATA Win 8.1 potrafi bootować 5-6 sekund. Bez szybkiego uruchamiania systemowego i sprzętowego oczywiście. Cytuj
rum69 Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 2 minuty temu, wiktorynek napisał: Na Intelu 3 gen i tanim SSD SATA Win 8.1 potrafi bootować 5-6 sekund. Bez szybkiego uruchamiania systemowego i sprzętowego oczywiście. 6 sekund masz na myśli pulpit? Cytuj
szymibtw Opublikowano 6 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Września 2020 Godzinę temu, wiktorynek napisał: Na Intelu 3 gen i tanim SSD SATA Win 8.1 potrafi bootować 5-6 sekund. Bez szybkiego uruchamiania systemowego i sprzętowego oczywiście. Mi laptop na w10 wstaje w takim czasie Cytuj
Nieobecny Opublikowano 7 Września 2020 Zgłoś Opublikowano 7 Września 2020 7 godzin temu, szymibtw napisał: Mi laptop na w10 wstaje w takim czasie Ten Acer z podpisu na dysku NVMe? - tak, ale na szybkim uruchamianiu (hybrid boot), czyli ściema. Cytuj
szymibtw Opublikowano 8 Września 2020 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Września 2020 Rozgryzłem to długie bootowanie instalki windowsa. Miałem ustawione w biosie USB Full Speed zamiast Hi-Speed teraz bootuje jak trzeba Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi