Skocz do zawartości

Długie bootowanie Windowsa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak :) Złożyłem za śmieszne pieniądze PC pod serwer. I mam postawiony OpenMediaVault na karcie microSD. Mam dyski na media w środku i jeden taki 120gb na którym chciałem posadzić windowsa do testowania programami OCCT bo bawię się też w OC :)

Płyta główna Asus P5QPL-VM EPU lga 775

Procesor Intel Xeon X5460 lga 771 mod na lga 775 :)

Ramy 2gb kingston 800mhz i 1g samsung 667mhz

Chłodzenie SilentiumPC Fortis 3 v2

Zasilacz SilentiumPC Elementum E2 SI 450W

Bios najnowszy z dogranymi microkodami od procesora. 

Problem polega na tym ze strasznie długo bootuje mi windowsy z pendrive testowałem na 2, każdy potraktowany był HDD Low Level Format Tool i na każdym jest to samo. W każdym porcie USB miałem już pendrivy i za każdym razem bootowanie trwa około 30 minut... Wiecie może czego to może być wina?

Opublikowano

Czy dobrze rozumiem, że Windows masz na pendrive?

Na płycie są tylko USB 2.0 - więc nie spodziewaj się rarytasów.

Aby przetestować kompa może spróbuj raczej z jakimś Live CD np.: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Opublikowano
Teraz, szymibtw napisał:

@rrroberto źle rozumiesz. Na 120GB chcę posadzić. 

@M4T czyli dupa zbita i trzeba czekać :P a gdybym ssd wsadził? co masz na myśli z tym ramem?

To że z usb 2.0 swoją drogą jest wolno

To że z hdd jest wolno

To że nisko taktowany ram tym bardziej nie przyśpieszy instalacji.

Opublikowano

Całkiem nie dawno się bawiłem na takich starych platformach no i generalnie to instalacja czy bootowanie z USB jest dość długie, ale jak się już wszystko postawi na ssd to jest znośnie, nawet takie coś można by używać na co dzień przy ograniczonym budżecie....

Opublikowano
12 minut temu, rum69 napisał:

Całkiem nie dawno się bawiłem na takich starych platformach no i generalnie to instalacja czy bootowanie z USB jest dość długie, ale jak się już wszystko postawi na ssd to jest znośnie, nawet takie coś można by używać na co dzień przy ograniczonym budżecie....

To jest PC na którym mam serwer NAS :) a chciałem windę postawić do zabawy w oc :) Jak patrzałem na filmikach na YT to ludzie na płytach p5q bootują windowsa 10 w kilka sekund... Więc chyba będę musiał zmienić płytę na P5Q Deluxe.

Opublikowano
6 minut temu, szymibtw napisał:

To jest PC na którym mam serwer NAS :) a chciałem windę postawić do zabawy w oc :) Jak patrzałem na filmikach na YT to ludzie na płytach p5q bootują windowsa 10 w kilka sekund... Więc chyba będę musiał zmienić płytę na P5Q Deluxe.

ja bootwałem w 8.1 w jakieś 15 na ssd, tyle że miałem asrocka i ram DDR3 co chodził na 1333hz

Opublikowano

Przed chwilą sprawdziłem.

Windows 10 Home 2004 z kompletem sterowników i aktualizacji na płycie P5Q PRO z procesorem Q6600, 8GB DDR2 (1066MHz) na dysku PNY CS900 240GB uruchamia się 7 sekund. Po wyłączeniu szybkiego uruchamiania trwa to 15 sekund.

Według mnie biedy nie ma.

Opublikowano
11 minut temu, rrroberto napisał:

Przed chwilą sprawdziłem.

Windows 10 Home 2004 z kompletem sterowników i aktualizacji na płycie P5Q PRO z procesorem Q6600, 8GB DDR2 (1066MHz) na dysku PNY CS900 240GB uruchamia się 7 sekund. Po wyłączeniu szybkiego uruchamiania trwa to 15 sekund.

Według mnie biedy nie ma.

Eh wkurza mnie to.. bo ja mam nowego R5 3600x i mi wstaje w 24 sekund :angry:

Opublikowano
3 minuty temu, wiktorynek napisał:

Dysk SSD NVMe startuje wolniej od SSD SATA.

Sorry pomyliło mi się mam nie pro, a bez pro i 480gb

Testowałem też na zwykłym SSD 2.5cala i mam porównywalnie, bo u mnie sama płyta wstaje z 14sekund do jakiegoś napisu...

Opublikowano
2 minuty temu, wiktorynek napisał:

Bez znaczenia - każdy NVMe ma wolniejsze bootowanie od SATA.

heh gdybym to wiedział to bym w to miejsce kupił większy SSD pod SATA.. tak samo miałem płytę pod AM3+ z NVME to tak samo do napisu wstawała 14s

Opublikowano
1 minutę temu, wiktorynek napisał:

Przecież dla kilku sekund wolniejszego startu nie warto rezygnować z NVMe.

No niby tak ale mnie to irytuje, bo przecież na Commodore system z cartridge wstawał w sekundę, niby technologia idzie do przodu, a tak jak by się cofamy jak chodzi o sam BOOT, na intelu gen 7 windows potrafi być w 7s na dobrym SSD

Opublikowano
2 minuty temu, wiktorynek napisał:

Na Intelu 3 gen i tanim SSD SATA Win 8.1 potrafi bootować 5-6 sekund. :) Bez szybkiego uruchamiania systemowego i sprzętowego oczywiście.

6 sekund masz na myśli pulpit?

Opublikowano
Godzinę temu, wiktorynek napisał:

Na Intelu 3 gen i tanim SSD SATA Win 8.1 potrafi bootować 5-6 sekund. :) Bez szybkiego uruchamiania systemowego i sprzętowego oczywiście.

Mi laptop na w10 wstaje w takim czasie :)