Jump to content

Własna spersonalizowana dystrybucja live-persiestence z pendrive na CD

Recommended Posts

Posted

Witam,

zamierzam spersonalizować wybraną dystrybucję linuxa pod siebie (własne narzędzia, dograne programy etc.), wszystko zamierzam sporządzić na kluczu USB w trybie live-persiestence i tutaj nasuwa się pytanie: czy po sprządzeniu systemu w ten sposób będę mógł go bez problemów z bootsectorem wypalić na płycie CD? Jest może jakaś możliwość utworzenia obrazu ISO z dysku wymiennego, maszyny wirtualnej lub idzie to zrobić jakimś innym sposobem?

Pozdrawiam.

Guest wxtester
Posted

ciekawa kwestia :-) jedyne co mi przychodzi do głowy to po przygotowaniu pendrive'a (aplikacjami) otwórz w UltraISO obraz linuksa którego używałeś i umieść w tym ISO plik casper-rw. Nie wiem czy to ma szanse powodzenia szczerze mówiąc :-) na pewno są programy pod linucha do stworzenia swojej wersji ubuntu + Twoje pakiety

Przetestuj te iso na wirtualnej maszynie

Posted

Dla zainteresowanych: doszukałem się jeszcze możliwości zrobienia obrazu już w linuksie, mianowicie poleceniem 'mkisofs' w terminalu:

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

wystarczy chyba zainstalować linuksa obok systemu matki (np. Windows), dostosować do siebie - zmiany zapisywane są na bieżąco, to oczywiste i wklepać w/w komendę z atrybutami, raczej działa na wszystkich linuksach, jutro się z tym pobawię.

Guest
This topic is now closed to further replies.
  • Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...

Important Information