Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam jako ,że nikt mi nie pomógł pozwole sobie zamieścić instrukcje(6 h męczenia się i grzebania po sieci)

Działa z windows 7 64 bit (32 bitowa wersje nie da się zainstalować na partycji GPT)

Instrukcja dla instalacji z pendrive.

1.Tworzymy bootowalny pendrive - a robiłem to za pomoca Ultra ISO.

2.Tworzymy folder boot w środku foldera  "efi" na dysku USB.

3.Kopiujemy pliki z folderu "*:\efi\microsoft\boot" do nowo utworzonego folderu ("*:\efi\boot").

4.Za pomocą programu 7-zip otwieramy archiwum w folderze *:\sources\install.wim."

5.W środu wyżej wymienionego archwum znajdujemy plik "...\Windows\boot\efi\bootmgfw.efi."

6.Kopiujemy plik \bootmgfw.efi do folderu ":\EFI\Boot\"

7. Zmieniamy nazwę pliku \bootmgfw.efi na bootx64.efi

Tak wiec mamy nowy folder efi\boot z przekopiowana zawartością :\efi\microsoft\boot i nowym plikiem bootx64.efi

Pendrive instalujemy w gnieździe usb zanim załączymy zasilanie. Boot manager z pendrive włączamy z opcją UEFI.

Wszytsko powinno teraz działać i z powodzniem mozmy zainstalowac system na partycji GPT.

Mam nadzieje ze komus się przyda :)

Posted

32 bitowa wersje nie da się zainstalować na partycji GPT

Tak stwierdzasz,a ja gdzies czytalam ze da rade,tylko nie pamietam juz gdzie

chyba na [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted
4.Za pomocą programu 7-zip otwieramy archiwum w folderze *:\sources\install.wim."

5.W środu wyżej wymienionego archwum znajdujemy plik "...\Windows\boot\efi\bootmgfw.efi."

W rozpakowanym  pliku sa foldery o nazwach 1,2,3,4,5,6  z którego folderu wziaść plik bootmgfw.efi   ???

Posted

W rozpakowanym  pliku sa foldery o nazwach 1,2,3,4,5,6  z którego folderu wziaść plik bootmgfw.efi   ???

Po co te męczarnie pobieramy iso win7 64bit i wypalamy rufusem pendriva w rufusie dajemy ustawienia gpt/uefi fat32 :)

Posted
15 godzin temu, dawidos napisał:

pomooż ktoś chcę zainstalować na partycji gtp z uefi.....

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Posted

Jakby co to ja tutaj jestem na chwile:
Sterowniki dla intel usb 3.0 : [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Metoda 1: znajdz plik taki jak boot.wim w source

odpal go za pomocą 7-zipa 

wejdz w te 1 , 2 te foldery i daj ten plik co tam jest z linku

WAŻNE ŻEBY BYŁO WYPAKOWANE

Ale jeśli wyświetla się błąd to ja nie wiem możesz na drugim dysku dać ten plik a potem mu wzkarz 

jeśli też to nie zadziała to spróbuj z stronki [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] wejdz w windows 7 oraz wybierz plik iso i go pobierz a potem spróbuj z rufusa 

jeśli jest ustawione na uefi to jest rzansa ze nic sie nie stanie ale jesli masz tam legacy to ustaw!