anu1973 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Mój pierwszy post, więc przywitam się tu - dzień dobry. I na początek banalnie pytanie, pewnie odmienianie w wielu przypadkach - przepraszam. Lenovo 3000 G530, laptop wyprodukowany zdaje się w 2009 roku, chyba pierwotnie był na nim Windows Vista. Pamięć 3 gb, procesor dual core t4200 (pentryn, 2,1 GHz, pamieć podręczna 1 MB, szyna 800 MHz), chipset GM 45 z dość kulawą grafiką na płycie. Co na tym maksymalnie pójdzie? Może nie maksymalnie, a co pójdzie komfortowo, bo chodzi mi wygodę, a nie o eksperymenty. Na pewno wiem, że ze względu na pamięć raczej 32 bity. Testowo zainstalowałem na nim Windows 7 Home Premium i nie jest źle, a wręcz nie widzę żadnych niedogodności. Niestety jest to wersja angielska, a laptop ma służyć osobie, która i będzie się uczyć obsługi komputera, i nie zna angielskiego, więc i tak czeka mnie ponownie wgranie systemu. Komputer ma służyć tylko do internetu. Skoro 7 daje radę, to zastanawiam się nad Windows 8, a może i wyżej. W sumie nie znalazłem odpowiedzi, który system (powyżej XP, bo chciałbym jednak coś nowszego), jest najmniej obciążający dla komputera (zwłaszcza słabego). Niektóre recenzje mówią wręcz, że 8 jest szybsza, mniej zjada mniej pamięci itd. To prawda? Producent przerwał cykl - im nowszy system, tym cięższy? Tylko, jeśli to prawda, to może rozglądać się za 10? Tylko trochę to niezgodnie z moimi przyzwyczajeniami, które mówi: im starszy komputer, tym starszy system. Cytuj
VACek Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 a laptop ma służyć osobie, która i będzie się uczyć obsługi komputera, zastanawiam się nad Windows 8, a może i wyżej. Jeśli dla osoby co ma uczyć się obsługi to jak najbardziej win 7. Więc polecam wersje lite z tego posta: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
anu1973 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Na 8 nie da się wyłączyć kafelków i przejść na tradycyjny interfejs - pytam bo sam operuję na 7 (oczywiście zakładam, że tłumaczenie, jak się poruszać po 8 nie będzie dla mnie trudne)? Osoba, dla której miałby być komputer jest po pierwsze starsza, po drugie nie ma żadnych doświadczeń z obsługa - a więc i przyzwyczajeń, wyobrażeń. Kto wie, może nawet kafelki będą dla niej czytelniejsze - jeśli dobrze sobie je wyobrażam, bo nie znam tego interfejsu.W zasadzie nie mam też zamiaru przeprowadzać jakiegoś skomplikowanego kursu. Tylko włączyć, wyłączyć, szukać informacji w przeglądarce, która chyba będzie taka sama, niezależnie od systemu. Pewnie komplikuje, ale jakoś zaskoczyła mnie informacja, że 8 jest systemem lżejszym. Zresztą może za bardzo komplikuje. Można przetestować i 7 i 8. Dzięki na nakierowanie na lżejszą 7 - na razie odłożę, bo komputer z 7 jest do pokazania w domu. Wyjdę na idiotę, bo to wszystko jest na forum, ale będę wdzięczny za radę co do stabilnych modyfikacji 8- dla emerytów ludzkich i komputerowych. Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Win 8/8.1 jest pod względem obciążenia podzespołów niemal identyczny jak Win 7. Jeśli chodzi o wydajność, to wszystkie systemy MS od XP do Win 8.1 są identyczne. W Win 8/8.1 może się cały czas przełączać pomiędzy klasycnym pulpitem, a interfejsem Modern UI. Uwaga - Win 8 to jest max. dla tego lapka z uwagi na grafikę zintegrowaną X4500 - Win 8.1 nie obsługuje tej grafiki: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] 5 tabelka, 1 linia Cytuj
Rico_Vista Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 jak najbardziej ten system [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Cytuj
podlos Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 @wiktorynek to że nie ma sterów dla grafiki pod 8.1 to nie znaczy że nie będzie działać. Mam na T2400 Windows 8.1 i działa bez problemów, stery mam od 7. Cytuj
anu1973 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 No i chyba posłucham bardziej doświadczonych kolegów po krótkiej przygodzie z przyciętym windows 8: [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jakie wrażenia z 8? To nie jest ocena merytoryczna, bo technicznie pewnie ta wersja jest skrojona jak u dobrego krawca. Ale ze mnie zwykły użytkownik, który patrzy jednak nie na to co ma samochód pod maską, ale też jaki ma kolor:) Kafelki nie przypadły mi do gustu, połączenie tradycyjnego interfejsu z elementami windows 8, tym bardziej. No i to lite...Niby szukam systemu lekkiego, ale jakoś pusto w tej lodówce, zimno, cicho... mam kogoś wprowadzić w świat komputerów, a tam okazuje się, że sam ocet na półkach:) Na pewno będzie przejście na 7. Jeszcze zerkam na przycięte mocno wersje 7, łącznie z lite starter, ale tam lodówka może być jeszcze bardziej pusta. Z drugiej strony zastanawiam się nad pełną wersją 7. Lite i pełna wersja... Z opisu wynika, że proponowany przez dwóch kolegów system jest pomiędzy? Nie jest to ekstremalnie przycięcie, nie jest to też pełen system, ale do kompletności mu niewiele brakuje? Dobrze oceniam? Chirurg wyciął tylko rzucające się w oczy fałdki, leciutko powiększył biust To nie jest operacja w stylu: jedną nerkę usunęliśmy, usuniemy jeszcze drugą i zobaczymy czy system jeszcze wstanie? Cytuj
Nieobecny Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2015 @wiktorynek to że nie ma sterów dla grafiki pod 8.1 to nie znaczy że nie będzie działać. Mam na T2400 Windows 8.1 i działa bez problemów, stery mam od 7. Sterów już nie ma do Win 8(zintegrowane w system jako proteza lub modowane) - tu chodzi o wsparcie dla WDDM 1.2, którego nie ma w chipsetach serii 4 i 5 - z tego tez powodu nie ma nawet modowanych sterowników do Win 8.1 - tego nie przywróci nic i nikt. Owszem wersja Win 8.1 x86 zdarza się że daje się zainstalować, ale x64 już nie. Pozostaje jeszcze kwestia działania - działać a działać poprawnie i wydajnie to inna sprawa. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi