Skocz do zawartości

Jaka karta graficzna za około 1200zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie. Mam zamiar zakupić kartę graficzną za około 1200zł.

Myślałem nad 1660 SUPER, tylko która wersja?

Upatrzoną mam jak na razie wersję od Gigabyte z 3 wentylatorami lub wersja MSI Gaming X.

Zależy mi na:

-długa gwarancja, minimum 3 lata

-chłodna grafika (żeby w razie czego w przyszłości OC zrobić)

-cicha

-żeby nie piszczała

Ogólnie jakakolwiek 1660 Super będzie lepsza od tej co mam, tylko jak już brać to wolę w miarę najlepszą wersję.

Tak wiem, że różnica w grach co do mojej aktualniej karty to około 10 FPS. 

Moja GTX 980 TI przy obciążeniu pobiera około 360W i ma około 75-80 stopni,

a 1660 Super przy obciążeniu pobiera około 220W i ma około 65-70 stopni (w zależności od wersji).

Ale i tak jest to lepiej niż u mnie :D

Co polecacie i dlaczego?

Opublikowano

Oczywiście, że najlepsza będzie Gaming X od MSI. Ja i brat mamy Gigabyte, ale wersje Windforce, 2-wentylatorowe, i mają zwalone sterowanie wentylami, wystarczy neta poczytać albo na YT zajrzeć, więc jak kasa nie robi różnicy, to bierz Gaming X.

Opublikowano
Godzinę temu, ripek napisał:

polecam poczekac do nowego roku wyjda nowe wersje jesien/zima to stare spadna z ceny

Kiedyś też tak czekałem na grafikę i się nie doczekałem aż w końcu kupiłem to co mam teraz.

Więc ja pytam raczej na dzień dzisiejszy a nie to co będzie za pół roku :P

Wiesz równie dobrze mogę poczekać 10 lat i będzie jak za darmo :)

Opublikowano

tez mysle nad wymiana grafy i ja poczekam do nowego roku zobacze na testy i cos wybiore, czekam na ruch amd, bo moze cos namieszaja jak z prockami

na dzien dzisiejszy moja uwaga by byla na gtx1070/1080, amd 570/580 lub dolozenie 200 stowek i masz gtx2060, ale to zalezy do czego ci ona potrzebna jest, jak nie wykorzystujesz nowych du*ereli z nividi ktore i tak slabo dzialaja to dobierz grafe pod wielkosc monitora

Opublikowano
3 godziny temu, ripek napisał:

tez mysle nad wymiana grafy i ja poczekam do nowego roku zobacze na testy i cos wybiore, czekam na ruch amd, bo moze cos namieszaja jak z prockami

na dzien dzisiejszy moja uwaga by byla na gtx1070/1080, amd 570/580 lub dolozenie 200 stowek i masz gtx2060, ale to zalezy do czego ci ona potrzebna jest, jak nie wykorzystujesz nowych du*ereli z nividi ktore i tak slabo dzialaja to dobierz grafe pod wielkosc monitora

Raczej w stare generacje nie ma co inwestować.

1070 wydajnościowo jest bardzo zbliżona do mojej 980 TI.
A co do 1080 to nie da się już kupić nowej, a używki są kilkuletnie. Zwykle bez gwarancji.

Więc nie chce ryzykować, wolę nówkę (A takie co mają jakąś rozsądną gwarancję to chodzą tyle co RTX 2060).
A w przypadku RTX to nie będę się bawił w Raytracing więc wolę coś do około 1200zł.

Opublikowano
7 godzin temu, Napromieniowany napisał:

KFA2 GeForce GTX 1660 SUPER 1-Click OC 6GB GDDR6 albo Gigabyte Radeon RX 5600 XT WindForce OC 6G w tej cenie nic lepszego z nowych nie znajdziesz.

Oglądałem różne testy tej karty KFA2, ciężko było coś znaleźć bo większość było zagranicznych opinii.
Karta ma przeciętne chłodzenie, przy pełnym obciążeniu potrafi osiągać ponad 70 stopni oraz dość głośno chodzi.

Czyli do OC w przyszłości się nie nada.

Radeon ciekawy ale wolę coś z Nvidia :)

Polecacie coś jeszcze?

Opublikowano

Kombinujesz, a sam sobie odpowiedziałeś w 1szym poście. Ewentualnie idź po taniości i bierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak nie będziesz kombinował z ciągłą pracą wentyli na niskich obrotach, to problemów mieć nie będziesz. A Radeony też odradzam.

Opublikowano

Moje Propozycje tym producentom jeżeli chodzi o Nvidia ufam
[Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]
Ewentualnie ta karta od AMD

Pod żadnym pozorem nie bierz żadnego sprzętu od Gigabyte

Opublikowano
1 godzinę temu, Widzior napisał:

Kombinujesz, a sam sobie odpowiedziałeś w 1szym poście. Ewentualnie idź po taniości i bierz [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników] Jak nie będziesz kombinował z ciągłą pracą wentyli na niskich obrotach, to problemów mieć nie będziesz. A Radeony też odradzam.

W którym miejscu kombinuje? To że chce wziąć coś dobrego to jest kombinowanie?

Chce coś po prostu na minimum 3 lata. I żeby można było w razie czego OC zrobić.

Napisałeś mi, że najlepsza będzie MSI Gaming X, dlatego jeszcze poczekam na opinię innych i jak nic lepszego się nie trafi to wezmę tą MSI Gaming X.

Opublikowano
20 minut temu, Widzior napisał:

Gaming X jest bezdyskusyjnie najlepsza, no ale +20-25% do ceny karty to jednak sporo. To jedyny jej minus.

Dobra to nie ma co jak najlepsza to najlepsza.

Biorę tą MSI Gaming X ;)

Opublikowano
6 godzin temu, Widzior napisał:

Ta, jasne, te przeceny w X-KOM z kosmosu na normalną cenę 1199zł :22 Tu jest najtaniej, a sklep pewny- [Zawartość widoczna tylko dla zalogowanych użytkowników]

Tak właśnie wziąłem wczoraj ze Sferis. I na szczęście nie wyszło 20-25% drożej a jedynie 10-15% drożej :)

W sumie, temat można uważać za zamknięty.

Dziękuję wszystkim za chęć pomocy :)